Säkra videomöten med Bank-id

Vården använder i allt större utsträckning videomöten för att hålla kontakt med patienter. Företaget Compodium i Luleå har en lösning för inloggning där privatpersoner kan identifiera sig med hjälp av bank-id.

– Det vi har gjort är att vi har byggt en videomotor som man autentiserar sig med med hjälp av Bank-id. Som myndighetsanställd räcker det dock med sin vanliga datorinloggning men det har ju inte den enskilde individen eller medborgaren, så det är den personen som vi kan bli säkrare på att de är den de uppger sig för att vara när de loggar in med sitt bank-id, säger Malin Karlsson, säljare på Compodium.

Och det finns ett stort intresse från sjukvården?

– Ja, verkligen. Sjukvården är ju en sektor som har verkligt stora behov att kunna kommunicera på distans. Man samarbetar mellan olika länder för att ta in experter från, säg, Japan, som kan agera som lärare i en operation som pågår i Sverige.

Det vi gör nu med hjälp av Bank-id är att göra det möjligt även ett steg neråt – om jag ska gå till min vårdcentral med en åkomma av något slag, kan jag lika gärna göra det i min mobiltelefon, dator, eller platta.

Ni är baserade i Luleå men har medarbetare i både Europa och USA. Hur ser branschen ut internationellt?

– Video inom sjukvården är väldigt utbrett; däremot att kunna träffa en patient via mobilen är något vi är ganska unika med här i Norden och det är just för att vi i Norden har en autentiseringstjänst som bank-id, som man nu också håller på att utveckla i Nederländerna.

Resten av världen har inte kommit riktigt lika långt som vi, så vi reser mycket runt i till exempelvis England, Nederländerna, och USA, och fungerar som inspiratör och katalysator. Den feedbacken vi får från de mässor vi är på är att folk tittar mot Sverige och hur vi arbetar med den här typen av autentiseringar, och det är något de vill komma igång med så snart som möjligt, säger Malin Karlsson.

1 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng