Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Slutet för W7 hotar sjukvården

När supporten för Windows 7 upphör kommer många landsting att drabbas. En stor del av sjukvårdens patientdata stödjs ännu inte av W10. Men det går att migrera successivt.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock 30 oktober 2017 digit

sjukhus2.jpg

 Jag råder företag och organisationer att vara beredda på att gå över till Windows 10 så snart som möjligt. Man behöver inte gå över till Windows 10 inom allt, det går att leva i en blandad miljö med 7, 8 och 10, säger Klas Hammar, affärsområdeschef Windows och Surface, Microsoft.

I januari 2017 lanserades Kaby Lake, 7:e generationens iCore med endast stöd för Windows 10. Det lanserades också en Skylake-hybrid med smeknamnet Skabylake och det är den sista plattformen som kör Windows 7.

Det gör att övergången drar ut på tiden – tid som inte riktigt finns.

Johan Freidlitz , Senior Product Manager på Atea.

Svårt för sjukvård 

Skylake och Skabylake kommer att säljas fram till fjärde kvartalet 2018 och därefter kommer det bara finnas pc-plattformar som har support för Windows 10.

Det här skapar utmaningar, speciellt inom landsting och offentlig förvaltning där många av deras system ännu inte certifierats mot Windows 10, säger Johan Freidlitz på Atea.

Att installera och migrera är tekniskt relativt enkelt men exempelvis sjukhus måste självklart garantera att alla system fungerar innan de börjar användas, vilket gör att övergången drar ut på tiden.

Ett tips är att landsting och kommuner börjar titta på tillverkare som förlänger livscykeln på Windows 7-maskiner, och de blir färre och färre. Maskiner med förlängd livscykel blir därför väldigt dyra, säger Johan Freidlitz. 

Vill undvika stress

Klas Hammar föreslår att man inte behöver gå över helt till W10 utan kan göra förändringen i steg och leva i en blandad miljö under en period. Men han uppmanar kunder att skifta system i tid så det inte blir som med Windows XP, då många bytte i sista sekund under stress.

 Kör man igång nu så behöver det inte bli några problem. Om inte annat för att Windows 7 är ett tio år gammalt system och sedan dess har enormt mycket hänt både vad gäller mjukvara och hårdvara, inte minst vad gäller säkerhet.

Rekommenderad läsning

wpc2.jpg

Nytt tänk hos Microsoft

15 jul 2016 ledarskap

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
 Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

blogg_Windows10_960x640.jpg

Grattis på ettårsdagen, Windows 10

21 jun 2016 digit

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes och i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här är några av nyheterna.

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

crowd people .jpg

Så skyddar du dig mot Krack

20 okt 2017 säkerhet

Använder din router WPA2 för att skydda din trafik? Då bör du omedelbart patcha den. Två dataforskare har påvisat en rad sårbarheter i protokollet som gör det möjligt för hackare att ta kontroll över dina enheter.

AdobeStock_80882540_2.jpg

Ökad säkerhet för SCB med W10

1 aug 2017 digit

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

industrirobot-960640.jpg

Därför ska du uppdatera W10

2 jul 2018 digit

I Microsofts senaste uppdatering för Windows 10 ska användarna lättare kunna fokusera och komma tillbaka till gamla specifika tidpunkter. Men framförallt utökas skyddet mot ransomware och andra säkerhetshot.

sju kids står och tittar i en dator och ler.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Koda lätt i Windows

12 jun 2018 it i skolan

Med HP:s nya dator Stream får du en elevdator fullt utrustad med Windows 10 Pro i S-mode och en bra grund inför höstens programmering i skolorna. Det menar Fredrik Johansson, gymnasielärare i Ronneby.