Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Chippet som ersätter biljetten

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 6 oktober 2017 digit

Varför chippar man sig, Sina Amour Poor, delägare i Chipster?

– Det finns två vanliga anledningar. Den första är att man vill bli av med sina nycklar och kort, man glömmer de ofta och kommer inte in på kontoret så då använder man ett chip för att bli av med det problemet.

– Den andra vanliga anledningen är att ha det som ett partytrick, en isbrytare som man kan prata om och visa upp som en kul grej.

Hur kommer du att använda det, Jonny Dahlkvist, it-tekniker från Tyréns?

– Lite både och, jag hoppas ju att jag får använda det i nyckelsyfte på jobbet, men jag vet inte riktigt. Om inte annat så är det kul att laborera med och det är en kul isbrytare. Vad jag vet så är jag först på Tyréns att göra det, men vi får väl se om flera hakar på.

Finns det några risker? Kan man bli hackad, Sina?

– Det beror på vad man menar med hackad. Informationen finns ju i chippet och det är öppet där, det går inte att kryptera med de här chippen. Teoretiskt sett går det att läsa det men grejen med chippet är att en läsare behöver ligga rakt på chippet och det tar en stund innan man hittar rätt vinkel på det. Så det är inte helt praktiskt att hacka, men informationen finns där öppet.

chipster 960640.jpg

Tänkte du på det innan du chippade dig?

Jonny: Som jag har förstått och läst om så ligger informationen oftast på databasservrar hos företagen.

Sina: Chippen har ett unikt id på sig, och det unika id:t lägger man i systemet. Den som hackar måste få tag på det här id-numret, lägga över det på ett annat kort och sen kan de eventuellt använda det.

Det finns idag 3 000 chippade personer i Sverige men användningsområdet är inte stort. Det fungerar på SJ och någon gymkedja?

– Exakt, men man får tänka på att när vi började 2014 så var det ungefär 50 personer som chippade sig, och det fanns inga tjänster för det. Idag så testar SJ systemet och Stockholms och Upplands lokaltrafik letar liknande lösningar. Även Sunfleet har ett öga på det, så vi började från ingenting men nu börjar företagen i alla fall titta på det. Det går framåt, vi blir kontaktade av fler och fler företag för varje år.

Kommer du köra någon drive på Tyréns att fler ska chippa sig?

– Jag ska försöka trycka det på mina kollegor på it-avdelningen. Det är en kul grej och kändes inte mycket värre än ett getingstick.

Rekommenderad läsning

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

malmöffWEBB.jpg
video

Åskådarna vinner på MFF:s digitalisering

3 okt 2017 digit

När Malmö FF digitaliserar står åskådaren i fokus. Utöver trådlöst nät finns nu appen som ger repris på allt intressant. Nu väntar fler maxade upplevelser.

klockorrrWEBB.jpg
video

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

ikeaWEBB3.jpg
video

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

gavle stad.jpg
video

Fritt att surfa i Gävle

21 sep 2017 digit

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

skånskt rappfält med en bit hav i bakgrunden.jpg
video

Skånetrafiken kör med devops

18 jun 2018 digit

Med en ny app och färre prisnivåer sänker Skånetrafiken ribban för att åka kollektivt. Med hjälp av devops är tjänsterna under ständig utveckling och nästa steg är att testa om biljetterna kan lagras i molnet och kopplas till din id-handling. 

ai-trainbrain-tåg-960640.jpg

AI-företaget får tågen i tid

6 jul 2018 digit

Det nystartade bolaget The Train Brain ska med hjälp av AI minska Sveriges tågförseningar. På sikt planerar de göra samma sak med all kollektivtrafik och stödja utvecklingen av framtidens autonoma fordon.

två kossor bredvid en landsväg och ett stort öppet landskap i bakgrunden.jpg
video

Tetra Pak gillar öppenhet

4 jan 2019 digit

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.