Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

W10 gör Scania enhetligt

Scania började implementera Windows 10 till medarbetarna på kontoren under våren 2016. Nu är det dags för produktionsenheterna att få tillgång till plattformen och vinsterna är stora - men det finns också utmaningar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Silvio Serber 6 oktober 2017 digit

– Av våra 27 000 enheter har nästan 7 000 fått Windows 10 och det är i första hand kontorsanvändare. Det har gått bra överlag. Vi är ett globalt företag med ungefär 46 000 anställda som arbetar på kontor, hos återförsäljare, i verkstäder och i fabriker och vi har fokuserat på att börja med omställningen hos kontorspersonalen. Nu är vi på väg in i de kommersiella leden och den tillverkande industrin, säger Johan Grandin, chef klientplattforn på Scania.

Vad har ni fått för reaktioner?

– De har varit lite som de brukar vara inom tillverkningsindustrin, det vill säga ”rör inte det som fungerar”. Det har vi slagits med i alla år sedan den första Windowsplattformen och en utmaning har varit att de inte är en lika homogen grupp som kontorsanvändarna.

kampanj windows 10 mindre.jpg

Windows 10

Intresserad av Windows 10? Lär dig mer här.  

Vad tror du det kommer innebära för medarbetarna?

– Om jag ska vara ärlig tror jag att det kommer att innebär mer arbete för dem till en början, eftersom miljön är mindre statisk. Men i slutändan tror jag det kommer bli bra.

När är ni klara?

– På kontoren kan jag se att vi blir färdiga inom 18 månader. På kontoren använder vi oss av en hårdvarutjänst där vi får hjälp att byta ut våra datorer var tredje år och i och med det byter får vi det senaste, vilket nu är Windows 10. I produktionen ser det helt annorlunda ut. Där är det mer flexibelt och det är mer upp till varje enhet att avgöra när system eller hårdvara börjar bli förlegade och av den anledningen blir det svårare att få grepp om ett tidsperspektiv.

Men sedan är ni klara och kan fokusera på annat?

– Nja, med takten som finns i Windows 10-plattformen så är det annorlunda. På kontorssidan med våra nästan 7 000 Windows 10-enheter är mycket helt nytt och våra internkunder börjar förstå att det kommer uppdateringar på löpande band.

Vad blir vinsten för Scania?

– En enhetligare plattform och där alla har en hel del att vinna. Nu kommer vi ligga på en Windows-version på hela Scania och det är en vinst i sig. Arbetet framöver blir istället när de större uppdateringarna kommer varje halvår.

Rekommenderad läsning

snip per andersson.JPG
video

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.

snip pedra herdegen.JPG
video

Pensionsmyndigheten gör det enklare

20 okt 2016 digit

Pensionsmyndigheten har lanserat tjänsten Efterlevandeguiden som ska underlätta för närstående vid dödsfall. De har också kommit ut med en ny mer funktionell hemsida.

snip swedbank.JPG
video

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.

hotel at six.jpg
video

AI för hotellgästens skull

5 okt 2017 digit

På det nyöppnade designhotellet At Six i Stockholm är digitaliseringen ett självklart verktyg för bästa hotellupplevelsen. I framtiden kommer varje gäst att få en anpassad vistelse.

snip zelly.JPG
video

Zelly slopar bindningstiden

5 okt 2017 digit

Företaget Zelly är en ny spelare inom mjukvara och som vill nischa sig som en helhetsleverantör utan bindningstid.

snip swedbank1.JPG
video

Swedbank automatiserar för säkerhet

6 okt 2017 digit

Med 16 000 medarbetare i framförallt Sverige och Baltikum har Swedbank en stor och omfattande klientstruktur. Automation ger en snabb och säker leverans och möjlighet till utveckling. 

malmöffWEBB.jpg
video

Åskådarna vinner på MFF:s digitalisering

3 okt 2017 digit

När Malmö FF digitaliserar står åskådaren i fokus. Utöver trådlöst nät finns nu appen som ger repris på allt intressant. Nu väntar fler maxade upplevelser.

klockorrrWEBB.jpg
video

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

ikeaWEBB3.jpg
video

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.