Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

W10 gör Scania enhetligt

Scania började implementera Windows 10 till medarbetarna på kontoren under våren 2016. Nu är det dags för produktionsenheterna att få tillgång till plattformen och vinsterna är stora - men det finns också utmaningar.

– Av våra 27 000 enheter har nästan 7 000 fått Windows 10 och det är i första hand kontorsanvändare. Det har gått bra överlag. Vi är ett globalt företag med ungefär 46 000 anställda som arbetar på kontor, hos återförsäljare, i verkstäder och i fabriker och vi har fokuserat på att börja med omställningen hos kontorspersonalen. Nu är vi på väg in i de kommersiella leden och den tillverkande industrin, säger Johan Grandin, chef klientplattforn på Scania.

Vad har ni fått för reaktioner?

– De har varit lite som de brukar vara inom tillverkningsindustrin, det vill säga ”rör inte det som fungerar”. Det har vi slagits med i alla år sedan den första Windowsplattformen och en utmaning har varit att de inte är en lika homogen grupp som kontorsanvändarna.

kampanj windows 10 mindre.jpg

Windows 10

Intresserad av Windows 10? Lär dig mer här.  

Vad tror du det kommer innebära för medarbetarna?

– Om jag ska vara ärlig tror jag att det kommer att innebär mer arbete för dem till en början, eftersom miljön är mindre statisk. Men i slutändan tror jag det kommer bli bra.

När är ni klara?

– På kontoren kan jag se att vi blir färdiga inom 18 månader. På kontoren använder vi oss av en hårdvarutjänst där vi får hjälp att byta ut våra datorer var tredje år och i och med det byter får vi det senaste, vilket nu är Windows 10. I produktionen ser det helt annorlunda ut. Där är det mer flexibelt och det är mer upp till varje enhet att avgöra när system eller hårdvara börjar bli förlegade och av den anledningen blir det svårare att få grepp om ett tidsperspektiv.

Men sedan är ni klara och kan fokusera på annat?

– Nja, med takten som finns i Windows 10-plattformen så är det annorlunda. På kontorssidan med våra nästan 7 000 Windows 10-enheter är mycket helt nytt och våra internkunder börjar förstå att det kommer uppdateringar på löpande band.

Vad blir vinsten för Scania?

– En enhetligare plattform och där alla har en hel del att vinna. Nu kommer vi ligga på en Windows-version på hela Scania och det är en vinst i sig. Arbetet framöver blir istället när de större uppdateringarna kommer varje halvår.

6 oktober 2017 Uppdaterad 13 november 2017 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Silvio Serber

Rekommenderad läsning

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Flygplan Flyger Mot Kameran

Smart teknik på Swedavia

15 feb 2021 digit

Trots pandemi fortsätter Swedavia att utveckla smart teknik på flygplatserna. Bland annat har det statliga bolaget tagit hjälp av digitala mätpunkter och öppna API:er för att underlätta säkerhetskontroller och göra det enklare för nya flygbolag att ansluta sig.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet.