Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ericsson: Så blir 2018

ericsson-trendspaning-robot.jpg

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

I Ericssons sjunde upplaga av sin årliga trendrapport, The 10 Hot Consumer Trends for 2018 and beyond, pekar bolaget på ett paradigmskifte där konsumenterna i allt högre grad förväntar sig att teknik förstår mänskliga beteenden.

Mer än hälften av dagens användare av intelligenta röstassistenter tror nämligen att vi snart kommer kunna använda kroppsspråk och ansiktsuttryck för att interagera med tekniska enheter som om de var medmänniskor.

 Idag måste du känna till all komplexitet av de enheter du använder. Men i framtiden kommer enheterna att känna dig i stället, säger Michael Björn, Head of Research på Ericsson ConsumerLab.

 För att detta ska kunna bli en verklighet måste enheter kunna överföra komplexa mänskliga interaktionsdata till molnbaserad bearbetning och reagera intuitivt inom millisekunder, vilket ökar kraven på nästa generations anslutning.

Ericssons rapport bygger på en undersökning av avancerade internetanvändare i tio globala storstäder och genomfördes i oktober 2017. Som rapportnamnet antyder så pekar alltså inte listan bara ut vägen för 2018, utan siar även om teknikutvecklingen efter det.

Översättande lurar och slut på snarkningar

När det gäller våra öron och dess accessoarer så vill 63 procent av konsumenterna ha hörlurar som översätter språk i realtid. Något färre, 52 procent, vill kunna blockera familjemedlemmars snarkningar. Många tror alltså att hörlurar blir något som man har på sig även på nätterna.

Går vi över till ständigt aktuella VR så anar många att foton kan komma att bli till rum. Tre av fyra tror att vi inom fem år kan använda virtual reality för att gå runt i våra smartphone-bilder.

Den allt mer anslutna framtiden kommer självklart också att kräva mer mobilkraft. Mer än 80 procent tror att vi om fem år har långvariga batterier som kommer göra att laddningsproblem upphör.

Även inställningen till arbete kan tänkas förändras framöver. 32 procent av studenter och yrkesarbetare i undersökningen tror inte att de behöver arbeta för att utveckla ett meningsfullt liv. Samtidigt säger 40 procent att de skulle vilja ha en robot som tjänar pengar åt dem och på så vis frigör fritid.

18 december 2017 Uppdaterad 26 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Gartner It

Gartner spår rekordår

3 feb 2021 digit

I år kommer det att investeras 3,9 biljoner dollar, ungefär 32 biljoner svenska kronor, inom it. Det är en ökning med 6,2 procent jämfört med förra året. 

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Kvinna Tittar Förvånat I Sin Telefon Mot Mörkgul Bakgrund

Så tittar du i mobilen

7 okt 2020 digit

Forskare har för första gången använt ögonrörelsemätning för att se hur telefonens appar fångar vår uppmärksamhet, och det finns flera fynd som överraskar.

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Röda Blad På Ett Träd I Förgrunden Med En Man På En Sjö Och Japanskt Berg I Bakgrunden (1)

Mindre ensam med robot

16 sep 2020 digit

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.