Foab säkrar via molnet

Säkerhetsföretaget Foab har kunder med känslig infrastruktur som vattenverk och annan kommunal verksamhet. Nu står bolaget inför utmaningen att integrera säkerhetssystem i privata moln.

Vad gör Foab Systems?

– Vi är en liten, unik tillverkare som utvecklar all mjukvara och delvis hårdvara för säkerhetssystem för fastigheter, building safety, i Sverige. Vi har system för bland annat övervakning, säkerhets- och brandlarm och passage – allt som rör säkerhet i publika och offentliga miljöer. Vi arbetar bland annat med Volvo och har ett nära samarbete med våra kunder, säger Niklas Palmqvist, produktansvarig på Foab Systems. 

Hur har förutsättningarna förändrats under era 30 år?

– Den stora skillnaden är it-tekniken och dess betydelse i dag. När vi började i mitten av 90-talet med Windowsmjukvara var företagens säkerhets- och it-avdelningarna helt skilda från varandra med vattentäta skott emellan. I dag arbetar de helt sömlöst och ofta integrerat. Det gäller att vår teknik fungerar oavsett om det är en it- eller en säkerhetschef som ska hantera det. Alla inblandade måste känna sig trygga och samtidigt ökar kraven på att hänga med i den tekniska utvecklingen med till exempel mobila lösningar och molnlösningar. Det fanns ju inte heller när vi började.

Hur ser utvecklingen mot molnet ut?

– Det kommer fler och fler sådana system men än så länge så är det lite trögt. Säkerhetsbranschen är inte lika snabb som it-branschen men fler och fler ser ju nyttan av att integrera olika saker i samma plattform. Inte minst för att det finns mycket pengar att spara med gemensamma plattformar i stället för flera olika system, t ex för brand- respektive passagesystem.

Hur ser du på risken för intrång?

– Vi har till exempel kunder som kör vattenverk med dricksvattenförsörjning – de vill såklart inte bli manipulerade och där är vår utmaning att kunna erbjuda exempelvis molnlösningar med privata moln för att man ska kunna ta del av de fördelarna samtidigt som man håller sig väldigt säker.

Är molnlösningar framtiden för Foab?

– Ja, vi tror att det är vägen vi kommer att gå. Vi har kunder i dag som inte har plats att ställa en server och då måste vi kunna erbjuda molnlösningar för sådana kunder. Tittar man till exempel på hur O365 används så finns det ibland inte tekniks kompetens hos våra kunder att hantera en server och då är molnlösningar det enda alternativet.

18 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjölddigitFoto Fredrik Kron, Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng