Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Modio har koll på IoT-säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron, Adobe Stock 13 oktober 2017 säkerhet

Mathias Ericsson, vd på Modio, hur går ni tillväga för att få IoT säkert?

– Grunden i IoT är trygghet, och det är ju både en känsla och en konkret säkerhetsfråga. Vår bakgrund är inom it-säkerhet, det är vårt arv och vår kunskap. Därifrån närmade vi oss IoT-frågorna och jag menar att IoT och säkerhet handlar lika mycket om teknik, krypto och certifieringar som det handlar om kultur och hur man ser på säkerhet. Att det är något som inte bara är en kostnad eller ett problem utan grunden för att kunna föra data säkert. För oss är säkerhet basen i det vi gör.

Hur får ni era produkter säkra?

– Vi tittar på hela processen. Om du vill föra över data från ett ställe till ett annat så handlar det först om att se till att mjukvaran man bygger är skapad på ett säkert sätt med rätt typ av bas, kryptering och inneboende logik. Men det handlar lika mycket om att se till att området där mjukvaran ska ligga är säkert, det vill säga hårdvarumässigt sätt. Vi ska se till att när vi för ut data från exempelvis en fastighet så vet vi att med vår hårdvara i fastigheten från början så har vi en säker plats som vi kan samla data på. I fastigheter kan det handla om en mängd olika sensorer och system som pratar olika typer av språk. De kan vara gamla, nya, öppna och så vidare. För oss går säkerhet igenom hela processen.

Vad stöter ni på för utmaningar?

– Den största utmaningen som vi ser när vi pratar om IoT är att många tror att det är något som kommer hända sen. IoT är något som ska ske med generation 5 av mobiltelefoner eller något liknande. Internet of Things är inte sen, det är nu. Vi hittar data i fastigheter som vi kan plocka ut, använda, förmedla vidare och uppkoppla som ju är vad IoT står för. Den stora svårigheten är att få fastighetsägare att förstå att det inte är ett framtidsprojekt, utan tekniken och prylarna finns nu.

Hur gör ni för att alla ska förstå det?

– Det bästa sättet är att visa konkret kundnytta. Visa att du kan spara eller tjäna pengar på att hantera de fastigheter eller system du har på ett modernt sätt. Det ska inte vara en kostnad. Det är inget it-projekt utan det är en utveckling av affären, och då går det att ta projekten via en ekonomisk diskussion snarare än en teknisk.

Hur kommer folk att förstå det här framöver?

– Problemet är att man inte upplever ett skifte när man är mitt i det. Du kan prata om en förändring innan den sker och du kan titta tillbaka på den som att den har skett. Exempelvis när det gäller smartphones eller vårt sätt att hantera internet. Det här är samma sak. Vi kan se att vi är mitt uppe i det här skiftet men ingen annan ser det. Jag tror att vi kan titta tillbaka på den här tiden och märka att det var nu man på allvar började använda digital teknik för att lösa konkreta problem. Så nutid kommer någon gång även när det gäller IoT, och den nutiden kommer att vara länge.

Rekommenderad läsning

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Vasteras.jpg Vasteras.jpg Vasteras.jpg video
Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora. 

Så klarar du GDPR-krav i flera länder

11 okt 2017 säkerhet

blöjaWEBB.jpg blöjaWEBB.jpg blöjaWEBB.jpg video

Fitesa tillverkar fiberväv till bland annat blöjor och har verksamheter i flera länder i Europa. Idag är utmaningen att få med alla på GDPR-tåget. 

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG landshövding linköping snip.JPG video

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

train 960640.jpg train 960640.jpg train 960640.jpg video

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

Joacim Damgard om Microsofts utveckling

24 okt 2016 ledarskap

snip damgard.JPG snip damgard.JPG snip damgard.JPG video

Den 1 juni tillträdde Joacim Damgard som vd för Microsoft Sverige. Säkerhet, IoT och kundernas efterfrågan på molnlösningar driver efterfrågan. Och så avslöjar Joacim sin personliga favorit i MS-familjen.

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg RikardKindlundVMWare_960x640.jpg RikardKindlundVMWare_960x640.jpg video

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg video

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.