Slutet för W7 hotar sjukvården

sjukhus2.jpg

När supporten för Windows 7 upphör kommer många landsting att drabbas. En stor del av sjukvårdens patientdata stödjs ännu inte av W10. Men det går att migrera successivt.

 Jag råder företag och organisationer att vara beredda på att gå över till Windows 10 så snart som möjligt. Man behöver inte gå över till Windows 10 inom allt, det går att leva i en blandad miljö med 7, 8 och 10, säger Klas Hammar, affärsområdeschef Windows och Surface, Microsoft.

I januari 2017 lanserades Kaby Lake, 7:e generationens iCore med endast stöd för Windows 10. Det lanserades också en Skylake-hybrid med smeknamnet Skabylake och det är den sista plattformen som kör Windows 7.

Det gör att övergången drar ut på tiden – tid som inte riktigt finns.

Johan Freidlitz, Senior Product Manager på Atea.

Svårt för sjukvård 

Skylake och Skabylake kommer att säljas fram till fjärde kvartalet 2018 och därefter kommer det bara finnas pc-plattformar som har support för Windows 10.

Det här skapar utmaningar, speciellt inom landsting och offentlig förvaltning där många av deras system ännu inte certifierats mot Windows 10, säger Johan Freidlitz på Atea.

Att installera och migrera är tekniskt relativt enkelt men exempelvis sjukhus måste självklart garantera att alla system fungerar innan de börjar användas, vilket gör att övergången drar ut på tiden.

Ett tips är att landsting och kommuner börjar titta på tillverkare som förlänger livscykeln på Windows 7-maskiner, och de blir färre och färre. Maskiner med förlängd livscykel blir därför väldigt dyra, säger Johan Freidlitz. 

Vill undvika stress

Klas Hammar föreslår att man inte behöver gå över helt till W10 utan kan göra förändringen i steg och leva i en blandad miljö under en period. Men han uppmanar kunder att skifta system i tid så det inte blir som med Windows XP, då många bytte i sista sekund under stress.

 Kör man igång nu så behöver det inte bli några problem. Om inte annat för att Windows 7 är ett tio år gammalt system och sedan dess har enormt mycket hänt både vad gäller mjukvara och hårdvara, inte minst vad gäller säkerhet.

30 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng