Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En skola för alla

gotland3WEBB.jpg

Med 30 grundskolor på 58 000 invånare är Gotland en av Sveriges skoltätaste kommuner. Digitaliseringen blir då ett viktigt hjälpmedel för att göra skolorna mer jämlika.

– Här på ön finns det skolor med bara en klass. Det är inte alltid helt optimalt, men det gör det ännu viktigare att vi hittar bra sätt för dem som är verksamma på mindre skolor att få en kollegial känsla och kunna ta del i hur större skolor utvecklar sina verksamheter, säger Torsten Flemming, chef för grundskolorna i Gotlands kommun.

Mindre ojämlikhet

Som skolchef fungerar man som rektor fast för många skolor samtidigt, men det som framförallt skiljer skolchefen från rektorerna är dialogen med politikerna.

Ibland är man inte alltid överens men en sak som man är rörande överens om är att alla effektiviseringar som kan göras är välkomna men kanske i synnerhet på Gotland med alla skolenheter.

Därför välkomnar Torsten Flemming de flesta digitala lösningar med syfte att effektivisera, och vars följder även kan bringa mer jämlikhet till skolorna.

– Rent konkret kan kompetensförsörjningen vara krångligare för de mindre skolorna och då kan fjärrutbildning med exempelvis Skype vara ett alternativ. Eleverna får bättre kommunikationskanaler och samarbetet mellan lärare kan underlättas. Vi måste jobba för en skola för alla och det satsar vi mycket på, säger Torsten Flemming.

Plattor som stöd

Utöver att Gotland har väldigt många skolor för sitt invånarantal förklarar Torsten Flemming också att man har ett genomsnittligt högre antal elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och elever som lever i familjer där det finns psykisk ohälsa.

– Skolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag och digitala läromedel och lärplattor är bra verktyg för dessa elever, som också var de första som fick chansen att använda plattorna. Nu har vi nästan en enhet per elev på våra skolor.

Smarta lösningar premieras

Som hos många andra är Office 365 en del av planerna när man siktar in sig mot nya framtida mål. Redan nu lever det sitt eget lilla liv och lärare är i full gång med att utforska dess funktioner. Ett sätt att pusha på personalen är att använda lärarlönelyftet som incitament så att smarta lösningar belönas.

Genom att dela dokument med information får man mer tid för att diskutera pedagogiska frågor. Dessutom bidrar it-pedagoger och it-rådet inom förvaltningen, där man diskuterar kommande steg, till att samtliga skolor är uppdaterade.

– Många idéer kommer då medarbetare identifierar lösningar till problem i nya digitala verktyg. Mitt ansvar blir att vara tydlig att det inte handlar om ett fritt val vilka nya vägar vi tar. Om det övergripande målet är en jämlikare skola gäller det att alla är med, säger Torsten Flemming.  

14 november 2017 Uppdaterad 2 januari 2019 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

en liten flicka med ryggen mot kameran går upp för en trappa i en ljus lövskog.jpg
video

Gävles nya satsning

28 sep 2018 it i skolan

I Gävle kommun har man sedan årsskiftet satsat på utvecklings- och processledare för att leda skolans digitala utveckling. De ska fungera som virus som sprider digital kunskap till alla i verksamheten.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

gotlandWEBB.jpg

Mer pedagogik i Visby med O365

24 okt 2017 it i skolan

Smidigare administration, enklare kommunikation och mer tid för pedagogik och erfarenhetsutbyte blev resultatet när har S:t Hansskolan i Visby införde 0ffice 365.

5 Män Med Olika Yrken

MS anpassar moln

1 mar 2021 digit

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.