Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Bäst i väst för Varberg

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

– Kommuner runtom i Sverige står inför ungefär samma utmaningar men ska man vara relevant i framtiden så måste man vara kreativ, och hitta på lite andra lösningar än vad man behövt tidigare. Den stora utmaningen har varit att komma tillsammans och jobba mot det här gemensamma målet.

Andra verksamheter kanske ser oss på it-avdelningen som fil- och printgänget och inte alls som några som kan något om digitalisering. Där har vi jobbat mycket med att komma ihop och ta reda på vad som behövs i de olika verksamheterna och vad som är deras stora utmaningar framöver, säger Anders Boustedt, it-strateg på Varbergs kommun.

Vad säger politikerna i Varberg?

– Det man tryckte på kommunstyrelsens arbetsutskott härom morgonen var att vi ska vara tydligare men också samverka med andra. Vi är 290 kommuner i Sverige som ska åt samma håll så det är klart att vi ska hjälpas åt. Och i lilla Halland där vi är sex kommuner och en region så är det självklart att vi kan samarbeta bättre. Det är jätteviktigt för Sveriges framtid att vi samarbetar ännu bättre.

– Det gäller inte bara att titta på vad andra gör bra utan även att vara stolt och bjussa på det man själv gör bra. Jag tror fortfarande väldigt mycket för oss att göra när det kommer till självbetjäning, förstärkt verklighet och smarta digitala assistenter.

Sedan är naturligtvis öppna data fortfarande jätteviktigt, hur kan vi bidra med data som andra kan förädla och förfina? Bredbandsutbyggnad pratar vi fortfarande om. Ska samhället ta fart ordentligt så gäller det att alla har ett riktigt bra bredband.

Nu har ungefär halva tiden gått mellan 2011 och 2025. Vad tror du skillnaderna kommer att vara mellan utmaningarna fram tills nu och från nu fram till 2025?

– Det är jättesvårt att ens veta vad som kommer hända nästa vecka, så det är klart att vi har stuckit ut hakan när vi pekat ut den här riktningen. Men jag tror något som är viktigt för kommuner är faktumet att man har en stor personaltopp där många kommer gå i pension framöver, och hur löser man servicen till invånarna utan att ha den mängden medarbetare som tidigare? Där har digitaliseringen en roll att hjälpa oss i det.

– När vi fick visionen med den kreativa mittpunkten så började vi ställa oss frågan: Vad skulle hända om vi började med målet i sikte? Om vi ska vara den kreativa mittpunkten 2025, var behöver vi då vara 2022 och vad behöver vi ha gjort längs vägen? Så vi började med planeringen i den änden, och det gjorde vi lite för att ställa till det i huvudet för oss själva men också för att hjälpa andra inom kommunen och utanför som leverantörer och partners. Få dem att ställa lite saker på ända, tänka nytt och vara lite mer kreativa.

Det händer så mycket att det är väldigt lätt att titta på vad man har nu och när man inte vet vart man ska kan man gå vilse.

18 oktober 2017 Uppdaterad 26 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Fredrik Kron, Adobe Stock

Rekommenderad läsning

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.