Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En skola för alla

Med 30 grundskolor på 58 000 invånare är Gotland en av Sveriges skoltätaste kommuner. Digitaliseringen blir då ett viktigt hjälpmedel för att göra skolorna mer jämlika.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 14 november 2017 it i skolan

gotland3WEBB.jpg

– Här på ön finns det skolor med bara en klass. Det är inte alltid helt optimalt, men det gör det ännu viktigare att vi hittar bra sätt för dem som är verksamma på mindre skolor att få en kollegial känsla och kunna ta del i hur större skolor utvecklar sina verksamheter, säger Torsten Flemming, chef för grundskolorna i Gotlands kommun.

Mindre ojämlikhet

Som skolchef fungerar man som rektor fast för många skolor samtidigt, men det som framförallt skiljer skolchefen från rektorerna är dialogen med politikerna.

Ibland är man inte alltid överens men en sak som man är rörande överens om är att alla effektiviseringar som kan göras är välkomna men kanske i synnerhet på Gotland med alla skolenheter.

Därför välkomnar Torsten Flemming de flesta digitala lösningar med syfte att effektivisera, och vars följder även kan bringa mer jämlikhet till skolorna.

– Rent konkret kan kompetensförsörjningen vara krångligare för de mindre skolorna och då kan fjärrutbildning med exempelvis Skype vara ett alternativ. Eleverna får bättre kommunikationskanaler och samarbetet mellan lärare kan underlättas. Vi måste jobba för en skola för alla och det satsar vi mycket på, säger Torsten Flemming.

Plattor som stöd

Utöver att Gotland har väldigt många skolor för sitt invånarantal förklarar Torsten Flemming också att man har ett genomsnittligt högre antal elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och elever som lever i familjer där det finns psykisk ohälsa.

– Skolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag och digitala läromedel och lärplattor är bra verktyg för dessa elever, som också var de första som fick chansen att använda plattorna. Nu har vi nästan en enhet per elev på våra skolor.

Smarta lösningar premieras

Som hos många andra är Office 365 en del av planerna när man siktar in sig mot nya framtida mål. Redan nu lever det sitt eget lilla liv och lärare är i full gång med att utforska dess funktioner. Ett sätt att pusha på personalen är att använda lärarlönelyftet som incitament så att smarta lösningar belönas.

Genom att dela dokument med information får man mer tid för att diskutera pedagogiska frågor. Dessutom bidrar it-pedagoger och it-rådet inom förvaltningen, där man diskuterar kommande steg, till att samtliga skolor är uppdaterade.

– Många idéer kommer då medarbetare identifierar lösningar till problem i nya digitala verktyg. Mitt ansvar blir att vara tydlig att det inte handlar om ett fritt val vilka nya vägar vi tar. Om det övergripande målet är en jämlikare skola gäller det att alla är med, säger Torsten Flemming.  

Rekommenderad läsning

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

en liten flicka med ryggen mot kameran går upp för en trappa i en ljus lövskog.jpg
video

Gävles nya satsning

28 sep 2018 it i skolan

I Gävle kommun har man sedan årsskiftet satsat på utvecklings- och processledare för att leda skolans digitala utveckling. De ska fungera som virus som sprider digital kunskap till alla i verksamheten.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

gotlandWEBB.jpg

Mer pedagogik i Visby med O365

24 okt 2017 it i skolan

Smidigare administration, enklare kommunikation och mer tid för pedagogik och erfarenhetsutbyte blev resultatet när har S:t Hansskolan i Visby införde 0ffice 365.

engbergsWEBB.jpg

Engbergs gör egna appar i Azure

6 nov 2017 digit

På familjeföretaget Engbergs Transportsystem ersätter appar allt mer av det administrativa arbetet. Plattformen är Azure och det mesta utvecklas internt.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

skola-stockholm-stad.jpg

Stockholms stad granskas

28 jun 2019 säkerhet

Datainspektionen ska, efter att ha mottagit ett antal anmälningar, granska hur Stockholms stad hanterar skolpersonalens rätt att ta del av elevuppgifter.