Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Chippet som ersätter biljetten

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 6 oktober 2017 digit

Varför chippar man sig, Sina Amour Poor, delägare i Chipster?

– Det finns två vanliga anledningar. Den första är att man vill bli av med sina nycklar och kort, man glömmer de ofta och kommer inte in på kontoret så då använder man ett chip för att bli av med det problemet.

– Den andra vanliga anledningen är att ha det som ett partytrick, en isbrytare som man kan prata om och visa upp som en kul grej.

Hur kommer du att använda det, Jonny Dahlkvist, it-tekniker från Tyréns?

– Lite både och, jag hoppas ju att jag får använda det i nyckelsyfte på jobbet, men jag vet inte riktigt. Om inte annat så är det kul att laborera med och det är en kul isbrytare. Vad jag vet så är jag först på Tyréns att göra det, men vi får väl se om flera hakar på.

Finns det några risker? Kan man bli hackad, Sina?

– Det beror på vad man menar med hackad. Informationen finns ju i chippet och det är öppet där, det går inte att kryptera med de här chippen. Teoretiskt sett går det att läsa det men grejen med chippet är att en läsare behöver ligga rakt på chippet och det tar en stund innan man hittar rätt vinkel på det. Så det är inte helt praktiskt att hacka, men informationen finns där öppet.

chipster 960640.jpg

Tänkte du på det innan du chippade dig?

Jonny: Som jag har förstått och läst om så ligger informationen oftast på databasservrar hos företagen.

Sina: Chippen har ett unikt id på sig, och det unika id:t lägger man i systemet. Den som hackar måste få tag på det här id-numret, lägga över det på ett annat kort och sen kan de eventuellt använda det.

Det finns idag 3 000 chippade personer i Sverige men användningsområdet är inte stort. Det fungerar på SJ och någon gymkedja?

– Exakt, men man får tänka på att när vi började 2014 så var det ungefär 50 personer som chippade sig, och det fanns inga tjänster för det. Idag så testar SJ systemet och Stockholms och Upplands lokaltrafik letar liknande lösningar. Även Sunfleet har ett öga på det, så vi började från ingenting men nu börjar företagen i alla fall titta på det. Det går framåt, vi blir kontaktade av fler och fler företag för varje år.

Kommer du köra någon drive på Tyréns att fler ska chippa sig?

– Jag ska försöka trycka det på mina kollegor på it-avdelningen. Det är en kul grej och kändes inte mycket värre än ett getingstick.

Rekommenderad läsning

snip cloetta.JPG video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

malmöffWEBB.jpg video

Åskådarna vinner på MFF:s digitalisering

3 okt 2017 digit

När Malmö FF digitaliserar står åskådaren i fokus. Utöver trådlöst nät finns nu appen som ger repris på allt intressant. Nu väntar fler maxade upplevelser.

klockorrrWEBB.jpg video

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

ikeaWEBB3.jpg video

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

smart hem 960640.jpg video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

spårvagnWEBB.jpg video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg video

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.