Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

W10 gör Scania enhetligt

Scania började implementera Windows 10 till medarbetarna på kontoren under våren 2016. Nu är det dags för produktionsenheterna att få tillgång till plattformen och vinsterna är stora - men det finns också utmaningar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Silvio Serber 6 oktober 2017 digit

– Av våra 27 000 enheter har nästan 7 000 fått Windows 10 och det är i första hand kontorsanvändare. Det har gått bra överlag. Vi är ett globalt företag med ungefär 46 000 anställda som arbetar på kontor, hos återförsäljare, i verkstäder och i fabriker och vi har fokuserat på att börja med omställningen hos kontorspersonalen. Nu är vi på väg in i de kommersiella leden och den tillverkande industrin, säger Johan Grandin, chef klientplattforn på Scania.

Vad har ni fått för reaktioner?

– De har varit lite som de brukar vara inom tillverkningsindustrin, det vill säga ”rör inte det som fungerar”. Det har vi slagits med i alla år sedan den första Windowsplattformen och en utmaning har varit att de inte är en lika homogen grupp som kontorsanvändarna.

kampanj windows 10 mindre.jpg

Windows 10

Intresserad av Windows 10? Lär dig mer här.  

Vad tror du det kommer innebära för medarbetarna?

– Om jag ska vara ärlig tror jag att det kommer att innebär mer arbete för dem till en början, eftersom miljön är mindre statisk. Men i slutändan tror jag det kommer bli bra.

När är ni klara?

– På kontoren kan jag se att vi blir färdiga inom 18 månader. På kontoren använder vi oss av en hårdvarutjänst där vi får hjälp att byta ut våra datorer var tredje år och i och med det byter får vi det senaste, vilket nu är Windows 10. I produktionen ser det helt annorlunda ut. Där är det mer flexibelt och det är mer upp till varje enhet att avgöra när system eller hårdvara börjar bli förlegade och av den anledningen blir det svårare att få grepp om ett tidsperspektiv.

Men sedan är ni klara och kan fokusera på annat?

– Nja, med takten som finns i Windows 10-plattformen så är det annorlunda. På kontorssidan med våra nästan 7 000 Windows 10-enheter är mycket helt nytt och våra internkunder börjar förstå att det kommer uppdateringar på löpande band.

Vad blir vinsten för Scania?

– En enhetligare plattform och där alla har en hel del att vinna. Nu kommer vi ligga på en Windows-version på hela Scania och det är en vinst i sig. Arbetet framöver blir istället när de större uppdateringarna kommer varje halvår.

Rekommenderad läsning

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

snip per andersson.JPG snip per andersson.JPG snip per andersson.JPG video

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.

Pensionsmyndigheten gör det enklare

20 okt 2016 digit

snip pedra herdegen.JPG snip pedra herdegen.JPG snip pedra herdegen.JPG video

Pensionsmyndigheten har lanserat tjänsten Efterlevandeguiden som ska underlätta för närstående vid dödsfall. De har också kommit ut med en ny mer funktionell hemsida.

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

snip swedbank.JPG snip swedbank.JPG snip swedbank.JPG video

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.

AI för hotellgästens skull

5 okt 2017 digit

hotel at six.jpg hotel at six.jpg hotel at six.jpg video

På det nyöppnade designhotellet At Six i Stockholm är digitaliseringen ett självklart verktyg för bästa hotellupplevelsen. I framtiden kommer varje gäst att få en anpassad vistelse.

Zelly slopar bindningstiden

5 okt 2017 digit

snip zelly.JPG snip zelly.JPG snip zelly.JPG video

Företaget Zelly är en ny spelare inom mjukvara och som vill nischa sig som en helhetsleverantör utan bindningstid.

Swedbank automatiserar för säkerhet

6 okt 2017 digit

snip swedbank1.JPG snip swedbank1.JPG snip swedbank1.JPG video

Med 16 000 medarbetare i framförallt Sverige och Baltikum har Swedbank en stor och omfattande klientstruktur. Automation ger en snabb och säker leverans och möjlighet till utveckling. 

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

scania-i-molnet.jpg scania-i-molnet.jpg scania-i-molnet.jpg video

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

Plattor säker succé i gruvan

13 sep 2018 digit

bolidens-smaltverk.jpg bolidens-smaltverk.jpg bolidens-smaltverk.jpg video

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg tjej-ostersund-rpa-960640.jpg tjej-ostersund-rpa-960640.jpg video

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.