Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Umia väljer molnet

Umia 960640.jpg

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

 Tidigare körde vi tio virtuella servrar på lokal hårdvara som hade passerat bäst före datum sedan länge. I våras funderade vi över vad som skulle passa bäst för vår framtida it-drift och kom fram till att inte ha någon hårdvara alls. Och förflyttningen har gått helt smärtfritt, säger Börje Lundin, it-ansvarig på Umia. 

Umia är ett installationsföretag som sysslar med allt från totalinstallationer av energiteknik till sprinkler- och säkerhetsteknik. Det har sitt huvudkontor i Umeå, är cirka 540 anställda och finns på sju olika orter med nio lokalt delägda dotterbolag runt om i Sverige.

Senaste åren har Umia expanderat kraftigt, något som det planerar att fortsätta göra. Inom tre år ska Umia omsätta mer än dubbelt så mycket som idag och för att lyckas har företaget bland annat investerat i molnlösningen som ska få det mer effektivt.

 Nu när vi ska expandera ännu mer så blir vi väldigt flexibla utan hårdvara. Vi kommer aldrig hamna i en situation där vi har för få servrar, och om utvecklingen inte går som den ska så kommer vi aldrig ha köpt in för många heller. Det blir enkelt att både växa och bromsa, och vi slipper strul med uppdateringar och dylikt. Så vi stängde ner den gamla hårdvaran förra veckan, det var inte en dag för tidigt.

Slipper rutinjobb

Börje Lundin tror även att outsourcingen av driften kan förbättra verksamheten på andra sätt, bland annat kan man nu börja fokusera mer på verksamhetsutveckling.

 Tiden och energin vi lagt på att hålla ordning på hårdvaran, serverhallen, patchandet, uppdateringar och så vidare är slut och det får nu proffs sköta istället. Den tiden kan vi nu lägga på att utveckla kärnsystemen, vilka ska vi använda och hur kan vi göra det så smart som möjligt. Rutinjobbet byts ut mot arbetet att föra oss framåt.

Vilka är nackdelarna och blir det inte dyrare?

 Räknar man in investering i datahall, kyla, reservkraft, hårdvara, underhåll av servrar, diverse strul och sårbarheter så tjänar vi pengar på det. Plus att man kan sova gott om nätterna när någon annan har ansvaret.

 Den enda nackdelen är nog att vi blir väldigt beroende av internetförbindelserna. Har man sina grejer i huset kan man ändå jobba internt om uppkopplingen går ner, så är ju inte fallet nu. Men fördelarna överväger absolut nackdelarna för oss och jag är väldigt förväntansfull inför framtiden, avslutar Börje Lundin. 

3 november 2017 Uppdaterad 28 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Umia

Rekommenderad läsning

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.