Så klarar du GDPR-krav i flera länder

Fitesa tillverkar fiberväv till bland annat blöjor och har verksamheter i flera länder i Europa. Idag är utmaningen att få med alla på GDPR-tåget. 

– Framförallt kan det ställa till bekymmer med att vi i Sverige och Tyskland är ganska långt framme medan man i Italien är en bit efter, säger Hans Taawo, it-chef för Europa och Kina på Fitesa.

Vad har ni gjort för att skynda på dem?

– Framförallt har vi haft en genomgång för ledningsgrupperna om vad som kan hända om kravet inte uppfylls. Vi är elva it-anställda som ansvarar för 13 fabriker, och insåg rätt tidigt att det är ett ganska tufft jobb i och med att vi är spridda i tre EU-länder. Vi har därför tagit hjälp av externa konsulter, där vi föll för en modell med workshops för respektive process i länderna, istället för att dela upp det i länder.

Hur blir det lättare?

– Vi får en standardiserad mall för varje process istället för att respektive land själv ska lösa problemet, vilket dessutom underlättar uppföljningsarbetet. Man får dessutom en större vi-känsla i det här när till exempel HR-avdelningen i Italien samarbetar med HR-avdelningen i Sverige, och så vidare. 

Hur går det?

– Vi är på sluttampen av våra workshops och har en mall, vilket är ett bra sätt att samla in informationen. Nu återstår det att sammanställa allt och fundera på hur vi ska fullfölja och analysera vad som behöver ändras i systemen för att vi kan uppfylla kraven. Det arbetet planerar vi att sätta igång med i början av 2018.

11 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Fredrik Kron, Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng