App för lärarvikarier sparar tid

vikarieWEBB2222.jpg

En norskutvecklad app gör det enklare att hitta lärarvikarier. Pilotstudien visar att StepIn-appen sparar både tid och pengar och nu väntar en internationell lansering. 

– Idag kan det ta så mycket som en halv arbetsvecka för den läraren på skolan som är vikariesamordnare att ordna vikarier. Med den här appen kan istället berörda lärare sköta det mesta av arbetet på ett betydligt smidigare sätt, säger Anders B. Hovden, skapare av appen StepIN.

En kväll i november

Det var när Anders sambo Tonje arbetade som lärare på Tegleverket skola i Oslo som Anders efter någon tid märkte hur stressad hon hade blivit. En kväll i november när de satt och pratade undrade Anders vilken den största utmaningen var. Svaret från Tonje kom direkt: ”Att hitta vikarier.”

– På skolan som Tonje arbetar på är hon tvungen att kontakta vikariesamordnaren som i sin undersöker vem som skulle kunna ta vikarieplatsen och ringa. Vikariesamordnaren arbetar också som lärare, och måste göra detta på mornar och kvällar. Det lät inte som en smidig process, så då började jag fundera på hur man bättre skulle kunna lösa det, säger Anders B. Hovden.

Appen letar i första hand efter vikarier internt på skolan.

Anders B. Hovden, CEO Stepin

Lärare bokar själva  

Efter att ha sökt runt utan att hitta några hållbara verktyg för att förenkla vikarieletande och -bokande, bestämde sig Anders B. Hovden för att ta saken i egna händer, och tillsammans med en investerare började han utveckla appen.

– För det första avlastar vi vikariesamordnaren. Nu söker lärarna upp vikarier som registrerat sig i appen, vilket vikariesamordnaren bara behöver godkänna. Men det viktigaste är att appen i första hand letar efter lärare internt på skolan.

Sparar pengar

Det var detta som de flesta lärare och rektorer som Anders pratade med tryckte på: vikarier kostar mycket pengar och ofta finns det lärare på skolan som skulle kunna ta lektionerna. Därför skickas först en förfrågan ut till lärare på skolan när du ansöker om en vikarie; först om ingen av dessa lärare kan kontaktas externa vikarier.

– Skolan betalar per lärare som använder appen och man kan dessutom även få tillgång till statistik och data. Skolor som använder Stepin-appen ​får tillbaka 10 procent av vårt överskott. Pengar som är öronmärkta för att exempelvis underhålla fotbollsplanen eller annat som kommer barnen till del även utanför skoltid, säger Anders B Hovden.

Likadant i hela Norden

Stepin-appen är i full gång i en pilot på Tegleverkskolan i Oslo. I oktober kommer appen att finnas tillgänglig på en global marknad.

anders.hovden - big.jpg

Anders B. Hovden, CEO Stepin

Förhoppningen är att fler skolor, även i Sverige, ska få användning för appen, för att kunna hålla kostnader nere och spara tid.

– Från vad vi har hört av våra samarbetspartners ser situationerna ganska lika ut i hela Norden. Vi har nu vår pilot igång och än så länge har vi fått bra bemötande för dess användarvänlighet. Vi har nyligen utvecklat en ny funktion som gör att vikarier kan lägga sina scheman i appen utifrån när de lediga, säger Anders B. Hovden.

12 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto Adobe Stock, Stepin

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng