"Sorry Trump, det är vi som bestämmer"

james whittaker pixlr.jpg

Data kommer att tjäna och styra våra liv. James Whittaker, Microsoft, spanar in en framtid som är väldigt nära och som kommer att förändra allt. 

 Sorry, Donald Trump, du och de andra politikerna bestämmer inte framtiden. Det gör vi utvecklare som kan koda.

Under Techdays på Kistamässan pratade Microsofts Distinguished Engineer och Technical Evangelist James Whittaker om hur den digitala världen förändrats de senaste 30 åren och hur världen kommer fortsätta att förändras framöver.

80-tal och framåt

På 80-talet var det bara var de stora företagen som hade råd med datorer och på dessa stora enheter sköttes tråkiga saker, som löner och fakturering.

90-talet kallar han för accessible-eran, då blev datorerna flera och fysiskt mindre och via dem började man göra CV:n, sköta hela företagsfinanser och kanske hjälpa barnen med läxor.

 Hade jag 1997 sagt att allt de gör på sina datorer kommer förändras fullständigt så hade ingen trott mig. 

Restauranger ber dig komma och äta när du är hungrig, för givetvis har de koll.

James Whittaker

Men så blev det. Millennieskiftet kom, allt fler fick tillgång till internet och med det dök helt nya möjligheter upp. Ebay och Facebook intog världen och förändrade ekonomin helt. Whittaker kallar 2000-talet för connected-eran där människor i högre grad började handla, dejta, utbilda sig och dela med sig av saker digitalt - allt via internet.

Efter det uppkopplade årtiondet så kommer det nuvarande 2010-talet, som han definierar som den mobila eran.

 Att alla skulle ha sitt viktigaste digitala redskap i fickan trodde ingen för 10-15 år sedan, men så är fallet och Snapchat och Pokémon Go hade självklart aldrig varit möjliga om datorn fortsatt regera.

Snart är allt data

I den här tiden är bland annat delningar i realtid och enkelhet viktigt, vilket kommer fortsätta i ännu högre grad under 2020-talet, som Whittaker kallar den autonoma och personaliserade eran.

Han menar att informationsvägarna framöver kommer vara allt mer dubbelriktade. Twitterbotar som vet exakt vad James gillar kommer att rekommendera honom lämpliga restauranger och konserter när han är ute och reser. Han kommer inte behöva fråga eftersom maskiner redan har all data, och maskiner ser ingen anledning att vänta.

 Restauranger ber dig komma och äta när du är hungrig, för givetvis har de koll. Alla problem kommer att reduceras till data, där det bästa exemplet nog är självkörande bilar. Hinder på vägarna, snäva kurvor, jobbiga kanter, allt blir data. Maskinen kommer bli så bra på att köra att det kommer bli olagligt för oss att göra det.

Utvecklarna styr

Även vardagliga problem som att gå på toa kommer att kunna lösas med data.

James, you gotta go, don't you? Du var på toaletten för två och en halv timme sedan, och sedan satt du på en bar i två timmar och drack tre öl. Nu är du på en tre timmars Hobbit-film, och då passar det bäst att gå på toa i minut 46. I den delen av filmen händer inget speciellt.

Det databaserade samhället kommer att leda till en ekonomi baserad på mikrobetalningar. Vi kommer känna ett behov av att betala personerna som kommer med vår ”pee-data”. Och vilken utvecklare kommer att kunna säga nej till mikroutvecklingen, och bara fortsätta vilja vara en av två miljoner appar i App Store? Inte många, menar Whittaker. 

 Allt det här kommer också leda till att annonsvärlden förändras i grunden, eftersom man inte kan annonsera gentemot en maskin. De vet redan bästa alternativen om de sitter på datan, så därför kommer reklamare att bli dataforskare och arbeta i en värld utan annonser.

Vi kan mycket väl ha flera arter av människor samtidigt: maskiner, maskinmännisko-hybrider och resten, där skillnaden mellan arterna ökar.

James Whittaker

Hybridmänniskor

Så, vart kommer allt att leda? Vad återstår för människan när svaren på alla frågor redan besvarats av någon annan, och det gäller bara att få tag på datan? Det återstår att se. Men James Whittaker tror på att detta kan möjliggöra mycket för oss. Bland annat ser han möjligheten att vi inom en tioårsperiod potentiellt kan ha kartlagt mänskliga hjärnans funktioner så pass att vi utrotat psykiska sjukdomar.

 Vem vill ha ett liv utan depression, panik och schizofreni? Alla skulle jag tro. Men vi får se, det kanske inte händer, inte för alla i alla fall. För något vi faktiskt vet är att teknik aldrig blir tillgängligt för hela mänskligheten samtidigt. Så det kan mycket väl bli så att vi inom vissa tidsperioder har flera arter av människor samtidigt: maskiner, maskinmännisko-hybrider och resten, där skillnaden mellan arterna ökar.

 Och tekniken är så kraftfull så att ingen kan säga nej. Vi kommer aldrig kunna lösa problem som klimathotet och terrorismen utan tech. Så att säga nej till tekniken är inte ett alternativ, utan alternativen står mellan vad vi ska göra med den. Och vi måste alla tänka igenom det här. Det är vi och inte politikerna som bestämmer hur vår framtid ska se ut och valet ligger fortfarande framför oss. 

31 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskapFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng