Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Unikt åtal efter DDoS-attack

snip åtal 3 pixlr.jpg

Det är första gången det sker ett åtalal efter DDoS-attacker mot svenska banker. Den misstänkte gärningsmannen, som var 16 år vid attackerna, åtalas nu för grovt dataintrång.

 Den misstänkte gärningsmannen åtalas för grova dataintrång och har i förhör erkänt vissa delar men inte fullt ut. Skulle personen varit vuxen så hade det haft ett högt straffvärde och då skulle jag yrkat på fängelse, men på grund av hans låga ålder och att utredningen tagit lång tid så kommer jag att yrka på en villkorlig dom, säger kammaråklagare Anna Svedin, som tisdagen den 10 oktober väckte åtal mot gärningsmannen.

Det var under hösten 2015 som två svenska banker blev utsatta för överbelastningsattacker, så kallade DDoS-attacker. För bankerna innebar attackerna en ekonomisk skada på 350 000 kronor vardera och utöver det även en potentiell varumärkesskada vad det gäller allmänhetens förtroende, som även får tas in i beräkningen.

 Det har tidigare blivit åtal för olika överbelastningsattacker men aldrig mot banker. Banker är enligt paragrafen om dataintrång särskilt skyddsvärda mål och då tycker jag att tingsrätten ska pröva fallet.

Hur hittade ni den misstänkte?

 Ett alias tog på sig attacken på twitter vilket fångades upp av en mängd personer. Vi tog kontakt med twitter för att kolla upp vem personen var och där använde han sin vanliga mejladress. Twitter gav även ut hans Skype-alias som han haft för att kunna göra intervjuer med journalister. De två aliasen pekade på samma gärningsman så då blev han skäligen misstänkt.

anna svedin pixlr.jpg

Anna Svedin, kammaråklagare.

Polisen fann sedan bevis i den misstänktes telefon och dator bland annat i form av konversationer med olika hackerkollektiv, dock inte hur gärningsmannen hade gått tillväga. Den informationen kom via rättslig hjälp från England och Frankrike.

 Engelsk polis gjorde ett tillslag mot en person som var misstänkt för att ansvara för en Booter-tjänst, vilket är ett DDoS-verktyg. Där fanns även information om vår gärningsman. Servern som innehöll tjänsten spårades till Frankrike där fransk polis ingrep.

 Man kan se det som ett rättsligt samarbete som lyckats där det enda olyckliga är att det tagit så lång tid. Tidsaspekten kan ibland leda till att man förlorar data, men den här gången gick det bra.

Borde gärningsmannen inte ha vetat bättre än att skryta om det på twitter? Det låter lite klantigt?

 Det kan man ju tycka men att skryta är en del av den här typen av brottslighet. Man vill vara en del av kollektivet och bli känd på internet. Att han registrerade sin vanliga mejladress kan ju uppfattas klantigt, men för att utföra den här sortens attacker så behöver man inte vara speciellt kunnig på datorer överhuvudtaget. På dessa Booter-tjänster kan man köpa 100 attacker som utför en DDoS-attack under 30 minuter och det kostar bara 1 euro. Själv skriver man bara in ip-nummer eller url-adress, och väljer vilken typ av attack. Det räcker med att vara en person som vill skapa kaos.

Tror du att det kommer bli vanligare att det väcks åtal inom brott som detta framöver?

 Det är väldigt svårutrett men det känns viktigt att vi har resurser att utreda den här typen av brott, eftersom det kan vara systemhotande. Vi är så beroende av betalsystem, banksystem och andra skyddsvärda system. Det är också viktigt att vi utnyttjar internationella samarbeten mellan polismyndigheter och ser till att höja kompetensen inom området. DDoS-attacker är ju vanliga men företag och myndigheter blir också allt bättre på att skydda sig mot det. Vi måste fortsätta jobba på två olika håll för att komma åt problemen.

11 oktober 2017 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Fredrik Adolfsson

Rekommenderad läsning

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

botar-hotar-valet-enligt-foi.jpg

Bottar hotar valet

4 sep 2018 säkerhet

Förekomsten av automatiserade konton på Twitter, botar, har ökat markant inför valet i september. De politiska botarna är mer länkade till SD-vänliga konton är de statistiskt borde vara. Det visar en ny studie från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

EU-terror-ny-lag-960640.jpg

EU:s nya krafttag mot terror

22 aug 2018 säkerhet

EU överväger att införa nya lagar som kommer att tvinga techbolag, som exempelvis Facebook, Twitter och Youtube, att ta bort terroristprogaganda från sina plattformar.

Gamla_valaffischer_-_13774399845_3.jpg

Högkonjunktur i åsiktsfabriken

5 apr 2018 säkerhet

Först på valnatten får vi veta vilka medieval som vinner men en sak är säker – det blir ett fulval med mycket ryktesspridning där det gäller att hålla huvudet kallt och dela-knappen vilande. 

vladimir putin och donald trump går med massa andra män och samtalar.jpg

Fejk it or break it

12 mar 2018 säkerhet

Falska nyheter sprids betydligt snabbare och längre på Twitter än sanna nyheter, visar en ny amerikansk studie från MIT.

robot-monterar-i-en-bilfabrik.jpg

Hoten från IoT

23 feb 2018 säkerhet

Drygt hälften, 53 procent, av alla företag som drabbats av dataintrång eller cyberattacker under 2017 rapporterar totalkostnader på 3,9 miljoner kronor eller mer. Samtidigt har antalet skadliga program i omlopp ökat elva gånger i volym sedan januari 2016 enligt Cisco.

elon-musk-talar-pa-teslastamma.jpg

Nigeriatweets från Musk

9 feb 2018 säkerhet

En ny form av ett klassiskt svindleri, likt Nigeriamejl, sprider sig på Twitter. Bluffen är inte svår att upptäcka men med fakade tweets från bland annat Elon Musk har svindlarna redan tjänat många tusen dollar i ethereum och bitcoin på mindre än en vecka.

illustration2 960640.jpg

Check Points senaste skydd

14 sep 2017 säkerhet

Avancerade attacker utvecklade av cyberagenturer finns numera tillgängliga för alla hackare. Samtidigt är säkerhetslösningarna för många - därför behöver företag och organisationer skydda sin information på ett helt nytt sätt. Det menar Nathan Shuchami, VP Emerging Products på Check Point. 

mormorhackingWEBB.jpg
video

”Din mormor kan vara en hackare”

12 sep 2017 säkerhet

Ransomware och andra malware gör att säkerhet alltid är i fokus. Eric Howard, Cisco och Chung-wai Lee, Cisco Sverige, ger tips hur du skyddar dig och snabbast kommer tillbaka efter en attack.