Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

SCA efter delningen

Blockkedjor och IoT är högintressant för SCA. Sedan bolaget delades i somras finns det nu stora möjligheter för it och verksamhet att samordna och skapa nya lösningar.

 

– Jag brinner för att hitta övergripande lösningar för att effektivisera. Vi tittar på IoT, och blockkedjor allt som kan förenkla affärsprocesser, säger Arne Sjölén, it-arkitekt på SCA.

Sedan i somras är SCA uppdelat i två bolag: Essity med fokus på hygienprodukter och skogsbolaget SCA.  

Vad innebar uppdelningen för dig som it-arkitekt?

– Det var spännande eftersom jag tidigare haft förmånen att jobba över affärsområdesgränserna med gemensamma projekt och helt plötsligt skulle man dela det här. Det är klart att det är stora utmaningar när man gör en sådan resa på kort tid, som att dela SAP-systemen utan att ha någon nertid. Det var under påsk och midsommar som själva migreringen ägde rum.

– It-mässigt jobbade vi tidigare mot att bli ett SCA med en decentraliserad organisation. Nu när vi styckat upp bolaget i två delar så spolar vi tillbaka bandet och fokuserar på kärnverksamheten.

Märker du någon skillnad?

– Vi har ju egentligen samma utmaningar men nu är vi färre personer. I ett stort bolag finns det mycket resurser men kanske en viss tröghet. Nu är vi mindre, lättrörligare och har kortare beslutsvägar, men är färre. Samtidigt måste vissa saker lösas oavsett om man är stor eller liten. Vi har ju till exempel ett GDPR-projekt igång.

Är det något du som it-arkitekt är extra nyfiken på?

– Blockkedjor och IoT är intressant och att göra det på ett sådant sätt att man vågar prova saker och ting samtidigt som man har den övergripande synen till vilka användningsområden de olika teknikerna kan vara bra för.

– Det förutsätter ju en tight närhet till verksamheten och det kanske är lättare när man är mindre att man är närmare verksamheten för det är ju då man ser de reella utmaningar men också möjligheter.

17 november 2017 Uppdaterad 5 december 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

närbild på en stock.jpg

Fjärrstyr med 5G

14 nov 2019 digit

Om virkeslaster kan fjärrstyras med hjälp av 5G skulle det innebära bättre arbetsmiljö och färre transporter. Nu ska SCA och Mittuniversitetet undersöka om lossning och lastning kan ske på distans.

hamn-deltaterminal.jpg

App i hamn

2 okt 2019 digit

Med en ny app för tidrapportering sparar Delta Terminal tre arbetsdagar i administrativt arbete varje månad. Appen är utvecklad via Powerapps och helt anpassad för bolagets verksamhet. 

pojke hoppar från poolkant ner i pool med armarna som flygplansvingar.jpg
video

Mot vård som tjänst

30 okt 2018 it i vården

Med nya tekniska hjälpmedel ökar behovet av att lyssna på klienter och patienter. Om vi vill gå mot en vård som gynnar alla bör den utformas mer som än en tjänst än som en produkt. Det menar kvalitetsteknikforskaren Jonas Boström.

ungdomar.jpg

Sökes: Framtidens it-kompetens

12 dec 2017 digit

Handelskammaren i Mälardalen vill bidra till att skapa bättre förutsättningar för regionens it-bolag, inte minst när det gäller rekryteringsmöjligheter.

skövdeWEBB.jpg

Så jobbar Skövde smart

7 dec 2017 digit

E-klient, DelaDigitalt, SmartareVälfärd och ÖppnaData är exempel på gemensamma lösningar som flera kommuner i Sverige delar. Det är helt rätt väg att gå, menar Theres Ahlberg, chef för teknikenheten i Skövde kommun.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

skolkidsWEBB.jpg
video

Bättre skola i Luleå

21 nov 2017 it i skolan

Ett grundligt förarbete och samarbete över gränserna har resulterat i att skolorna i Luleå kommun nu är redo för digitalisering.

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

göliskaWEBB4.jpg

Gemensam it i Skaraborg

17 nov 2017 digit

Kommunalförbundet Göliska IT har ansvaret för sex kommuners it-avdelningar. Resultatet innebär stora förbättringar för infrastrukturen i Västra Skaraborgsregionen.