Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kollegialt lärande i Göteborgs hemtjänst

I Göteborg stad utbildar undersköterskor sina kollegor i mobilt arbetssätt. Projektet är EU-finansierat och pågår under flera år.

Text anne hammarskjöld Foto fredrik kron 17 oktober 2017 it i vården

Katarina Nylöw, berätta vad det innebär att vara it-ambassadör i Göteborgs stad?

– Vi är ungefär 100 undersköterskor som utsetts till it-ambassadörer för att läsa oss om teknik, lära oss om hur man gör när man utbildar sina kollegor för att vi tror att tillsammans gör man det bättre.

Vad har du lärt dig?

– Jag har lärt mig hur en mobiltelefon fungerar, att felsöka i en mobiltelefon, jag kan väldigt mycket om konstiga saker som jag inte hade en aning om hur det fungerade och jag kan ställa mig upp inför kompisar på jobbet och berätta hur något fungerar och hur det är tänkt att vi ska göra.

Anette Eriksson, vad innebär EU-projektet Ego?

– Det innebär att projektet finansieras till 75 procent av Europeiska Socialfonden och det är ett kompetensförsörjningsprojekt som bygger på att öka den digitala kompetensen hos medarbetarna inom hemtjänst och hemsjukvård. Det bygger framför allt på kollegialt lärande för det behövs smarta användare för att nyttja tekniken. Det vi har gjort i staden är att införa ett mobilt arbetssätt för våra 3 000 medarbetare som nu ska jobba på ett likartat sätt. Målet med it-ambassadörer är att de med sitt fördjupade uppdrag ska minska teknikstressen och erbjuda stöd och coachning.

Katarina, när kommer själva systemet i hemtjänsten?

– Systemet, PLUGO, planering och uppföljning Göteborg, kommer vi att sjösätta i oktober-november i Lundby där jag jobbar. De innebär att vår samordnare matar in information om brukarens beviljade tid som tillsammans med våra scheman går ut i våra mobiler. När jag kommer till jobbet startar jag mobilen, checkar in och checkar ut hos omsorgstagarna och på så sätt kan vi garantera att alla får sin beviljade tid.

Anette, vad kommer it-ambassadörerna närmast att utbildas i?

– Bland annat blir det en repetition av det vi lärt oss nu, till exempel om vad som händer med människor i förändring för detta är ett nytt arbetssätt, och att entusiasmera och motivera mina kollegor när det införs ny teknik. I nästa fas fokuseras utbildningen på de välfärdstekniktjänster som Göteborg inför. Det vi har i dag är trygghetskamera men vi håller på att införa ytterligare trygghetstjänster som videosamtal och gps-larm. Så it-ambassadörerna kommer kunna alla de här tjänsterna och utbilda sina kollegor.

Rekommenderad läsning

ronald caous snip.JPG
video

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

snip bjurfors.JPG
video

Bjurfors om att möta 00-generationen

19 okt 2016 digit

Bjurfors är en av Sveriges största mäklare av fastigheter. Kraven på it-avdelningen är solklara: ständig tillgänglighet, kunna jobba var som helst och mobile first. Madelene Johansson, it-chef på Bjurfors, beskriver framtidens utmaningar.

ann-charlotte ohlsson1 pixlr.jpg

Göteborgs stad räddar nätbarn

27 jun 2016 säkerhet

Företaget Netclean utvecklar tekniska lösningar som upptäcker, spårar och blockerar barnpornografiska bilder och filmer. Runt årsskiftet började Göteborg använda sig av tekniken.
– Fler kommuner och företag borde installera en dylik programvara för att skydda barnen, säger Ann-Charlotte Ohlsson, projektledare på Göteborgs stad. 

Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg

Bättre vård med patientwebb

6 apr 2017 it i vården

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tagit hjälp av en ny grupp experter i utvecklingen av sin patientwebb. Med ”Min berättelse” blir erfarenheter av kronisk sjukdom en hjälp för andra och bidrar till att utveckla sjukhusets verksamhet.

fruktWEBB.jpg
video

Azure gör Apak agilt

17 okt 2017 digit

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

fästingWEBB.jpg
video

Från papper till appar i Kungälv

2 nov 2017 it i vården

I Kungälvs kommun sköts snart all läkemedelshantering helt digitalt. Utmaningarna har varit att hitta lösningar som ger rätt effekt och samtidigt bygga infrastrukturen.

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster.