Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Umia väljer molnet

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

Text Fredrik Adolfsson Foto Umia 3 november 2017 digit

Umia 960640.jpg

 Tidigare körde vi tio virtuella servrar på lokal hårdvara som hade passerat bäst före datum sedan länge. I våras funderade vi över vad som skulle passa bäst för vår framtida it-drift och kom fram till att inte ha någon hårdvara alls. Och förflyttningen har gått helt smärtfritt, säger Börje Lundin, it-ansvarig på Umia. 

Umia är ett installationsföretag som sysslar med allt från totalinstallationer av energiteknik till sprinkler- och säkerhetsteknik. Det har sitt huvudkontor i Umeå, är cirka 540 anställda och finns på sju olika orter med nio lokalt delägda dotterbolag runt om i Sverige.

Senaste åren har Umia expanderat kraftigt, något som det planerar att fortsätta göra. Inom tre år ska Umia omsätta mer än dubbelt så mycket som idag och för att lyckas har företaget bland annat investerat i molnlösningen som ska få det mer effektivt.

 Nu när vi ska expandera ännu mer så blir vi väldigt flexibla utan hårdvara. Vi kommer aldrig hamna i en situation där vi har för få servrar, och om utvecklingen inte går som den ska så kommer vi aldrig ha köpt in för många heller. Det blir enkelt att både växa och bromsa, och vi slipper strul med uppdateringar och dylikt. Så vi stängde ner den gamla hårdvaran förra veckan, det var inte en dag för tidigt.

Slipper rutinjobb

Börje Lundin tror även att outsourcingen av driften kan förbättra verksamheten på andra sätt, bland annat kan man nu börja fokusera mer på verksamhetsutveckling.

 Tiden och energin vi lagt på att hålla ordning på hårdvaran, serverhallen, patchandet, uppdateringar och så vidare är slut och det får nu proffs sköta istället. Den tiden kan vi nu lägga på att utveckla kärnsystemen, vilka ska vi använda och hur kan vi göra det så smart som möjligt. Rutinjobbet byts ut mot arbetet att föra oss framåt.

Vilka är nackdelarna och blir det inte dyrare?

 Räknar man in investering i datahall, kyla, reservkraft, hårdvara, underhåll av servrar, diverse strul och sårbarheter så tjänar vi pengar på det. Plus att man kan sova gott om nätterna när någon annan har ansvaret.

 Den enda nackdelen är nog att vi blir väldigt beroende av internetförbindelserna. Har man sina grejer i huset kan man ändå jobba internt om uppkopplingen går ner, så är ju inte fallet nu. Men fördelarna överväger absolut nackdelarna för oss och jag är väldigt förväntansfull inför framtiden, avslutar Börje Lundin. 

Rekommenderad läsning

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

rentav städ ab.jpg rentav städ ab.jpg rentav städ ab.jpg video

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

Världsunik timmersåg slår rekord

19 dec 2017 digit

norraskogsägarna.jpg norraskogsägarna.jpg norraskogsägarna.jpg

Norra skogsägarnas sågverk i Sävar blev i somras ett av världens modernaste. Med helt nya och automatiserade sågprocedurer siktar man på att ta skogsindustrin till nya nivåer.

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

snip cloetta.JPG snip cloetta.JPG snip cloetta.JPG video

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

Zelly slopar bindningstiden

5 okt 2017 digit

snip zelly.JPG snip zelly.JPG snip zelly.JPG video

Företaget Zelly är en ny spelare inom mjukvara och som vill nischa sig som en helhetsleverantör utan bindningstid.

Foab säkrar via molnet

18 okt 2017 digit

vattenverkWEBB.jpg vattenverkWEBB.jpg vattenverkWEBB.jpg video

Säkerhetsföretaget Foab har kunder med känslig infrastruktur som vattenverk och annan kommunal verksamhet. Nu står bolaget inför utmaningen att integrera säkerhetssystem i privata moln.

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

"Digitala verktyg ger elever bättre betyg"

5 okt 2016 it i skolan

snip pär sundström.JPG snip pär sundström.JPG snip pär sundström.JPG video

Google apps for education och andra verktyg lyfter lärandet på skolorna i Umeå. Pär Sundström, utvecklingsledare på utbildningsförvaltningen i kommunen, berättar hur det pedagogiska anpassas för bästa resultat.

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG video

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.