SCA efter delningen

Blockkedjor och IoT är högintressant för SCA. Sedan bolaget delades i somras finns det nu stora möjligheter för it och verksamhet att samordna och skapa nya lösningar.

 

– Jag brinner för att hitta övergripande lösningar för att effektivisera. Vi tittar på IoT, och blockkedjor allt som kan förenkla affärsprocesser, säger Arne Sjölén, it-arkitekt på SCA.

Sedan i somras är SCA uppdelat i två bolag: Essity med fokus på hygienprodukter och skogsbolaget SCA.  

Vad innebar uppdelningen för dig som it-arkitekt?

– Det var spännande eftersom jag tidigare haft förmånen att jobba över affärsområdesgränserna med gemensamma projekt och helt plötsligt skulle man dela det här. Det är klart att det är stora utmaningar när man gör en sådan resa på kort tid, som att dela SAP-systemen utan att ha någon nertid. Det var under påsk och midsommar som själva migreringen ägde rum.

– It-mässigt jobbade vi tidigare mot att bli ett SCA med en decentraliserad organisation. Nu när vi styckat upp bolaget i två delar så spolar vi tillbaka bandet och fokuserar på kärnverksamheten.

Märker du någon skillnad?

– Vi har ju egentligen samma utmaningar men nu är vi färre personer. I ett stort bolag finns det mycket resurser men kanske en viss tröghet. Nu är vi mindre, lättrörligare och har kortare beslutsvägar, men är färre. Samtidigt måste vissa saker lösas oavsett om man är stor eller liten. Vi har ju till exempel ett GDPR-projekt igång.

Är det något du som it-arkitekt är extra nyfiken på?

– Blockkedjor och IoT är intressant och att göra det på ett sådant sätt att man vågar prova saker och ting samtidigt som man har den övergripande synen till vilka användningsområden de olika teknikerna kan vara bra för.

– Det förutsätter ju en tight närhet till verksamheten och det kanske är lättare när man är mindre att man är närmare verksamheten för det är ju då man ser de reella utmaningar men också möjligheter.

17 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng