En skola för alla

gotland3WEBB.jpg

Med 30 grundskolor på 58 000 invånare är Gotland en av Sveriges skoltätaste kommuner. Digitaliseringen blir då ett viktigt hjälpmedel för att göra skolorna mer jämlika.

– Här på ön finns det skolor med bara en klass. Det är inte alltid helt optimalt, men det gör det ännu viktigare att vi hittar bra sätt för dem som är verksamma på mindre skolor att få en kollegial känsla och kunna ta del i hur större skolor utvecklar sina verksamheter, säger Torsten Flemming, chef för grundskolorna i Gotlands kommun.

Mindre ojämlikhet

Som skolchef fungerar man som rektor fast för många skolor samtidigt, men det som framförallt skiljer skolchefen från rektorerna är dialogen med politikerna.

Ibland är man inte alltid överens men en sak som man är rörande överens om är att alla effektiviseringar som kan göras är välkomna men kanske i synnerhet på Gotland med alla skolenheter.

Därför välkomnar Torsten Flemming de flesta digitala lösningar med syfte att effektivisera, och vars följder även kan bringa mer jämlikhet till skolorna.

– Rent konkret kan kompetensförsörjningen vara krångligare för de mindre skolorna och då kan fjärrutbildning med exempelvis Skype vara ett alternativ. Eleverna får bättre kommunikationskanaler och samarbetet mellan lärare kan underlättas. Vi måste jobba för en skola för alla och det satsar vi mycket på, säger Torsten Flemming.

Plattor som stöd

Utöver att Gotland har väldigt många skolor för sitt invånarantal förklarar Torsten Flemming också att man har ett genomsnittligt högre antal elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och elever som lever i familjer där det finns psykisk ohälsa.

– Skolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag och digitala läromedel och lärplattor är bra verktyg för dessa elever, som också var de första som fick chansen att använda plattorna. Nu har vi nästan en enhet per elev på våra skolor.

Smarta lösningar premieras

Som hos många andra är Office 365 en del av planerna när man siktar in sig mot nya framtida mål. Redan nu lever det sitt eget lilla liv och lärare är i full gång med att utforska dess funktioner. Ett sätt att pusha på personalen är att använda lärarlönelyftet som incitament så att smarta lösningar belönas.

Genom att dela dokument med information får man mer tid för att diskutera pedagogiska frågor. Dessutom bidrar it-pedagoger och it-rådet inom förvaltningen, där man diskuterar kommande steg, till att samtliga skolor är uppdaterade.

– Många idéer kommer då medarbetare identifierar lösningar till problem i nya digitala verktyg. Mitt ansvar blir att vara tydlig att det inte handlar om ett fritt val vilka nya vägar vi tar. Om det övergripande målet är en jämlikare skola gäller det att alla är med, säger Torsten Flemming.  

14 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng