Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En skola för alla

Med 30 grundskolor på 58 000 invånare är Gotland en av Sveriges skoltätaste kommuner. Digitaliseringen blir då ett viktigt hjälpmedel för att göra skolorna mer jämlika.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 14 november 2017 it i skolan

gotland3WEBB.jpg

– Här på ön finns det skolor med bara en klass. Det är inte alltid helt optimalt, men det gör det ännu viktigare att vi hittar bra sätt för dem som är verksamma på mindre skolor att få en kollegial känsla och kunna ta del i hur större skolor utvecklar sina verksamheter, säger Torsten Flemming, chef för grundskolorna i Gotlands kommun.

Mindre ojämlikhet

Som skolchef fungerar man som rektor fast för många skolor samtidigt, men det som framförallt skiljer skolchefen från rektorerna är dialogen med politikerna.

Ibland är man inte alltid överens men en sak som man är rörande överens om är att alla effektiviseringar som kan göras är välkomna men kanske i synnerhet på Gotland med alla skolenheter.

Därför välkomnar Torsten Flemming de flesta digitala lösningar med syfte att effektivisera, och vars följder även kan bringa mer jämlikhet till skolorna.

– Rent konkret kan kompetensförsörjningen vara krångligare för de mindre skolorna och då kan fjärrutbildning med exempelvis Skype vara ett alternativ. Eleverna får bättre kommunikationskanaler och samarbetet mellan lärare kan underlättas. Vi måste jobba för en skola för alla och det satsar vi mycket på, säger Torsten Flemming.

Plattor som stöd

Utöver att Gotland har väldigt många skolor för sitt invånarantal förklarar Torsten Flemming också att man har ett genomsnittligt högre antal elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och elever som lever i familjer där det finns psykisk ohälsa.

– Skolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag och digitala läromedel och lärplattor är bra verktyg för dessa elever, som också var de första som fick chansen att använda plattorna. Nu har vi nästan en enhet per elev på våra skolor.

Smarta lösningar premieras

Som hos många andra är Office 365 en del av planerna när man siktar in sig mot nya framtida mål. Redan nu lever det sitt eget lilla liv och lärare är i full gång med att utforska dess funktioner. Ett sätt att pusha på personalen är att använda lärarlönelyftet som incitament så att smarta lösningar belönas.

Genom att dela dokument med information får man mer tid för att diskutera pedagogiska frågor. Dessutom bidrar it-pedagoger och it-rådet inom förvaltningen, där man diskuterar kommande steg, till att samtliga skolor är uppdaterade.

– Många idéer kommer då medarbetare identifierar lösningar till problem i nya digitala verktyg. Mitt ansvar blir att vara tydlig att det inte handlar om ett fritt val vilka nya vägar vi tar. Om det övergripande målet är en jämlikare skola gäller det att alla är med, säger Torsten Flemming.  

Rekommenderad läsning

gotlandWEBB.jpg

Mer pedagogik i Visby med O365

24 okt 2017 it i skolan

Smidigare administration, enklare kommunikation och mer tid för pedagogik och erfarenhetsutbyte blev resultatet när har S:t Hansskolan i Visby införde 0ffice 365.

en liten flicka med ryggen mot kameran går upp för en trappa i en ljus lövskog.jpg
video

Gävles nya satsning

28 sep 2018 it i skolan

I Gävle kommun har man sedan årsskiftet satsat på utvecklings- och processledare för att leda skolans digitala utveckling. De ska fungera som virus som sprider digital kunskap till alla i verksamheten.

microsoft-teams-news-960640.jpg

Smartare Teams med AI

25 sep 2018 digit

Teams blir smartare med hjälp av AI, Linkedin integreras med Outlook och flera nya funktioner som höjer säkerheten. Det var några av nyheterna i Microsoft 365 som lanseras under Ignite i Orlando.

rymdfarja-pa-vag-ut.jpg
video

Nord-Lock säkrar med Teams

11 okt 2018 digit

Med verksamhet i 17 länder och kunder bland några av världens mest utmanande industrier är smidiga samarbeten A och O för Nord-Lock Group. Med Dynamics 365 och Office 365 har molnet blivit koncernens nya huvudkontor.

bilkö sett från en bil.jpg

Umeå förbereder 5G

23 okt 2018 digit

Umeå planerar för att bli den första staden i Sverige med ett heltäckande 5G-nät. Tekniken är en förutsättning för framtidens smarta städer och framförallt smarta fordon.

stor fest med massor av rosa balonger i barcelona.jpg
video

Ny köpkraft till Nyköping

18 okt 2018 Tim Leffler

Föreningen Nysam vill locka fler människor att uppleva Nyköping och i det arbetet är de digitala kanalerna oumbärliga. De menar Kristin Spaarf, projektledare på Nysam. 

familj-tavlar-vid-billingen.jpg

Skövde utvecklar egen RPA

25 okt 2018 ledarskap

Modellen för Skövdes digitalisering är ett mäktigt bygge som vilar stadigt på erfarenhet och eftertanke. Resultatet blir utveckling i framkant där automatisering för länge sedan slutat vara innovation och nu är en del av vardagen.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

pråmkanal i karlstad med en eka och blommor i förgrunden.jpg
video

Så blir Karlstad smartare

2 nov 2018 digit

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet, menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.