Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bäst i väst för Varberg

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron, Adobe Stock 18 oktober 2017 ledarskap

– Kommuner runtom i Sverige står inför ungefär samma utmaningar men ska man vara relevant i framtiden så måste man vara kreativ, och hitta på lite andra lösningar än vad man behövt tidigare. Den stora utmaningen har varit att komma tillsammans och jobba mot det här gemensamma målet.

Andra verksamheter kanske ser oss på it-avdelningen som fil- och printgänget och inte alls som några som kan något om digitalisering. Där har vi jobbat mycket med att komma ihop och ta reda på vad som behövs i de olika verksamheterna och vad som är deras stora utmaningar framöver, säger Anders Boustedt, it-strateg på Varbergs kommun.

Vad säger politikerna i Varberg?

– Det man tryckte på kommunstyrelsens arbetsutskott härom morgonen var att vi ska vara tydligare men också samverka med andra. Vi är 290 kommuner i Sverige som ska åt samma håll så det är klart att vi ska hjälpas åt. Och i lilla Halland där vi är sex kommuner och en region så är det självklart att vi kan samarbeta bättre. Det är jätteviktigt för Sveriges framtid att vi samarbetar ännu bättre.

– Det gäller inte bara att titta på vad andra gör bra utan även att vara stolt och bjussa på det man själv gör bra. Jag tror fortfarande väldigt mycket för oss att göra när det kommer till självbetjäning, förstärkt verklighet och smarta digitala assistenter.

Sedan är naturligtvis öppna data fortfarande jätteviktigt, hur kan vi bidra med data som andra kan förädla och förfina? Bredbandsutbyggnad pratar vi fortfarande om. Ska samhället ta fart ordentligt så gäller det att alla har ett riktigt bra bredband.

Nu har ungefär halva tiden gått mellan 2011 och 2025. Vad tror du skillnaderna kommer att vara mellan utmaningarna fram tills nu och från nu fram till 2025?

– Det är jättesvårt att ens veta vad som kommer hända nästa vecka, så det är klart att vi har stuckit ut hakan när vi pekat ut den här riktningen. Men jag tror något som är viktigt för kommuner är faktumet att man har en stor personaltopp där många kommer gå i pension framöver, och hur löser man servicen till invånarna utan att ha den mängden medarbetare som tidigare? Där har digitaliseringen en roll att hjälpa oss i det.

– När vi fick visionen med den kreativa mittpunkten så började vi ställa oss frågan: Vad skulle hända om vi började med målet i sikte? Om vi ska vara den kreativa mittpunkten 2025, var behöver vi då vara 2022 och vad behöver vi ha gjort längs vägen? Så vi började med planeringen i den änden, och det gjorde vi lite för att ställa till det i huvudet för oss själva men också för att hjälpa andra inom kommunen och utanför som leverantörer och partners. Få dem att ställa lite saker på ända, tänka nytt och vara lite mer kreativa.

Det händer så mycket att det är väldigt lätt att titta på vad man har nu och när man inte vet vart man ska kan man gå vilse.

Rekommenderad läsning

snip bjurfors.JPG video

Bjurfors om att möta 00-generationen

19 okt 2016 digit

Bjurfors är en av Sveriges största mäklare av fastigheter. Kraven på it-avdelningen är solklara: ständig tillgänglighet, kunna jobba var som helst och mobile first. Madelene Johansson, it-chef på Bjurfors, beskriver framtidens utmaningar.

snip swedbank.JPG video

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.

snip per andersson.JPG video

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.

paper factory.jpg video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

kollgegacoach 960640.jpg video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

landshövding linköping snip.JPG video

Östergötland blir Sveriges grönaste län

12 okt 2017 ledarskap

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson har satt ett högt mål – hennes län ska bli Sveriges mest hållbara och hållbarast i världen. För att komma dit väver länsstyrelsen in miljöfrågor i det mesta av sin verksamhet.

studenter i gräs 960640.jpg

Universitetet med Europas bästa support

30 okt 2017 digit

Linnéuniversitetet har i en årlig studentbarometer fått utmärkelsen Europas bästa it-support. Dessutom är det småländska universitetet näst bäst i världen. 

spårvagnWEBB.jpg video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar.