Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Så rustar Uppsala för framtiden

En digital grundplattform ska få kommunen att uppfattas som en mer enhetlig gentemot uppsalabor och företag. Och redan nu finns ett kommungemensamt verktyg på plats.

 

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 27 november 2017 digit

– Vi ska uppfattas som en kommun och det förhållningssättet genomsyrar alla våra verksamheter. Det innebär att man som invånare eller företagare ska uppfatta oss som det, oavsett vad det handlar om ett bygglov man vill ha eller om det är en barnomsorgsplacering, säger Sara Johansson, it-strateg på Uppsala kommun.

Hur spiller det över i ditt arbete som it-strateg?

– Det ställer krav på de it-system vi har. Vi vill ju att de system vi har ska stödja informationsflöden och de processarbeten som går på tvärs genom organisationsgränserna. Därför måste vi ha it-system som gör att vi får ett bra flöde som kan underlätta samarbeten.

Är det något som är extra utmanande?

– Ja, ett av våra främsta verktyg för att kunna jobba med det här är upphandling. Upphandlingar tar ju lite tid och det tar tid att implementera de här systemen också.  Nu håller vi på att bygga en stabil grund för oss att stå på så att vi på sikt kan få en ketchup-effekt av smarta tjänster för företag och medborgare. Vi har påbörjat det arbetet och ett exempel är att vi har en kommungemensam geografisk plattform med geografisk information och kartstöd. Från olika delar i organisationen kan man titta på en kartbild och se olika verksamheters information. Brandförsvar, utbildningsförvaltning, kulturförvaltning, stadsplanering – om alla dessa samarbetar i en specifik fråga över ett geografiskt område blir det lättare för dem att dela information.

Så att man på så sätt får bättre koll på varandra?

– Exakt och tack vare den stabila grunden kan vi sedan gå vidare. Vi håller nu på att utveckla ett handläggarstöd som man sedan kan koppla på det här geografiska verktyget.

Och nu fortsätter plattformsbygget?

– Ja, och vi ser delvis effekter redan nu tack vare den geografiska plattformen, men ketchupeffekten – när vi kan bli snabbfotade och bygga bra lösningar och tjänster för invånare och företagare – den väntar vi lite grann på. I nuläget gäller det alltså att vara uthållig och tro på den grunden vi bygger nu.

Kan du redan nu spå om vad som är på ingång härnäst ?

– Vi har ett antal pågående projekt. Bland annat ett som handlar om en helt digital bygglovshantering, från ansökan till beslut. Lösningen i det projektet är ju en lösning som vi kan skala upp och applicera på alla typer av ansökningar inom kommunen. Det ska inte vara någon skillnad om jag som privatperson söker ett bygglov eller en barnomsorgsplats, utan jag ska känna igen mig och att det är Uppsala kommun jag är i, och det ska inte spela roll om det är en stadsbyggnadsförvaltning eller en utbildningsförvaltning på andra sidan.

Rekommenderad läsning

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

CatrinDitz_960x640.jpg CatrinDitz_960x640.jpg CatrinDitz_960x640.jpg

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Pokemon Go-lik app ger ett nytt språk

14 nov 2016 digit

snip botond.JPG snip botond.JPG snip botond.JPG video

AlphaCE är ett företag som jobbar med få ut människor i arbete, speciellt de allra längst bort från arbetsmarknaden. Just nu forskas det kring en Pokemon Go-liknande app som ska hjälpa nyanlända att snabbare lära sig svenska.  

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg RikardKindlundVMWare_960x640.jpg RikardKindlundVMWare_960x640.jpg video

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

snip jardenberg ditz.JPG snip jardenberg ditz.JPG snip jardenberg ditz.JPG video

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

bollwell.jpg bollwell.jpg bollwell.jpg

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

”Alla måste på digitaliseringståget!”

25 maj 2016 Digitalt ledarskap

kalle_hultenheim.jpg kalle_hultenheim.jpg kalle_hultenheim.jpg

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.