Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App för lärarvikarier sparar tid

En norskutvecklad app gör det enklare att hitta lärarvikarier. Pilotstudien visar att StepIn-appen sparar både tid och pengar och nu väntar en internationell lansering. 

Text Tim Leffler Foto Adobe Stock, Stepin 12 oktober 2017 it i skolan

vikarieWEBB2222.jpg

– Idag kan det ta så mycket som en halv arbetsvecka för den läraren på skolan som är vikariesamordnare att ordna vikarier. Med den här appen kan istället berörda lärare sköta det mesta av arbetet på ett betydligt smidigare sätt, säger Anders B. Hovden, skapare av appen StepIN.

En kväll i november

Det var när Anders sambo Tonje arbetade som lärare på Tegleverket skola i Oslo som Anders efter någon tid märkte hur stressad hon hade blivit. En kväll i november när de satt och pratade undrade Anders vilken den största utmaningen var. Svaret från Tonje kom direkt: ”Att hitta vikarier.”

– På skolan som Tonje arbetar på är hon tvungen att kontakta vikariesamordnaren som i sin undersöker vem som skulle kunna ta vikarieplatsen och ringa. Vikariesamordnaren arbetar också som lärare, och måste göra detta på mornar och kvällar. Det lät inte som en smidig process, så då började jag fundera på hur man bättre skulle kunna lösa det, säger Anders B. Hovden.

Appen letar i första hand efter vikarier internt på skolan.

Anders B. Hovden , CEO Stepin

Lärare bokar själva  

Efter att ha sökt runt utan att hitta några hållbara verktyg för att förenkla vikarieletande och -bokande, bestämde sig Anders B. Hovden för att ta saken i egna händer, och tillsammans med en investerare började han utveckla appen.

– För det första avlastar vi vikariesamordnaren. Nu söker lärarna upp vikarier som registrerat sig i appen, vilket vikariesamordnaren bara behöver godkänna. Men det viktigaste är att appen i första hand letar efter lärare internt på skolan.

Sparar pengar

Det var detta som de flesta lärare och rektorer som Anders pratade med tryckte på: vikarier kostar mycket pengar och ofta finns det lärare på skolan som skulle kunna ta lektionerna. Därför skickas först en förfrågan ut till lärare på skolan när du ansöker om en vikarie; först om ingen av dessa lärare kan kontaktas externa vikarier.

– Skolan betalar per lärare som använder appen och man kan dessutom även få tillgång till statistik och data. Skolor som använder Stepin-appen ​får tillbaka 10 procent av vårt överskott. Pengar som är öronmärkta för att exempelvis underhålla fotbollsplanen eller annat som kommer barnen till del även utanför skoltid, säger Anders B Hovden.

Likadant i hela Norden

Stepin-appen är i full gång i en pilot på Tegleverkskolan i Oslo. I oktober kommer appen att finnas tillgänglig på en global marknad.

anders.hovden - big.jpg

Anders B. Hovden, CEO Stepin

Förhoppningen är att fler skolor, även i Sverige, ska få användning för appen, för att kunna hålla kostnader nere och spara tid.

– Från vad vi har hört av våra samarbetspartners ser situationerna ganska lika ut i hela Norden. Vi har nu vår pilot igång och än så länge har vi fått bra bemötande för dess användarvänlighet. Vi har nyligen utvecklat en ny funktion som gör att vikarier kan lägga sina scheman i appen utifrån när de lediga, säger Anders B. Hovden.

Rekommenderad läsning

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

Skapa-Apple-ID.jpg

Skapa Apple-ID men utan kontokort

20 maj 2016 it i skolan

Har du problem med att skaffa ett Apple-ID utan att behöva använda ett kontokort? Eller du kanske känner någon som nämnt problematiken? Lugn, det finns tips och trix hur du kan gå tillväga.  

programmering snip.JPG

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

_MG_8395.jpg

Dataläraren: Med rätt att inspirera

8 sep 2016 it i skolan

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

skolbarnjpg.jpg

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

irene lennemyr winkler.JPG
video

"Framtidens skola ligger närmre näringslivet"

11 okt 2016 it i skolan

Karlstad Kommun har länge legat i framkant kring skolan - då har it-pedagoger och lärarutbildningar varit viktiga faktorer, menar Irene Lennemyr Winkler, gymnasiedirektör på kommunen, som framöver tror på en skola oberoende av tid och rum.