Virtuell konkurrens med Automation Region

AdobeStock_89871457_2.jpg

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation Region driva digitalisering och automation med människan i centrum.

Företagsklustret och Vinnväxtvinnare Automation region har funnits i tio år.

– Det som gör oss lite unika är att vi har funnits ett bra tag vilket gör att vi har utarbetade metoder och processer. Vi är baserade vid Mälardalens högskola och har både stora företag som ABB, Bombardier, ICA och Westinghouse och medelstora till mindre företag bland våra medlemmar. Vi samarbetar med andra organisationer i innovationssystemet och strävar efter att skapa projekt inom en trippelhelix av den akademiska världen, samhälle och näringsliv, säger Karin Wiik, projektledare på Automation Region. I framtiden hoppas vi kunna verka inom en kvadrupel helix, där också civilsamhället, med organisationer som idrottsrörelsen, scouterna och andra ideella föreningar.

Karin - Porträttfoto_2.jpg

Karin Wiik, projektledare på Automation region.

Nya affärsmodeller

Automation Region vill medverka till digitaliseringen av näringsliv och samhälle och där menar Karin Wiik att man måste behålla människan i centrum och fokusera på vad tekniken ska användas till, inte på tekniken i sig själv.

– Vi får inte vara rädda för ny teknik utan jobba med värderingar. Tekniken i sig är inte utmaningen utan det är hur vi ska förvalta den och vilka affärsmodeller vi kan skapa. Där är det viktigt att vi släpper in så många som möjligt, inte bara ingenjörer, för ju fler som tänker desto mer kan vi åstadkomma.

Genidrag

Som ett exempel tar hon ett storbolag som brottades med lönsamhetsproblem och därför åkte på studiebesök till ett mindre, visionärt och nyskapande företag för att få inspiration. Till skillnad från många andra företag valde man att ta med sig personer från alla avdelningar och inte bara forsknings- och utvecklingsavdelningen. Det visade sig vara ett genidrag. Det var nämligen en person som jobbade med offerter som inte bara fick en snilleblixt utan två veckor senare kunde komma tillbaka med en färdig produkt som gjorde att man kunde trygga lönsamheten i företaget.

– Vissa företag förstår hur viktig öppenheten är och nu börjar det komma utmanare till de proprietära plattformarna. En av Sveriges styrkor är att vi är världsmästare på tillit och samverkan vilket gjort att vi kunnat vara mycket innovativa trots begränsade resurser. Man har vågat dela med sig och korsbefrukta idéer från olika branscher. Ett sådant samspel får många att delta.

Mycket av den konsumentteknik som finns idag kan användas även inom till exempel offentlig sektor menar Karin Wiik. Det handlar bara om att hitta sätt att ta emot data och behandla den.

– Ta till exempel vården där medarbetarna själva ser hur teknik kan användas för att mäta olika värden. Hur tar vi emot data från till exempel hälsoappar och träningsklockor och för in i verksamhetssystemen?

Bara början

Karin Wiik ser teknologier som förstärkt och virtuell verklighet som en stor tillgång för bland annat industrin där man till exempel kan använda dem för att guida en operatör genom ett servicejobb. En annan växande trend är röststyrning och robotteknik.

– Vi har bara sett början. Jag själv dikterar nästan alla mina SMS via Siri numera. Steget till personaliserade assistenter som känner mig och hjälper mig utan att jag behöver tänka att jag har en relation till tekniken är inte långt borta.

19 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter miguel guerrerodigitFoto adobe stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng