Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

W10 gör Scania enhetligt

Scania började implementera Windows 10 till medarbetarna på kontoren under våren 2016. Nu är det dags för produktionsenheterna att få tillgång till plattformen och vinsterna är stora - men det finns också utmaningar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Silvio Serber 6 oktober 2017 digit

– Av våra 27 000 enheter har nästan 7 000 fått Windows 10 och det är i första hand kontorsanvändare. Det har gått bra överlag. Vi är ett globalt företag med ungefär 46 000 anställda som arbetar på kontor, hos återförsäljare, i verkstäder och i fabriker och vi har fokuserat på att börja med omställningen hos kontorspersonalen. Nu är vi på väg in i de kommersiella leden och den tillverkande industrin, säger Johan Grandin, chef klientplattforn på Scania.

Vad har ni fått för reaktioner?

– De har varit lite som de brukar vara inom tillverkningsindustrin, det vill säga ”rör inte det som fungerar”. Det har vi slagits med i alla år sedan den första Windowsplattformen och en utmaning har varit att de inte är en lika homogen grupp som kontorsanvändarna.

Windows 10

Intresserad av Windows 10? Lär dig mer här.  

Vad tror du det kommer innebära för medarbetarna?

– Om jag ska vara ärlig tror jag att det kommer att innebär mer arbete för dem till en början, eftersom miljön är mindre statisk. Men i slutändan tror jag det kommer bli bra.

När är ni klara?

– På kontoren kan jag se att vi blir färdiga inom 18 månader. På kontoren använder vi oss av en hårdvarutjänst där vi får hjälp att byta ut våra datorer var tredje år och i och med det byter får vi det senaste, vilket nu är Windows 10. I produktionen ser det helt annorlunda ut. Där är det mer flexibelt och det är mer upp till varje enhet att avgöra när system eller hårdvara börjar bli förlegade och av den anledningen blir det svårare att få grepp om ett tidsperspektiv.

Men sedan är ni klara och kan fokusera på annat?

– Nja, med takten som finns i Windows 10-plattformen så är det annorlunda. På kontorssidan med våra nästan 7 000 Windows 10-enheter är mycket helt nytt och våra internkunder börjar förstå att det kommer uppdateringar på löpande band.

Vad blir vinsten för Scania?

– En enhetligare plattform och där alla har en hel del att vinna. Nu kommer vi ligga på en Windows-version på hela Scania och det är en vinst i sig. Arbetet framöver blir istället när de större uppdateringarna kommer varje halvår.

Rekommenderad läsning

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.

Service on-prem eller i molnet

20 sep 2016 digit

Loxysoft levererar lösningar inom kundservice och försäljning med kontor i Sverige, Norge och USA. Utmaningen är att leverera kundanpassade lösningar inte minst på den krävande USA-marknaden.

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

Fastighetsbranschen växer med tjänstefiering

21 sep 2016 digit

Diös fastigheter är ett fastighetsbolag verksamma från Borlänge i syd till Luleå i norr. På företaget är Peter Fors it-ansvarig, och han är helt säker på att digitaliseringen kommer att påverka branschen.

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

SCA storsatsar och bygger nytt datacenter

22 sep 2016 digit

SCA bygger ut deras massafabrik i Timrå för en kostnad av åtta miljarder i den största industriinvesteringen någonsin i Norrland. Bygget inkluderar även en stor it-satsning i och med ett nytt datacenter, och på it-avdelningen är Magnus Sjödin infrastrukturansvarig.

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?