Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Chippet som ersätter biljetten

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 6 oktober 2017 digit

Varför chippar man sig, Sina Amour Poor, delägare i Chipster?

– Det finns två vanliga anledningar. Den första är att man vill bli av med sina nycklar och kort, man glömmer de ofta och kommer inte in på kontoret så då använder man ett chip för att bli av med det problemet.

– Den andra vanliga anledningen är att ha det som ett partytrick, en isbrytare som man kan prata om och visa upp som en kul grej.

Hur kommer du att använda det, Jonny Dahlkvist, it-tekniker från Tyréns?

– Lite både och, jag hoppas ju att jag får använda det i nyckelsyfte på jobbet, men jag vet inte riktigt. Om inte annat så är det kul att laborera med och det är en kul isbrytare. Vad jag vet så är jag först på Tyréns att göra det, men vi får väl se om flera hakar på.

Finns det några risker? Kan man bli hackad, Sina?

– Det beror på vad man menar med hackad. Informationen finns ju i chippet och det är öppet där, det går inte att kryptera med de här chippen. Teoretiskt sett går det att läsa det men grejen med chippet är att en läsare behöver ligga rakt på chippet och det tar en stund innan man hittar rätt vinkel på det. Så det är inte helt praktiskt att hacka, men informationen finns där öppet.

chipster 960640.jpg

Tänkte du på det innan du chippade dig?

Jonny: Som jag har förstått och läst om så ligger informationen oftast på databasservrar hos företagen.

Sina: Chippen har ett unikt id på sig, och det unika id:t lägger man i systemet. Den som hackar måste få tag på det här id-numret, lägga över det på ett annat kort och sen kan de eventuellt använda det.

Det finns idag 3 000 chippade personer i Sverige men användningsområdet är inte stort. Det fungerar på SJ och någon gymkedja?

– Exakt, men man får tänka på att när vi började 2014 så var det ungefär 50 personer som chippade sig, och det fanns inga tjänster för det. Idag så testar SJ systemet och Stockholms och Upplands lokaltrafik letar liknande lösningar. Även Sunfleet har ett öga på det, så vi började från ingenting men nu börjar företagen i alla fall titta på det. Det går framåt, vi blir kontaktade av fler och fler företag för varje år.

Kommer du köra någon drive på Tyréns att fler ska chippa sig?

– Jag ska försöka trycka det på mina kollegor på it-avdelningen. Det är en kul grej och kändes inte mycket värre än ett getingstick.

Rekommenderad läsning

Tåg Mindre 960640

Världens snabbaste 5G

8 dec 2020 digit

KTH har utrustat ett X2000-tåg med 5G. Under färden fick passagerarna dela på en internetuppkoppling på 1 267 megabit per sekund, vilket är den högsta hastigheten som ett reguljärt tåg någonsin haft.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Svenskt Tåg I Farten

Surfa snabbt

17 jun 2020 digit

Sverige kommer att få bättre uppkoppling och nät på tåg. Det beslutet fattades efter en överenskommelse mellan representanter från telekomföretag, tågoperatörer och regeringen. 

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.