Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kollegialt lärande i Göteborgs hemtjänst

I Göteborg stad utbildar undersköterskor sina kollegor i mobilt arbetssätt. Projektet är EU-finansierat och pågår under flera år.

Text anne hammarskjöld Foto fredrik kron 17 oktober 2017 it i vården

Katarina Nylöw, berätta vad det innebär att vara it-ambassadör i Göteborgs stad?

– Vi är ungefär 100 undersköterskor som utsetts till it-ambassadörer för att läsa oss om teknik, lära oss om hur man gör när man utbildar sina kollegor för att vi tror att tillsammans gör man det bättre.

Vad har du lärt dig?

– Jag har lärt mig hur en mobiltelefon fungerar, att felsöka i en mobiltelefon, jag kan väldigt mycket om konstiga saker som jag inte hade en aning om hur det fungerade och jag kan ställa mig upp inför kompisar på jobbet och berätta hur något fungerar och hur det är tänkt att vi ska göra.

Anette Eriksson, vad innebär EU-projektet Ego?

– Det innebär att projektet finansieras till 75 procent av Europeiska Socialfonden och det är ett kompetensförsörjningsprojekt som bygger på att öka den digitala kompetensen hos medarbetarna inom hemtjänst och hemsjukvård. Det bygger framför allt på kollegialt lärande för det behövs smarta användare för att nyttja tekniken. Det vi har gjort i staden är att införa ett mobilt arbetssätt för våra 3 000 medarbetare som nu ska jobba på ett likartat sätt. Målet med it-ambassadörer är att de med sitt fördjupade uppdrag ska minska teknikstressen och erbjuda stöd och coachning.

Katarina, när kommer själva systemet i hemtjänsten?

– Systemet, PLUGO, planering och uppföljning Göteborg, kommer vi att sjösätta i oktober-november i Lundby där jag jobbar. De innebär att vår samordnare matar in information om brukarens beviljade tid som tillsammans med våra scheman går ut i våra mobiler. När jag kommer till jobbet startar jag mobilen, checkar in och checkar ut hos omsorgstagarna och på så sätt kan vi garantera att alla får sin beviljade tid.

Anette, vad kommer it-ambassadörerna närmast att utbildas i?

– Bland annat blir det en repetition av det vi lärt oss nu, till exempel om vad som händer med människor i förändring för detta är ett nytt arbetssätt, och att entusiasmera och motivera mina kollegor när det införs ny teknik. I nästa fas fokuseras utbildningen på de välfärdstekniktjänster som Göteborg inför. Det vi har i dag är trygghetskamera men vi håller på att införa ytterligare trygghetstjänster som videosamtal och gps-larm. Så it-ambassadörerna kommer kunna alla de här tjänsterna och utbilda sina kollegor.

Rekommenderad läsning

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

ronald caous snip.JPG ronald caous snip.JPG ronald caous snip.JPG video

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

Bjurfors om att möta 00-generationen

19 okt 2016 digit

snip bjurfors.JPG snip bjurfors.JPG snip bjurfors.JPG video

Bjurfors är en av Sveriges största mäklare av fastigheter. Kraven på it-avdelningen är solklara: ständig tillgänglighet, kunna jobba var som helst och mobile first. Madelene Johansson, it-chef på Bjurfors, beskriver framtidens utmaningar.

Göteborgs stad räddar nätbarn

27 jun 2016 säkerhet

ann-charlotte ohlsson1 pixlr.jpg ann-charlotte ohlsson1 pixlr.jpg ann-charlotte ohlsson1 pixlr.jpg

Företaget Netclean utvecklar tekniska lösningar som upptäcker, spårar och blockerar barnpornografiska bilder och filmer. Runt årsskiftet började Göteborg använda sig av tekniken.
– Fler kommuner och företag borde installera en dylik programvara för att skydda barnen, säger Ann-Charlotte Ohlsson, projektledare på Göteborgs stad. 

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

Bättre vård med patientwebb

6 apr 2017 it i vården

2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg 2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg 2825698-nurse-is-checking-old-woman-s-blood-pressure2.jpg

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tagit hjälp av en ny grupp experter i utvecklingen av sin patientwebb. Med ”Min berättelse” blir erfarenheter av kronisk sjukdom en hjälp för andra och bidrar till att utveckla sjukhusets verksamhet.

AI i Värmlands vård

22 sep 2017 It i vården

karstad1WEBB.jpg karstad1WEBB.jpg karstad1WEBB.jpg video

I Värmland tittar man på möjligheterna med att använda artificiell intelligens för att ställa diagnoser och skapa en säkrare och bättre vård.

Virtuella provrum lyfter Lindex

16 okt 2017 digit

lindex-winter-party-collection-47_2.jpg lindex-winter-party-collection-47_2.jpg lindex-winter-party-collection-47_2.jpg

Kortare time to market med virtuella provrum för att kunna jobba med mode via videolänk mellan Asien och Sverige, och nära samarbeten mellan designers över stora geografiska avstånd är några resultat av Lindex digitalisering. Samtidigt utvecklas det fysiska mötet i butiken.

Azure gör Apak agilt

17 okt 2017 digit

fruktWEBB.jpg fruktWEBB.jpg fruktWEBB.jpg video

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg video

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter.