Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fibra fixar den smarta staden

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 20 oktober 2017 digit

Vad innebär piloten?

– Det har pratats länge om IoT och smarta städer och nu börjar det komma teknik på marknaden som verkligen kan fungera som en möjliggörare. Det vi vill testa i den här piloten är om stadsnäten kan ha en naturlig roll i uppbyggnaden av den här infrastrukturen. Vi utgår från hypotesen att det finns en roll för oss, säger David Hjälmgården, vice vd på Fibra.

Varför vill ni göra det?

– Vi är ett öppet stadsnät och levererar en stor infrastruktur baserat på fiber idag, där olika tjänsteleverantörer erbjuder olika typer av värdeskapande tjänster för slutkunder och företag. Vi vill prova om det konceptet också är applicerbart på en teknik som Lora, för möjliggörandet av till exempel den smarta staden.

Hur ska det förenkla för företag, organisationer och medborgare?

– Genom att vi som idag är ett slags infrastrukturbolag även utvecklar den här tekniken och bygger ett nät baserat på det här, så tar vi bort en tröskel för dem som vill utveckla olika typer av tjänster att bara använda nätet. Vi kan tillhandahålla infrastrukturen och någon annan kan utveckla tjänsterna för det här. Och det kan skapa värde för invånarna.

– Vi ser det som en öppen plattform där vi vill göra det så enkelt som möjligt för företag och organisationer att utveckla olika typer av tjänster. Men en risk är att alla börjar bygga upp sina egna proprietära stuprörslösningar, där alla sätter upp egna nät för just sin tjänst. Vi tror på det öppna i det här fallet, och det är en av anledningarna att vi valt Lora som är en öppen teknik.

När kommer det här att användas praktiskt?

– Vi utgår från att den här rollen finns för oss och jag tror att om tre år så är det en viktig del i samhällsfunktionen. Sen om det är Lora eller någon annan teknik, det vet jag inte. Det är därför vi provar nu. Men det kommer absolut att användas skarpt om några år.

Rekommenderad läsning

västerås-smart-stad-960640.jpg

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

glada-barn-simmar-under-vatten.jpg
video

Kristianstad säkrar med IoT

1 jun 2018 digit

Livbojar och sophantering är några av de saker som kommer att bli uppkopplade via Lora. I Kristianstad jobbar verksamhet och it tätt tillsammans för att skapa nytta och kapa kostnader.

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

havre-i-vackert-ljus.jpg
video

Oatly växer med Cloud First

18 okt 2018 digit

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

pråmkanal i karlstad med en eka och blommor i förgrunden.jpg
video

Så blir Karlstad smartare

2 nov 2018 digit

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet, menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

webbhotell 960640.jpg
video

Webbhotellet Loopia storsatsar

27 okt 2017 digit

Nästan hälften av alla svenska företag saknar fortfarande en hemsida. Webbhotellet Loopia i Västerås satsar nu på att bli störst i Norden.
östersunds fk.jpg
video

Mer fotboll med digital teknik

9 nov 2017 ledarskap

Inga digitala domare men en ökad upplevelse för fans. Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, rekryterar för mer digital teknik på läktarna. 

breddabilden-teknik-960640.jpg

ABB gör Västerås smartare

20 apr 2018 digit

Grunden för den smarta staden Västerås är enorma mängder data i realtid och ABB har levererat plattformen som gör det möjligt att bygga Stadens kontrollrum i molnet.