Modio har koll på IoT-säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

Mathias Ericsson, vd på Modio, hur går ni tillväga för att få IoT säkert?

– Grunden i IoT är trygghet, och det är ju både en känsla och en konkret säkerhetsfråga. Vår bakgrund är inom it-säkerhet, det är vårt arv och vår kunskap. Därifrån närmade vi oss IoT-frågorna och jag menar att IoT och säkerhet handlar lika mycket om teknik, krypto och certifieringar som det handlar om kultur och hur man ser på säkerhet. Att det är något som inte bara är en kostnad eller ett problem utan grunden för att kunna föra data säkert. För oss är säkerhet basen i det vi gör.

Hur får ni era produkter säkra?

– Vi tittar på hela processen. Om du vill föra över data från ett ställe till ett annat så handlar det först om att se till att mjukvaran man bygger är skapad på ett säkert sätt med rätt typ av bas, kryptering och inneboende logik. Men det handlar lika mycket om att se till att området där mjukvaran ska ligga är säkert, det vill säga hårdvarumässigt sätt. Vi ska se till att när vi för ut data från exempelvis en fastighet så vet vi att med vår hårdvara i fastigheten från början så har vi en säker plats som vi kan samla data på. I fastigheter kan det handla om en mängd olika sensorer och system som pratar olika typer av språk. De kan vara gamla, nya, öppna och så vidare. För oss går säkerhet igenom hela processen.

Vad stöter ni på för utmaningar?

– Den största utmaningen som vi ser när vi pratar om IoT är att många tror att det är något som kommer hända sen. IoT är något som ska ske med generation 5 av mobiltelefoner eller något liknande. Internet of Things är inte sen, det är nu. Vi hittar data i fastigheter som vi kan plocka ut, använda, förmedla vidare och uppkoppla som ju är vad IoT står för. Den stora svårigheten är att få fastighetsägare att förstå att det inte är ett framtidsprojekt, utan tekniken och prylarna finns nu.

Hur gör ni för att alla ska förstå det?

– Det bästa sättet är att visa konkret kundnytta. Visa att du kan spara eller tjäna pengar på att hantera de fastigheter eller system du har på ett modernt sätt. Det ska inte vara en kostnad. Det är inget it-projekt utan det är en utveckling av affären, och då går det att ta projekten via en ekonomisk diskussion snarare än en teknisk.

Hur kommer folk att förstå det här framöver?

– Problemet är att man inte upplever ett skifte när man är mitt i det. Du kan prata om en förändring innan den sker och du kan titta tillbaka på den som att den har skett. Exempelvis när det gäller smartphones eller vårt sätt att hantera internet. Det här är samma sak. Vi kan se att vi är mitt uppe i det här skiftet men ingen annan ser det. Jag tror att vi kan titta tillbaka på den här tiden och märka att det var nu man på allvar började använda digital teknik för att lösa konkreta problem. Så nutid kommer någon gång även när det gäller IoT, och den nutiden kommer att vara länge.

13 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson säkerhetFoto Fredrik Kron, Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng