Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kollegialt lärande i Göteborgs hemtjänst

I Göteborg stad utbildar undersköterskor sina kollegor i mobilt arbetssätt. Projektet är EU-finansierat och pågår under flera år.

Katarina Nylöw, berätta vad det innebär att vara it-ambassadör i Göteborgs stad?

– Vi är ungefär 100 undersköterskor som utsetts till it-ambassadörer för att läsa oss om teknik, lära oss om hur man gör när man utbildar sina kollegor för att vi tror att tillsammans gör man det bättre.

Vad har du lärt dig?

– Jag har lärt mig hur en mobiltelefon fungerar, att felsöka i en mobiltelefon, jag kan väldigt mycket om konstiga saker som jag inte hade en aning om hur det fungerade och jag kan ställa mig upp inför kompisar på jobbet och berätta hur något fungerar och hur det är tänkt att vi ska göra.

Anette Eriksson, vad innebär EU-projektet Ego?

– Det innebär att projektet finansieras till 75 procent av Europeiska Socialfonden och det är ett kompetensförsörjningsprojekt som bygger på att öka den digitala kompetensen hos medarbetarna inom hemtjänst och hemsjukvård. Det bygger framför allt på kollegialt lärande för det behövs smarta användare för att nyttja tekniken. Det vi har gjort i staden är att införa ett mobilt arbetssätt för våra 3 000 medarbetare som nu ska jobba på ett likartat sätt. Målet med it-ambassadörer är att de med sitt fördjupade uppdrag ska minska teknikstressen och erbjuda stöd och coachning.

Katarina, när kommer själva systemet i hemtjänsten?

– Systemet, PLUGO, planering och uppföljning Göteborg, kommer vi att sjösätta i oktober-november i Lundby där jag jobbar. De innebär att vår samordnare matar in information om brukarens beviljade tid som tillsammans med våra scheman går ut i våra mobiler. När jag kommer till jobbet startar jag mobilen, checkar in och checkar ut hos omsorgstagarna och på så sätt kan vi garantera att alla får sin beviljade tid.

Anette, vad kommer it-ambassadörerna närmast att utbildas i?

– Bland annat blir det en repetition av det vi lärt oss nu, till exempel om vad som händer med människor i förändring för detta är ett nytt arbetssätt, och att entusiasmera och motivera mina kollegor när det införs ny teknik. I nästa fas fokuseras utbildningen på de välfärdstekniktjänster som Göteborg inför. Det vi har i dag är trygghetskamera men vi håller på att införa ytterligare trygghetstjänster som videosamtal och gps-larm. Så it-ambassadörerna kommer kunna alla de här tjänsterna och utbilda sina kollegor.

17 oktober 2017 Reporter anne hammarskjöld it i vården Foto fredrik kron

Rekommenderad läsning

Norge Danmark Flaggor

Bäst i Norden

10 sep 2020 digit

Norge och Danmark har kommit längre än Sverige inom digitalisering. Samtidigt är Göteborg mer digitalt utvecklat än Stockholm. Det visar Telenors digitaliseringsindex som jämfört 60 nordiska kommuner i olika storlek.

hund-960640.jpg

Bada smart i (Troll)hettan

26 jun 2019 digit

I Trollhättan har man placerat IoT-sensorer som mäter vattentemperaturen på kommunens badplatser. Därmed kan du nu hålla koll på tempen både innan du åker till badet och när du väl är där.

vattendroppe i luften ovanför vatten.jpg

Vattenrening med Vinnova

3 dec 2018 digit

Digitala lösningar är en förutsättning för att möta kraven på hållbar utveckling inom vattenrening. Nu startar ett Vinnovafinansierat projekt som ska utforska hur öppna data i digitala tvillingar för vattenreningsverk kan bidra till att skapa effektiva och hållbara produkter och tjänster.

röda blodkroppar.jpg

AI tar kamp mot sepsis

27 jun 2018 it i vården

Genom projektet Presise har forskare vid Lindholmen Science Park tagit fram ett AI-verktyg för att tidigare identifiera blodförgiftning.

två pojkar sitter och äter och leker lite med sina grönsaker.jpg
video

Så pluggar Partille programmering

25 maj 2018 it i skolan

I höst ska programmering bli en del av matematik- och teknikämnet i grundskolan. I Partille förbereder man sig genom att låta utvecklingsledaren Jakob Möllstam fungera som en ambulerande lärare i programmering i kommunens skolor för att hjälpa lärare och elever att komma igång.

glad-flicka-kramar-aldre-kvinna.jpg

Klassen som vann Digit

27 apr 2018 it i skolan

Tävlingen Digit går ut på att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och it. I år tävlade klasser i årskurs 5 och 6 från hela Göteborg om att skapa en digital framtidslösning inom hälsa och sjukvård. Klass 5a på Torpaskolan vann med sin lösning för hur äldre bättre kan klara sig själva.

liten pojke med gul tröja sitter med sin nalle i en sjukhussäng och ler mot någon utanför bilden.jpg

Sjukhus testar smarta glasögon

20 feb 2018 it i vården

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska utvärdera smarta glasögon för anestesipersonal. Lösningen är ett handsfree, avancerat beslutstödsverktyg med direkt tillgång till larm från medicinteknisk utrustning och delning av data mellan vårdpersonal om specifika vårdsituationer.

ambulans-under-utryckning.jpg

Effektivare larm med AI

12 feb 2018 it i vården

Ett AI-baserat beslutsstöd ska hjälpa larmcentralen som tar emot 100 000 112-samtal att bedöma varje patients vårdbehov och hur det tas om hand på bästa sätt.