Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så klarar du GDPR-krav i flera länder

Fitesa tillverkar fiberväv till bland annat blöjor och har verksamheter i flera länder i Europa. Idag är utmaningen att få med alla på GDPR-tåget. 

– Framförallt kan det ställa till bekymmer med att vi i Sverige och Tyskland är ganska långt framme medan man i Italien är en bit efter, säger Hans Taawo, it-chef för Europa och Kina på Fitesa.

Vad har ni gjort för att skynda på dem?

– Framförallt har vi haft en genomgång för ledningsgrupperna om vad som kan hända om kravet inte uppfylls. Vi är elva it-anställda som ansvarar för 13 fabriker, och insåg rätt tidigt att det är ett ganska tufft jobb i och med att vi är spridda i tre EU-länder. Vi har därför tagit hjälp av externa konsulter, där vi föll för en modell med workshops för respektive process i länderna, istället för att dela upp det i länder.

Hur blir det lättare?

– Vi får en standardiserad mall för varje process istället för att respektive land själv ska lösa problemet, vilket dessutom underlättar uppföljningsarbetet. Man får dessutom en större vi-känsla i det här när till exempel HR-avdelningen i Italien samarbetar med HR-avdelningen i Sverige, och så vidare. 

Hur går det?

– Vi är på sluttampen av våra workshops och har en mall, vilket är ett bra sätt att samla in informationen. Nu återstår det att sammanställa allt och fundera på hur vi ska fullfölja och analysera vad som behöver ändras i systemen för att vi kan uppfylla kraven. Det arbetet planerar vi att sätta igång med i början av 2018.

11 oktober 2017 Uppdaterad 12 oktober 2017 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Fredrik Kron, Adobe Stock

Rekommenderad läsning

Eu Ladyjustice Schrems
Voister förklarar

Schrems II-domen

22 feb 2021 säkerhet

Schrems II-domen från juli 2020 innebär att det är betydligt svårare att använda amerikanska molntjänster. Men vad betyder domen för dig, hur kom den till och varför heter den Schrems II? Voister förklarar det du behöver veta.

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

people-cloud-960640.jpg

Forskning för säkrare moln

21 nov 2018 säkerhet

Företag använder sig ofta av molntjänster för att analysera stora mängder data, vilket kan innebära att den personliga integriteten och kontrollen över datan minskar. Nu startar ett innovationsprojekt, med bland annat Karlstads universitet och Eurecom, som ska försöka lösa problemet.

overbefalhavaren-sverker-goranson-delar-ut-forsvarsmaktens-medalj-till-livgardister-som-tjanstgjort-i-afghanistan.jpg
video

För en säker rekrytering

21 nov 2018 säkerhet

När regeringen under år 2017 beslutade att återinföra värnplikten började Rekryteringsmyndigheten att växa. För it-sidan handlar det om att rusta upp sina system, och som ansvariga för att bemanna hela Sveriges krigsorganisation blir säkerhetsaspekten en central del i det arbetet.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

slar-in-fina-julklappar.jpg

GDPR utmanar e-handeln

15 nov 2018 säkerhet

Nordiska konsumenter blir alltmer tveksamma till hur näthandelsföretag använder persondata. Två av tre konsumenter tror att företagen delar kunduppgifterna med en tredje part och är mycket, eller ganska oroliga över hur uppgifterna används.

domarklubba-och-amerikanska-flaggan.jpg

Så påverkar Cloud Act

24 okt 2018 säkerhet

Cloud Act innebär att amerikanska myndigheter kan begära ut data från amerikanska molnleverantörer, oavsett var i världen informationen och servrarna finns. Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft, ger sin syn på vad lagen kan betyda för Sverige.