Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ordning och toppresultat med O365

Med Office 365 som stöd för den pedagogiska utvecklingen når Mälardalens Tekniska Gymnasium resultat som andra skolor bara drömmer om.

Text anne hammarskjöld Foto scania, mälardalens tekniska gymnasium 20 november 2017 it i skolan

16132-030_2.jpg

Säg lean management och tankarna går kanske inte till skolan. Men i Södertälje ligger undantaget. Stockholmsregionens enda gymnasium med inriktning industriteknik går sin egen väg och med mycket starka resultat.

– Inför starten för fem år sedan fick vi se hur Scania och Astra Zeneca jobbar med lean. När jag såg vad det innebar tänkte jag att det borde gå att omsätta också i utbildningsverksamhet. Idag visar vi i allt vi gör att en skola kan leva och lära lean, säger Susann Jungåker som är vd och rektor för Mälardalens Tekniska Gymnasium som är ett resultat av ägarna Scanias och Astra Zenecas oro för framtidens kompetensförsörjning inom industrisektorn.

Susann Jungåker_2.jpg

Susann Jungåker är vd och rektor för Mälardalens Tekniska Gymnasium.

Dubbel behörighet

Mälardalens Tekniska Gymnasium har drygt 200 elever och varje år tar cirka 70 examen – alla med kompletta betyg, såväl yrkes- som högskolebehörighet och i snitt 4 000 poäng jämfört med 2 500 som är normalt för andra gymnasieskolor. Susann Jungåker framhåller flera faktorer som driver den positiva utvecklingen. Till exempel synen på eleverna och andra intressenter.

– Det är självklart för mig att våra elever, företagen som äger oss, kommunen som betalar skolpeng och samhället i stort är våra kunder med allt vad det innebär för vårt ansvar att leverera bra utbildning. Häromveckan hörde jag ett föredrag av utbildningsminister Anna Ekström som gjorde mig skrämd. Hon resonerade om att 30 procent av Sveriges gymnasieelever saknar behörighet efter examen. Jämför det med om Scania skulle leverera 30 procent defekta lastbilar. Hur skulle det se ut?!

Höga förväntningar

Hur har då Mälardalens Tekniska Gymnasium gjort lean management till ett framgångsrecept för skolan? I grunden handlar det om några begrepp som kan tyckas självklara men som verkar ha glömts bort på sina håll.

– Vi arbetar med struktur, ordning och reda och har höga förväntningar på våra elever. Lärarkollegiet samarbetar över ämnesgränserna och har en samsyn kring vad vi ska leverera. Allt detta kopplat till en digital arbetsmiljö i Office 365 ger oss motiverade elever som når goda resultat.

Susann Jungåker har från början sett teknik som en förutsättning för transparens, enhetlighet och kvalitetssäkring.

– Vi ställde oss frågan hur skolans verksamhet ska utvecklas och kopplade svaret till ett it-system som stödjer våra krav och vår pedagogiska utveckling. Därför har vi ett enhetligt verksamhetssystem där alla processer – kommunikation och information mellan lärare och personal, mellan personal och elever samt mellan skolan och hemmet – är digitaliserade.

Snabba stödinsatser

Rektor framhåller fördelarna med ett digitaliserat och enhetligt arbetssätt i klassrummen.

– Det är viktigt för oss att arbeta strukturerat med elevernas resultat och systemet ger oss belägg för att det sker kunskapsutveckling i klassrummet. Varje vecka följer vi upp hur varje elev ligger till och om vi ser någon risk att en elev halkar efter sätter vi snabbt in stödresurser. Allt undervisningsmaterial finns tillgängligt för eleverna på vår digitala plattform, till exempel för elever som varit hemma sjuka.

Ständiga förbättringar

Resursstarka ägare, små elevkullar … är det så att Mälardalens Tekniska Gymnasium helt enkelt glider på en räkmacka? Susann Jungåker slår ifrån sig.

– Jag blir lika ledsen varje gång någon säger att det måste vara enkelt för oss som har så motiverade elever. Men det är inte lättare för oss och våra elever är precis som alla andra. Skillnaden är att vi har en annan kultur med andra förväntningar på oss själva och våra elever.

Lean management handlar mycket om att utvärdera och sträva efter förbättringar. Det är också en självklar del av vardagen på skolan.

– Vi har ett ständigt pågående förbättringsarbete och det skulle vara helt förödande för oss om vi skulle slå oss till ro. Vi tycker till exempel att vi är duktiga på digitalisering men fortsätter utvecklas i enlighet med förändringar i kursplanen och andra faktorer. Det gäller för övrigt hela vår verksamhet. Digitalisering i skolan är mycket mer än det som händer i klassrummet.

Rekommenderad läsning

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

women it .jpg

Allt fler kvinnor söker sig till it-branschen

8 sep 2016 ledarskap

Andelen antagna kvinnor på it- och datautbildningarna på KTH i Stockholm ökar. Anledningen tros vara riktade satsningar.
– Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler tjejer men det går fortfarande för sakta, säger rektor Peter Gudmundsson.

scania bootcamp

Office 365 får Scanias hjul att rulla

26 maj 2016 digit

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från konton on-premises till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

snip per andersson.JPG
video

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

67876-gamla-linkoping.jpg

Linköping tänker humant under digitaliseringen

8 dec 2016 ledarskap

Linköpings kommuns it-enhet, Lkdata, försöker effektivisera och digitalisera kommunen. I skolan satsas det på trådlösa nät och Ipads men Mathias Fernström, system och kommunikationschef, anser att fokuset kring digitalisering inte bara ska ligga på it, utan även på människan.
 Vi ska inte bara ge möjlighet till arbete, utan arbete med så bra resultat som möjligt, säger han. 

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.