Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Virtuell konkurrens med Automation Region

AdobeStock_89871457_2.jpg

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation Region driva digitalisering och automation med människan i centrum.

Företagsklustret och Vinnväxtvinnare Automation region har funnits i tio år.

– Det som gör oss lite unika är att vi har funnits ett bra tag vilket gör att vi har utarbetade metoder och processer. Vi är baserade vid Mälardalens högskola och har både stora företag som ABB, Bombardier, ICA och Westinghouse och medelstora till mindre företag bland våra medlemmar. Vi samarbetar med andra organisationer i innovationssystemet och strävar efter att skapa projekt inom en trippelhelix av den akademiska världen, samhälle och näringsliv, säger Karin Wiik, projektledare på Automation Region. I framtiden hoppas vi kunna verka inom en kvadrupel helix, där också civilsamhället, med organisationer som idrottsrörelsen, scouterna och andra ideella föreningar.

Karin - Porträttfoto_2.jpg

Karin Wiik, projektledare på Automation region.

Nya affärsmodeller

Automation Region vill medverka till digitaliseringen av näringsliv och samhälle och där menar Karin Wiik att man måste behålla människan i centrum och fokusera på vad tekniken ska användas till, inte på tekniken i sig själv.

– Vi får inte vara rädda för ny teknik utan jobba med värderingar. Tekniken i sig är inte utmaningen utan det är hur vi ska förvalta den och vilka affärsmodeller vi kan skapa. Där är det viktigt att vi släpper in så många som möjligt, inte bara ingenjörer, för ju fler som tänker desto mer kan vi åstadkomma.

Genidrag

Som ett exempel tar hon ett storbolag som brottades med lönsamhetsproblem och därför åkte på studiebesök till ett mindre, visionärt och nyskapande företag för att få inspiration. Till skillnad från många andra företag valde man att ta med sig personer från alla avdelningar och inte bara forsknings- och utvecklingsavdelningen. Det visade sig vara ett genidrag. Det var nämligen en person som jobbade med offerter som inte bara fick en snilleblixt utan två veckor senare kunde komma tillbaka med en färdig produkt som gjorde att man kunde trygga lönsamheten i företaget.

– Vissa företag förstår hur viktig öppenheten är och nu börjar det komma utmanare till de proprietära plattformarna. En av Sveriges styrkor är att vi är världsmästare på tillit och samverkan vilket gjort att vi kunnat vara mycket innovativa trots begränsade resurser. Man har vågat dela med sig och korsbefrukta idéer från olika branscher. Ett sådant samspel får många att delta.

Mycket av den konsumentteknik som finns idag kan användas även inom till exempel offentlig sektor menar Karin Wiik. Det handlar bara om att hitta sätt att ta emot data och behandla den.

– Ta till exempel vården där medarbetarna själva ser hur teknik kan användas för att mäta olika värden. Hur tar vi emot data från till exempel hälsoappar och träningsklockor och för in i verksamhetssystemen?

Bara början

Karin Wiik ser teknologier som förstärkt och virtuell verklighet som en stor tillgång för bland annat industrin där man till exempel kan använda dem för att guida en operatör genom ett servicejobb. En annan växande trend är röststyrning och robotteknik.

– Vi har bara sett början. Jag själv dikterar nästan alla mina SMS via Siri numera. Steget till personaliserade assistenter som känner mig och hjälper mig utan att jag behöver tänka att jag har en relation till tekniken är inte långt borta.

19 oktober 2017 Uppdaterad 7 februari 2018 Reporter miguel guerrero digit Foto adobe stock

Rekommenderad läsning

Digidrick För Bättre Vatten

Säkert vatten med DigiDrick

19 maj 2021 digit

Produktion av dricksvatten är en allt större utmaning för många kommuner. Med projektet DigiDrick har tunga producenter samarbetat kring utvecklingen av smarta drift- och beslutsstöd för säkrad vattenproduktion.

Esklistuna, Data, Schrems Ii, Två Personer På Varsin Sparkcykel På Väg

Datafokus och Schrems II-hinder i Eskilstuna

17 maj 2021 digit

Schrems II-domen fick Eskilstuna att lägga en del planer på automation och lagring i molnet på is. Kommunen följer utvecklingen för molntjänster med största intresse och målet är att med hjälp av data skapa tjänster som underlättar för Eskilstunas invånare.

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen.