Ericsson: Så blir 2018

ericsson-trendspaning-robot.jpg

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

I Ericssons sjunde upplaga av sin årliga trendrapport, The 10 Hot Consumer Trends for 2018 and beyond, pekar bolaget på ett paradigmskifte där konsumenterna i allt högre grad förväntar sig att teknik förstår mänskliga beteenden.

Mer än hälften av dagens användare av intelligenta röstassistenter tror nämligen att vi snart kommer kunna använda kroppsspråk och ansiktsuttryck för att interagera med tekniska enheter som om de var medmänniskor.

 Idag måste du känna till all komplexitet av de enheter du använder. Men i framtiden kommer enheterna att känna dig i stället, säger Michael Björn, Head of Research på Ericsson ConsumerLab.

 För att detta ska kunna bli en verklighet måste enheter kunna överföra komplexa mänskliga interaktionsdata till molnbaserad bearbetning och reagera intuitivt inom millisekunder, vilket ökar kraven på nästa generations anslutning.

Ericssons rapport bygger på en undersökning av avancerade internetanvändare i tio globala storstäder och genomfördes i oktober 2017. Som rapportnamnet antyder så pekar alltså inte listan bara ut vägen för 2018, utan siar även om teknikutvecklingen efter det.

Översättande lurar och slut på snarkningar

När det gäller våra öron och dess accessoarer så vill 63 procent av konsumenterna ha hörlurar som översätter språk i realtid. Något färre, 52 procent, vill kunna blockera familjemedlemmars snarkningar. Många tror alltså att hörlurar blir något som man har på sig även på nätterna.

Går vi över till ständigt aktuella VR så anar många att foton kan komma att bli till rum. Tre av fyra tror att vi inom fem år kan använda virtual reality för att gå runt i våra smartphone-bilder.

Den allt mer anslutna framtiden kommer självklart också att kräva mer mobilkraft. Mer än 80 procent tror att vi om fem år har långvariga batterier som kommer göra att laddningsproblem upphör.

Även inställningen till arbete kan tänkas förändras framöver. 32 procent av studenter och yrkesarbetare i undersökningen tror inte att de behöver arbeta för att utveckla ett meningsfullt liv. Samtidigt säger 40 procent att de skulle vilja ha en robot som tjänar pengar åt dem och på så vis frigör fritid.

18 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng