Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Modio har koll på IoT-säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron, Adobe Stock 13 oktober 2017 säkerhet

Mathias Ericsson, vd på Modio, hur går ni tillväga för att få IoT säkert?

– Grunden i IoT är trygghet, och det är ju både en känsla och en konkret säkerhetsfråga. Vår bakgrund är inom it-säkerhet, det är vårt arv och vår kunskap. Därifrån närmade vi oss IoT-frågorna och jag menar att IoT och säkerhet handlar lika mycket om teknik, krypto och certifieringar som det handlar om kultur och hur man ser på säkerhet. Att det är något som inte bara är en kostnad eller ett problem utan grunden för att kunna föra data säkert. För oss är säkerhet basen i det vi gör.

Hur får ni era produkter säkra?

– Vi tittar på hela processen. Om du vill föra över data från ett ställe till ett annat så handlar det först om att se till att mjukvaran man bygger är skapad på ett säkert sätt med rätt typ av bas, kryptering och inneboende logik. Men det handlar lika mycket om att se till att området där mjukvaran ska ligga är säkert, det vill säga hårdvarumässigt sätt. Vi ska se till att när vi för ut data från exempelvis en fastighet så vet vi att med vår hårdvara i fastigheten från början så har vi en säker plats som vi kan samla data på. I fastigheter kan det handla om en mängd olika sensorer och system som pratar olika typer av språk. De kan vara gamla, nya, öppna och så vidare. För oss går säkerhet igenom hela processen.

Vad stöter ni på för utmaningar?

– Den största utmaningen som vi ser när vi pratar om IoT är att många tror att det är något som kommer hända sen. IoT är något som ska ske med generation 5 av mobiltelefoner eller något liknande. Internet of Things är inte sen, det är nu. Vi hittar data i fastigheter som vi kan plocka ut, använda, förmedla vidare och uppkoppla som ju är vad IoT står för. Den stora svårigheten är att få fastighetsägare att förstå att det inte är ett framtidsprojekt, utan tekniken och prylarna finns nu.

Hur gör ni för att alla ska förstå det?

– Det bästa sättet är att visa konkret kundnytta. Visa att du kan spara eller tjäna pengar på att hantera de fastigheter eller system du har på ett modernt sätt. Det ska inte vara en kostnad. Det är inget it-projekt utan det är en utveckling av affären, och då går det att ta projekten via en ekonomisk diskussion snarare än en teknisk.

Hur kommer folk att förstå det här framöver?

– Problemet är att man inte upplever ett skifte när man är mitt i det. Du kan prata om en förändring innan den sker och du kan titta tillbaka på den som att den har skett. Exempelvis när det gäller smartphones eller vårt sätt att hantera internet. Det här är samma sak. Vi kan se att vi är mitt uppe i det här skiftet men ingen annan ser det. Jag tror att vi kan titta tillbaka på den här tiden och märka att det var nu man på allvar började använda digital teknik för att lösa konkreta problem. Så nutid kommer någon gång även när det gäller IoT, och den nutiden kommer att vara länge.

Rekommenderad läsning

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg
video

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.

blöjaWEBB.jpg
video

Så klarar du GDPR-krav i flera länder

11 okt 2017 säkerhet

Fitesa tillverkar fiberväv till bland annat blöjor och har verksamheter i flera länder i Europa. Idag är utmaningen att få med alla på GDPR-tåget. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

havre-i-vackert-ljus.jpg
video

Oatly växer med Cloud First

18 okt 2018 digit

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

myser-med-gullig-katt.jpg

Smartare hem med Microsoft

1 nov 2018 digit

E.ON och Microsoft har inlett ett samarbete med fokus på att utveckla en mjukvarulösning för hemmet som kommer att sätta en ny standard för uppkopplade, smarta hem. E.ON räknar med att kunna lansera den första produkten på marknaden i början av nästa år.

pråmkanal i karlstad med en eka och blommor i förgrunden.jpg
video

Så blir Karlstad smartare

2 nov 2018 digit

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet, menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

toalettstol.jpg

Smart toalett

10 jan 2020 digit

En robot som kommer med toapapper och en sensor som känner av lukten på toaletten och eventuellt avråder dig från att gå in. Det är två av nyheterna från teknikmässan CES, som många har längtat efter.