Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smartare förskola med handscanning

Lärplattformen Smart Classroom Manager erbjuder alla förskolor enklare administration och tydligare pedagogiska mål. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 27 november 2017 it i skolan

smart classroom manager.jpg

– Vi ville utveckla en lösning som integrerar en värdegrundsbaserad läroplan med den pedagogiska kunskapen och kollegialt lärande på en enskild förskola eller i en större organisation. En viktig del var också att stödja en nära kontakt och delaktighet med föräldrarna, berättar Eva Pethrus, vd på SCM Secure.

Den enkla rutinen att personal och vårdnadshavare loggar in och ut genom att en biometrisk sensor scannar deras hand är nyckeln till att SCM Secure kan erbjuder privata och kommunala förskolor helt nya möjligheter att planera, utveckla och kommunicera pedagogiska och personella resurser.

Personalbrist utmanar

Den skalbara lärplattformen Smart Classroom Manager består av flera olika administrativa och pedagogiska verktyg.

Det ger oss bra koll på vad vi kan behöva arbeta mer med i den pedagogiska verksamheten och har gett oss en bättre översyn på de olika läroplansmålen.

Anne-Kristin Pettersson , Förskolechef, förskolan Glader

Systemet är utvecklat i Sverige i samarbete med grundaren och läraren Johan Bergqvist som bland annat är känd för att vilja inspirera svenska skolor att jobba smartare och mer digitaliserat.

Utvecklingen av pedagogik och arbetssätt är inte den enda utmaning som förskolor jobbar med i dag. För många är personalbrist en väl så stor utmaning och här kan Smart Classroom Manager vara ett mycket användbart hjälpmedel.

– Systemet gör det möjligt att planera personal om någon är sjuk eller behöver vara ledig, eller om flera barn är sjuka och mindre personal behövs vid vissa tider. För kommuner och privata utförare som driver flera förskolor finns möjligheten att till exempel skapa en vikariepool med pedagoger som kan rycka in vid behov. Det erbjuder goda möjligheter till ökad pedagogisk kvalitets samt ökad trygghet och säkerhet för barnen, säger Eva Pethrus.

Tomma hyllor

Förskolan Glader med 21 barn 1–5 år och fyra personal är ett föräldrakooperativ som använder Smart Classroom Manager sedan lite drygt 1,5 år. Förskolechef Anne-Kristin Pettersson saknar inte pärmarna som tidigare fyllde hyllorna på hennes kontor.

– Både vi och vårdnadshavare använder den biometriska sensorn när vi kommer och när vi går hem. Lösningen har bland annat gett oss en ny överblick på frånvaro, och i dag har vi närvarolistor, kontaktuppgifter och mycket annat tillgängligt via iPads. Tidigare ringde föräldrarna till en telefonsvarare för att lämna meddelande om barnet var sjukt eller skulle hämtas av någon annan person. I dag loggar föräldrarna in via mobilappen och allt finns samlat på ett ställe, säger hon och betonar att det bara är personal som har tillgång till informationen i Smart Classroom Manager.

Kvalitetssäkring

För Anne-Kristin Pettersson har administration och personalplanering också förenklats.

– Jag har överblick och kan planera i god tid om någon vill vara ledig en viss vecka.

Smart Classroom Manager handlar mycket om pedagogiska mål och delaktighet – men också om kvalitetssäkring i form av uppnådda läroplansmål.

– I Smart Classroom Managers läroblogg kan man till exempel enkelt tagga läroplansmålen till respektive inlägg vi gör, som när vi jobbar med fotosyntes. Det registreras i läroplansstatistiken som visar hur många gånger vi har taggat ett specifikt läroplansmål. Det ger oss bra koll på vad vi kan behöva arbeta mer med i den pedagogiska verksamheten och har gett oss en bättre översyn på de olika läroplansmålen. Vi använder den statistiken i vårt systematiska kvalitetsarbete.

Fotosyntes

Smart Classroom Manager stödjer också föräldrarnas delaktighet i barnens aktiviteter och kunskapsutveckling. Även här är lärobloggen användbar.

– Vi gör inlägg varje dag med bilder och text som föräldrarna kan följa och det är väldigt uppskattat. Det är ett slutet system och det går att välja vem som ska få åtkomst till barnets information. På bloggen lägger vi också upp förslag till föräldrarna som berör det vi jobbat med under dagen. Till exempel att de ska fråga sitt barn om vad fotosyntes är, eftersom vi vet att det är viktigt för inlärningen att förklara något med egna ord.

Anne-Kristin Pettersson tycker att Smart Classroom Manager är ett användbart verktyg för förskolan Glader.

– Man behöver ett starkt nätverk men annars har det fungerat bra. I början var det lite träning att få in rutinen med handscanning. I dag blir nya föräldrar väldigt imponerade över tekniken och möjligheterna som den erbjuder, avslutar hon.

 

Rekommenderad läsning

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity. 

Orm Attack 960640

Allt fler attacker

25 jun 2020 säkerhet

Två tredjedelar av svenska bolag har utsatts för cyberattacker under det senaste året, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det visar en ny undersökning från PwC. För att kunna värja sig krävs bland annat ett större säkerhetsfokus och utbildning redan i grundskolan.

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

Skolpennor Och Annat Skolmaterial Omringar En Ipad

Nästan enligt plan

25 maj 2020 it i skolan

Kommunala huvudmän är bättre på att ta fram digitaliseringsplaner för sina skolor. Men tre av tio, av alla som tagit fram en handlingsplan, har inte följt upp den under det senaste året. Det visar en ny undersökning från Skolverket. 

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.