Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stora utmaningar i glesbygd

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron / Arild, Flickr 21 november 2017 ledarskap

– Det är väldigt svårt att bygga fiber till 95 procent av hela vår befolkning utan att vi får bidrag för det. I kommunen har vi bland annat en skola som ligger tolv mil från vår huvudort, och för att kunna lösa att även den skolan kan få en fiberanslutning så fick vi titta lite utanför ramarna, säger Staffan Lidén, it-chef i Bergs kommun.

– Tillsammans med Länsstyrelsen tittade vi på om man kunde bygga en sorts redundansring och det gjorde vi mellan Härjedalen och Berg. Vi kunde söka bidrag via PTS och fick det beviljat och för ganska exakt ett år sedan kunde vi fiberansluta den skolan. Den har nu möjlighet att bedriva samma typ av undervisning som förutsätter digitala hjälpmedel som vilken annan skola som helst i Sverige.

Vad är de största utmaningarna framöver?

– Bredbandsuppbyggnad är jätteviktigt i vår kommun, och den har vi en plan för. Något som är väldigt nyttigt för oss är också att marknaden har kommit in i kommunen och ser nu att här går det att göra affärer. När nu det skett så krävs det inte lika mycket kommunala medel som annars hade behövts, vilket hade varit väldigt många miljoner för att nå den nationella strategin där 95 procent ska ha bredband. Och de pengarna har vi inte eftersom vi måste bygga skola, äldreboenden och så vidare.

– Så nu har IP Only dels köpt kommunens nät men också fortsätter att bygga enligt ett samverkansavtal. Det i grunden är en förutsättning för att vi ska jobba vidare i digitaliseringstanken. Så utmaningen vi har framöver ligger på delar såsom att utbilda personal till att bli mer digitaliserade, att hantera krypterad e-post, digitala signaturer och att vi lever upp till GDPR.

Hur har Bergs kommun utvecklats om tre år?

– Vi har definitivt kommit längre när det gäller e-tjänster. Vi införde för något år sedan e-tjänster kring bygglov. Eftersom vi har exploatörer idag som exploaterar 500 tomter så handlar det om att vår interna process där vi hanterar bygglov måste bli effektivare. Och då är den redan nu effektiv eftersom vi utnyttjar digitaliseringens möjligheter. Och tittar vi på övriga verksamheter så finns även där ett stort behov av e-tjänster.

– För drygt 20 år sedan införde vi e-post i kommunförvaltningen, det tyckte folk var onödigt. Säger vi att vi ska införa en e-tjänst idag så är det inte lika konstigt därför att folk deklarerar på nätet, man har internetbanken, Bank ID och så vidare. I den utvecklingen måste kommuner också hänga med, även om man är en liten kommun som Berg.

Rekommenderad läsning

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

östersunds fk.jpg östersunds fk.jpg östersunds fk.jpg video

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

bendersWEBB.jpg bendersWEBB.jpg bendersWEBB.jpg

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg video

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

marieWEBB.png marieWEBB.png marieWEBB.png video

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

paper factory.jpg paper factory.jpg paper factory.jpg video

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

kollgegacoach 960640.jpg kollgegacoach 960640.jpg kollgegacoach 960640.jpg video

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG video

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

Universitetet med Europas bästa support

30 okt 2017 digit

studenter i gräs 960640.jpg studenter i gräs 960640.jpg studenter i gräs 960640.jpg

Linnéuniversitetet har i en årlig studentbarometer fått utmärkelsen Europas bästa it-support. Dessutom är det småländska universitetet näst bäst i världen. 

Service on-prem eller i molnet

20 sep 2016 digit

VideoÖstersund1_960x640.jpg VideoÖstersund1_960x640.jpg VideoÖstersund1_960x640.jpg video

Loxysoft levererar lösningar inom kundservice och försäljning med kontor i Sverige, Norge och USA. Utmaningen är att leverera kundanpassade lösningar inte minst på den krävande USA-marknaden.