W10 gör Scania enhetligt

Scania började implementera Windows 10 till medarbetarna på kontoren under våren 2016. Nu är det dags för produktionsenheterna att få tillgång till plattformen och vinsterna är stora - men det finns också utmaningar.

– Av våra 27 000 enheter har nästan 7 000 fått Windows 10 och det är i första hand kontorsanvändare. Det har gått bra överlag. Vi är ett globalt företag med ungefär 46 000 anställda som arbetar på kontor, hos återförsäljare, i verkstäder och i fabriker och vi har fokuserat på att börja med omställningen hos kontorspersonalen. Nu är vi på väg in i de kommersiella leden och den tillverkande industrin, säger Johan Grandin, chef klientplattforn på Scania.

Vad har ni fått för reaktioner?

– De har varit lite som de brukar vara inom tillverkningsindustrin, det vill säga ”rör inte det som fungerar”. Det har vi slagits med i alla år sedan den första Windowsplattformen och en utmaning har varit att de inte är en lika homogen grupp som kontorsanvändarna.

kampanj windows 10 mindre.jpg

Windows 10

Intresserad av Windows 10? Lär dig mer här.  

Vad tror du det kommer innebära för medarbetarna?

– Om jag ska vara ärlig tror jag att det kommer att innebär mer arbete för dem till en början, eftersom miljön är mindre statisk. Men i slutändan tror jag det kommer bli bra.

När är ni klara?

– På kontoren kan jag se att vi blir färdiga inom 18 månader. På kontoren använder vi oss av en hårdvarutjänst där vi får hjälp att byta ut våra datorer var tredje år och i och med det byter får vi det senaste, vilket nu är Windows 10. I produktionen ser det helt annorlunda ut. Där är det mer flexibelt och det är mer upp till varje enhet att avgöra när system eller hårdvara börjar bli förlegade och av den anledningen blir det svårare att få grepp om ett tidsperspektiv.

Men sedan är ni klara och kan fokusera på annat?

– Nja, med takten som finns i Windows 10-plattformen så är det annorlunda. På kontorssidan med våra nästan 7 000 Windows 10-enheter är mycket helt nytt och våra internkunder börjar förstå att det kommer uppdateringar på löpande band.

Vad blir vinsten för Scania?

– En enhetligare plattform och där alla har en hel del att vinna. Nu kommer vi ligga på en Windows-version på hela Scania och det är en vinst i sig. Arbetet framöver blir istället när de större uppdateringarna kommer varje halvår.

6 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Silvio Serber

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng