Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stora utmaningar i glesbygd

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

– Det är väldigt svårt att bygga fiber till 95 procent av hela vår befolkning utan att vi får bidrag för det. I kommunen har vi bland annat en skola som ligger tolv mil från vår huvudort, och för att kunna lösa att även den skolan kan få en fiberanslutning så fick vi titta lite utanför ramarna, säger Staffan Lidén, it-chef i Bergs kommun.

– Tillsammans med Länsstyrelsen tittade vi på om man kunde bygga en sorts redundansring och det gjorde vi mellan Härjedalen och Berg. Vi kunde söka bidrag via PTS och fick det beviljat och för ganska exakt ett år sedan kunde vi fiberansluta den skolan. Den har nu möjlighet att bedriva samma typ av undervisning som förutsätter digitala hjälpmedel som vilken annan skola som helst i Sverige.

Vad är de största utmaningarna framöver?

– Bredbandsuppbyggnad är jätteviktigt i vår kommun, och den har vi en plan för. Något som är väldigt nyttigt för oss är också att marknaden har kommit in i kommunen och ser nu att här går det att göra affärer. När nu det skett så krävs det inte lika mycket kommunala medel som annars hade behövts, vilket hade varit väldigt många miljoner för att nå den nationella strategin där 95 procent ska ha bredband. Och de pengarna har vi inte eftersom vi måste bygga skola, äldreboenden och så vidare.

– Så nu har IP Only dels köpt kommunens nät men också fortsätter att bygga enligt ett samverkansavtal. Det i grunden är en förutsättning för att vi ska jobba vidare i digitaliseringstanken. Så utmaningen vi har framöver ligger på delar såsom att utbilda personal till att bli mer digitaliserade, att hantera krypterad e-post, digitala signaturer och att vi lever upp till GDPR.

Hur har Bergs kommun utvecklats om tre år?

– Vi har definitivt kommit längre när det gäller e-tjänster. Vi införde för något år sedan e-tjänster kring bygglov. Eftersom vi har exploatörer idag som exploaterar 500 tomter så handlar det om att vår interna process där vi hanterar bygglov måste bli effektivare. Och då är den redan nu effektiv eftersom vi utnyttjar digitaliseringens möjligheter. Och tittar vi på övriga verksamheter så finns även där ett stort behov av e-tjänster.

– För drygt 20 år sedan införde vi e-post i kommunförvaltningen, det tyckte folk var onödigt. Säger vi att vi ska införa en e-tjänst idag så är det inte lika konstigt därför att folk deklarerar på nätet, man har internetbanken, Bank ID och så vidare. I den utvecklingen måste kommuner också hänga med, även om man är en liten kommun som Berg.

21 november 2017 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Fredrik Kron / Arild, Flickr

Rekommenderad läsning

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras.