Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stora utmaningar i glesbygd

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron / Arild, Flickr 21 november 2017 ledarskap

– Det är väldigt svårt att bygga fiber till 95 procent av hela vår befolkning utan att vi får bidrag för det. I kommunen har vi bland annat en skola som ligger tolv mil från vår huvudort, och för att kunna lösa att även den skolan kan få en fiberanslutning så fick vi titta lite utanför ramarna, säger Staffan Lidén, it-chef i Bergs kommun.

– Tillsammans med Länsstyrelsen tittade vi på om man kunde bygga en sorts redundansring och det gjorde vi mellan Härjedalen och Berg. Vi kunde söka bidrag via PTS och fick det beviljat och för ganska exakt ett år sedan kunde vi fiberansluta den skolan. Den har nu möjlighet att bedriva samma typ av undervisning som förutsätter digitala hjälpmedel som vilken annan skola som helst i Sverige.

Vad är de största utmaningarna framöver?

– Bredbandsuppbyggnad är jätteviktigt i vår kommun, och den har vi en plan för. Något som är väldigt nyttigt för oss är också att marknaden har kommit in i kommunen och ser nu att här går det att göra affärer. När nu det skett så krävs det inte lika mycket kommunala medel som annars hade behövts, vilket hade varit väldigt många miljoner för att nå den nationella strategin där 95 procent ska ha bredband. Och de pengarna har vi inte eftersom vi måste bygga skola, äldreboenden och så vidare.

– Så nu har IP Only dels köpt kommunens nät men också fortsätter att bygga enligt ett samverkansavtal. Det i grunden är en förutsättning för att vi ska jobba vidare i digitaliseringstanken. Så utmaningen vi har framöver ligger på delar såsom att utbilda personal till att bli mer digitaliserade, att hantera krypterad e-post, digitala signaturer och att vi lever upp till GDPR.

Hur har Bergs kommun utvecklats om tre år?

– Vi har definitivt kommit längre när det gäller e-tjänster. Vi införde för något år sedan e-tjänster kring bygglov. Eftersom vi har exploatörer idag som exploaterar 500 tomter så handlar det om att vår interna process där vi hanterar bygglov måste bli effektivare. Och då är den redan nu effektiv eftersom vi utnyttjar digitaliseringens möjligheter. Och tittar vi på övriga verksamheter så finns även där ett stort behov av e-tjänster.

– För drygt 20 år sedan införde vi e-post i kommunförvaltningen, det tyckte folk var onödigt. Säger vi att vi ska införa en e-tjänst idag så är det inte lika konstigt därför att folk deklarerar på nätet, man har internetbanken, Bank ID och så vidare. I den utvecklingen måste kommuner också hänga med, även om man är en liten kommun som Berg.

Rekommenderad läsning

östersunds fk.jpg
video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

studenter i gräs 960640.jpg

Universitetet med Europas bästa support

30 okt 2017 digit

Linnéuniversitetet har i en årlig studentbarometer fått utmärkelsen Europas bästa it-support. Dessutom är det småländska universitetet näst bäst i världen. 

bendersWEBB.jpg

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

paper factory.jpg
video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

VideoÖstersund1_960x640.jpg
video

Service on-prem eller i molnet

20 sep 2016 digit

Loxysoft levererar lösningar inom kundservice och försäljning med kontor i Sverige, Norge och USA. Utmaningen är att leverera kundanpassade lösningar inte minst på den krävande USA-marknaden.

Lars-åke Larsson snip.JPG
video

Ensam på it-avdelningen i ett expansivt bolag

21 sep 2016 ledarskap

Byggföretaget Fresks Group växer så det knakar. De har på ett år gått från 250 till 350 anställda och ökat omsättningen från 850 miljoner till 1,4 miljarder.

snip swedbank.JPG
video

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.

snip per andersson.JPG
video

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.