Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ericsson: Så blir 2018

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 18 december 2017 digit

ericsson-trendspaning-robot.jpg

I Ericssons sjunde upplaga av sin årliga trendrapport, The 10 Hot Consumer Trends for 2018 and beyond, pekar bolaget på ett paradigmskifte där konsumenterna i allt högre grad förväntar sig att teknik förstår mänskliga beteenden.

Mer än hälften av dagens användare av intelligenta röstassistenter tror nämligen att vi snart kommer kunna använda kroppsspråk och ansiktsuttryck för att interagera med tekniska enheter som om de var medmänniskor.

 Idag måste du känna till all komplexitet av de enheter du använder. Men i framtiden kommer enheterna att känna dig i stället, säger Michael Björn, Head of Research på Ericsson ConsumerLab.

 För att detta ska kunna bli en verklighet måste enheter kunna överföra komplexa mänskliga interaktionsdata till molnbaserad bearbetning och reagera intuitivt inom millisekunder, vilket ökar kraven på nästa generations anslutning.

Ericssons rapport bygger på en undersökning av avancerade internetanvändare i tio globala storstäder och genomfördes i oktober 2017. Som rapportnamnet antyder så pekar alltså inte listan bara ut vägen för 2018, utan siar även om teknikutvecklingen efter det.

Översättande lurar och slut på snarkningar

När det gäller våra öron och dess accessoarer så vill 63 procent av konsumenterna ha hörlurar som översätter språk i realtid. Något färre, 52 procent, vill kunna blockera familjemedlemmars snarkningar. Många tror alltså att hörlurar blir något som man har på sig även på nätterna.

Går vi över till ständigt aktuella VR så anar många att foton kan komma att bli till rum. Tre av fyra tror att vi inom fem år kan använda virtual reality för att gå runt i våra smartphone-bilder.

Den allt mer anslutna framtiden kommer självklart också att kräva mer mobilkraft. Mer än 80 procent tror att vi om fem år har långvariga batterier som kommer göra att laddningsproblem upphör.

Även inställningen till arbete kan tänkas förändras framöver. 32 procent av studenter och yrkesarbetare i undersökningen tror inte att de behöver arbeta för att utveckla ett meningsfullt liv. Samtidigt säger 40 procent att de skulle vilja ha en robot som tjänar pengar åt dem och på så vis frigör fritid.

Rekommenderad läsning

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

flen-tågstation-960640.jpg
video

Flen väljer Googles moln

19 apr 2018 digit

Säkert, mobilt och sömlöst. För Flens kommun finns det bara fördelar med molnet och Google blev det självklara valet.

skyline med massa skyskrapor.jpg
Voister förklarar

Edge Computing

21 aug 2018 voister förklarar

Trodde du att det var i datacentret och molnet allting händer? Inte riktigt. I takt med att molnbaserade tjänster växer sker mer och mer i utkanten av molnet. Voister förklarar edge computing och vad du har att vinna på det.

iaas-okar-snabbare-an-prognosen.jpg

Molnen växer dramatiskt

20 aug 2018 digit

Allt fler företag, myndigheter och organisationer väljer att flytta sin information till molnet. Förra året ökade den globala IaaS-marknaden, Infrastructure as a Service, med drygt 29 procent till 23,5 miljarder dollar. Det kan jämföras med 18,2 miljarder dollar år 2016, enligt en ny rapport. Nya affärsmodeller är en del av förklaringen.

moln-citrix-960640.jpg

Ökat molnfokus hos kommuner

25 sep 2018 digit

Över hälften av Sveriges kommuner och en dryg tredjedel av våra myndigheter planerar att öka sina investeringar i molnet under 2019.

friskis-och-svettis-960640.jpg

Internet of Friskis

22 okt 2018 digit

På Friskis och Svettis i Jönköping är man mitt inne i en digital satsning. De vill göra träningen mer personifierad och utvecklande genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser de möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

kvantdator-i-molnet.jpg

Kvantdator i molnet

31 okt 2018 digit

Nu tar världen de första stegen in i en andra kvantrevolution när tio partners från akademi och industri i fem EU-länder samarbetar för att på tre år bygga en högpresterande kvantdator och göra den tillgänglig i molnet. Chalmers bidrar med expertis i projektet Open Super Q.

pitea-iot-960640.jpg

Ett smartare PI(o)Teå

8 jan 2019 digit

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

äldre dam i fina kläder och solbrillor framför en mur.jpg
video

Jakten på innovation

2 jan 2019 ledarskap

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.