Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säkra videomöten med Bank-id

Vården använder i allt större utsträckning videomöten för att hålla kontakt med patienter. Företaget Compodium i Luleå har en lösning för inloggning där privatpersoner kan identifiera sig med hjälp av bank-id.

– Det vi har gjort är att vi har byggt en videomotor som man autentiserar sig med med hjälp av Bank-id. Som myndighetsanställd räcker det dock med sin vanliga datorinloggning men det har ju inte den enskilde individen eller medborgaren, så det är den personen som vi kan bli säkrare på att de är den de uppger sig för att vara när de loggar in med sitt bank-id, säger Malin Karlsson, säljare på Compodium.

Och det finns ett stort intresse från sjukvården?

– Ja, verkligen. Sjukvården är ju en sektor som har verkligt stora behov att kunna kommunicera på distans. Man samarbetar mellan olika länder för att ta in experter från, säg, Japan, som kan agera som lärare i en operation som pågår i Sverige.

Det vi gör nu med hjälp av Bank-id är att göra det möjligt även ett steg neråt – om jag ska gå till min vårdcentral med en åkomma av något slag, kan jag lika gärna göra det i min mobiltelefon, dator, eller platta.

Ni är baserade i Luleå men har medarbetare i både Europa och USA. Hur ser branschen ut internationellt?

– Video inom sjukvården är väldigt utbrett; däremot att kunna träffa en patient via mobilen är något vi är ganska unika med här i Norden och det är just för att vi i Norden har en autentiseringstjänst som bank-id, som man nu också håller på att utveckla i Nederländerna.

Resten av världen har inte kommit riktigt lika långt som vi, så vi reser mycket runt i till exempelvis England, Nederländerna, och USA, och fungerar som inspiratör och katalysator. Den feedbacken vi får från de mässor vi är på är att folk tittar mot Sverige och hur vi arbetar med den här typen av autentiseringar, och det är något de vill komma igång med så snart som möjligt, säger Malin Karlsson.

1 november 2017 Uppdaterad 7 mars 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

dam-rullstol.jpg

Valfri vård i Norrbotten

4 mar 2020 it i vården

Region Norrbotten erbjuder en digital ingång till vården för råd, bedömning och behandling och på sjukhuset kan patienten både checka in och betala via mobilen. Nästa steg är återbesök på distans via mobil, platta eller dator. 

piteå.jpg

Piteås AI-expert

17 sep 2019 digit

Piteå kommun har en AI-expert som kommunalråd. Nu vill Anders Lundkvist öka förståelsen för vad teknikutvecklingen kan innebära samt bidra med, och det gäller allt mellan Cambridge Analytica, The Big Nine och framtidens vård. 

stadgrejor-i-starka-farger.jpg
video

Region Gävleborg väljer plattor

28 nov 2018 it i vården

Med sex sjukhus och nästan 290 000 invånare har Region Gävleborg mycket att vinna på smarta lösningar som sparar tid och andra resurser. Nu utvärderas flera projekt med fokus på service och trygghet för patienter och personal.

vr-nacksmarta-960640.jpg

VR mot nacksmärta

6 nov 2018 it i vården

Region Norrbotten använder sig av virtual reality som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Med hjälp av tekniken hoppas regionen att patienterna ska känna sig mer motiverade och utföra rörelserna optimalt.

polis-iot-960640.jpg

Polisen varnar för IoT

26 okt 2018 säkerhet

Enbart i Sverige uppskattas kostnaderna för bedrägerier ligga på 320 miljarder kronor per år och förra året rapporterades det 80 000 CNP-bedrägerier. Stora hot är även phishing och voice-phishing. Samtidigt menar allt fler att IoT kan bli den första digitala mördaren. 

borstar-fram-fingeravtryck.jpg

Alla kan stoppa cyberbrott

7 aug 2018 säkerhet

Brottsligheten blir allt mer digital och inkluderar allt från bedrägerier till sexuella övergrepp. Polisen arbetar för att stävja problemen men också privatpersoner kan vända utvecklingen. Det menar Carin Götblad, regionpolischef, Region Mitt.

gammal och ung kvinna.jpg

Luleå forskar om smart vård hemma

9 jan 2018 it i vården

Att testa nya arbetssätt och digitala produkter och tjänster för personer som vårdas i hemmet eller på vård- och omsorgsboende är målet med den nya samverkansmiljön på Luleå tekniska universitet.

uninorrWEBB.jpg
video

Mer vård till unga i norr

8 nov 2017 it i vården

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.