Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ericsson: Så blir 2018

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 18 december 2017 digit

ericsson-trendspaning-robot.jpg

I Ericssons sjunde upplaga av sin årliga trendrapport, The 10 Hot Consumer Trends for 2018 and beyond, pekar bolaget på ett paradigmskifte där konsumenterna i allt högre grad förväntar sig att teknik förstår mänskliga beteenden.

Mer än hälften av dagens användare av intelligenta röstassistenter tror nämligen att vi snart kommer kunna använda kroppsspråk och ansiktsuttryck för att interagera med tekniska enheter som om de var medmänniskor.

 Idag måste du känna till all komplexitet av de enheter du använder. Men i framtiden kommer enheterna att känna dig i stället, säger Michael Björn, Head of Research på Ericsson ConsumerLab.

 För att detta ska kunna bli en verklighet måste enheter kunna överföra komplexa mänskliga interaktionsdata till molnbaserad bearbetning och reagera intuitivt inom millisekunder, vilket ökar kraven på nästa generations anslutning.

Ericssons rapport bygger på en undersökning av avancerade internetanvändare i tio globala storstäder och genomfördes i oktober 2017. Som rapportnamnet antyder så pekar alltså inte listan bara ut vägen för 2018, utan siar även om teknikutvecklingen efter det.

Översättande lurar och slut på snarkningar

När det gäller våra öron och dess accessoarer så vill 63 procent av konsumenterna ha hörlurar som översätter språk i realtid. Något färre, 52 procent, vill kunna blockera familjemedlemmars snarkningar. Många tror alltså att hörlurar blir något som man har på sig även på nätterna.

Går vi över till ständigt aktuella VR så anar många att foton kan komma att bli till rum. Tre av fyra tror att vi inom fem år kan använda virtual reality för att gå runt i våra smartphone-bilder.

Den allt mer anslutna framtiden kommer självklart också att kräva mer mobilkraft. Mer än 80 procent tror att vi om fem år har långvariga batterier som kommer göra att laddningsproblem upphör.

Även inställningen till arbete kan tänkas förändras framöver. 32 procent av studenter och yrkesarbetare i undersökningen tror inte att de behöver arbeta för att utveckla ett meningsfullt liv. Samtidigt säger 40 procent att de skulle vilja ha en robot som tjänar pengar åt dem och på så vis frigör fritid.

Rekommenderad läsning

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

AdobeStock_4552339_Lars_IoT_krönika_960x640.jpg

IoT lägger grunden för lönsamma beslut

17 okt 2016 digit

Att koppla samman IoT och business intelligence är en trend som ger samhällets aktörer underlag för lönsamma beslut. Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar varför man ska satsa på Internet of Things. 

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

SvantesonNiclas_960x640.JPG
video

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

12 jul 2017 digit

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion.