Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App för lärarvikarier sparar tid

En norskutvecklad app gör det enklare att hitta lärarvikarier. Pilotstudien visar att StepIn-appen sparar både tid och pengar och nu väntar en internationell lansering. 

Text Tim Leffler Foto Adobe Stock, Stepin 12 oktober 2017 it i skolan

vikarieWEBB2222.jpg

– Idag kan det ta så mycket som en halv arbetsvecka för den läraren på skolan som är vikariesamordnare att ordna vikarier. Med den här appen kan istället berörda lärare sköta det mesta av arbetet på ett betydligt smidigare sätt, säger Anders B. Hovden, skapare av appen StepIN.

En kväll i november

Det var när Anders sambo Tonje arbetade som lärare på Tegleverket skola i Oslo som Anders efter någon tid märkte hur stressad hon hade blivit. En kväll i november när de satt och pratade undrade Anders vilken den största utmaningen var. Svaret från Tonje kom direkt: ”Att hitta vikarier.”

– På skolan som Tonje arbetar på är hon tvungen att kontakta vikariesamordnaren som i sin undersöker vem som skulle kunna ta vikarieplatsen och ringa. Vikariesamordnaren arbetar också som lärare, och måste göra detta på mornar och kvällar. Det lät inte som en smidig process, så då började jag fundera på hur man bättre skulle kunna lösa det, säger Anders B. Hovden.

Appen letar i första hand efter vikarier internt på skolan.

Anders B. Hovden , CEO Stepin

Lärare bokar själva  

Efter att ha sökt runt utan att hitta några hållbara verktyg för att förenkla vikarieletande och -bokande, bestämde sig Anders B. Hovden för att ta saken i egna händer, och tillsammans med en investerare började han utveckla appen.

– För det första avlastar vi vikariesamordnaren. Nu söker lärarna upp vikarier som registrerat sig i appen, vilket vikariesamordnaren bara behöver godkänna. Men det viktigaste är att appen i första hand letar efter lärare internt på skolan.

Sparar pengar

Det var detta som de flesta lärare och rektorer som Anders pratade med tryckte på: vikarier kostar mycket pengar och ofta finns det lärare på skolan som skulle kunna ta lektionerna. Därför skickas först en förfrågan ut till lärare på skolan när du ansöker om en vikarie; först om ingen av dessa lärare kan kontaktas externa vikarier.

– Skolan betalar per lärare som använder appen och man kan dessutom även få tillgång till statistik och data. Skolor som använder Stepin-appen ​får tillbaka 10 procent av vårt överskott. Pengar som är öronmärkta för att exempelvis underhålla fotbollsplanen eller annat som kommer barnen till del även utanför skoltid, säger Anders B Hovden.

Likadant i hela Norden

Stepin-appen är i full gång i en pilot på Tegleverkskolan i Oslo. I oktober kommer appen att finnas tillgänglig på en global marknad.

anders.hovden - big.jpg

Anders B. Hovden, CEO Stepin

Förhoppningen är att fler skolor, även i Sverige, ska få användning för appen, för att kunna hålla kostnader nere och spara tid.

– Från vad vi har hört av våra samarbetspartners ser situationerna ganska lika ut i hela Norden. Vi har nu vår pilot igång och än så länge har vi fått bra bemötande för dess användarvänlighet. Vi har nyligen utvecklat en ny funktion som gör att vikarier kan lägga sina scheman i appen utifrån när de lediga, säger Anders B. Hovden.

Rekommenderad läsning

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke och hylte.PNG Joke och hylte.PNG Joke och hylte.PNG

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

Digitalt lärande förbättrar skolresultaten

13 jul 2016 it i skolan

forskning (00000002).jpg forskning (00000002).jpg forskning (00000002).jpg video

Samsung, Gleerups och Atea stödjer ett forskningsprojekt om digitalt lärande på fem högstadieskolor. Redan efter ett år finns det lärdomar hur it i skolan kan skapa större glädje i undervisningen och bättre betygsresultat.

Dataläraren: Med rätt att inspirera

8 sep 2016 it i skolan

_MG_8395.jpg _MG_8395.jpg _MG_8395.jpg

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG video

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Visionen väcker innovationslust i Varberg

26 sep 2016 ledarskap

20160615_Atea-26.jpg 20160615_Atea-26.jpg 20160615_Atea-26.jpg

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera  det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. Den stora utmaningen är trögföränderligheten i offentlig förvaltning, menar Anders Boustedt, kommunens it-chef. 

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG video

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG video

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.