Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI knäcker robotfiltret Captcha

En startup i Kalifornien har utvecklat en artificiell intelligens som kan knäcka det populära robotfiltret Captcha på nolltid.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 31 oktober 2017 säkerhet

captchaWEBB2.jpg

Captcha har som syfte att fånga och blockera botar som försöker ta sig in på sidor som endast den rätta mänskliga användaren som loggar in ska ha tillgång till.

Metoden har gått ut på att du som användare får skriva in vad du ser i en rad med blandade och otydliga siffror. Ett mer eller mindre vattentätt sätt för många webbplatser du loggar in på att veta att du är en människa och inte en bot. Tills nu.

Inom tre-fyra månader kommer Captchas dagar vara räknade.

Simon Edwards , Cyberarkitekt på datasäkerhetsföretaget Trend Micro Europe

Captcha har tidigare utsatts för tester men de har krävt 300 gånger mer data och behövt gå igenom miljontals Captchabilder.

Avancerade neurala nätverk

Det finurliga med den här nya metoden är att det framtagna neurala nätverket som ligger bakom mer liknar hur vår hjärna fungerar: den tycks se bilderna i sin helhet, som i det här fallet är bokstäver och siffror, oavsett var i textfältet de är och hur de är vinklade. Den är på ett sätt hårdare programmerad och kodad att göra starkare antaganden och generalisera från bilderna den ser.

captchaWEBB.jpg

Alla har vi väl någon gång besökt sidor där robotfiltret Captcha har använts för att kontrollera att vi är människor.

AI-framsteget publiceras i en artikel i Science, en av världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter. Den här gången kommer alla medskribenter från ett och samma ställe, en kalifornisk startup vid namn Vicarious, som har stöttats ekonomisk av bland andra Mark Zuckerberg och Amazons Jeff Bezos.

– Vi ser inga attacker på Captcha just nu, men inom tre-fyra månader kommer den här nya tekniken att vara mainstream och då är Captchas dagar räknade, säger Simon Edwards, cyberarkitekt på datasäkerhetsföretaget Trend Micro Europe, till BBC.

Rekommenderad läsning

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

DSC08767_960x640.jpg

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

Framtidsspan_960x640.jpg

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

röntgen 960640.jpg

Innovationsrace mot cancer

18 jan 2017 it i vården

Akademiska sjukhuset och ett flertal andra aktörer arrangerade för några veckor sedan ett Innovation race där de gemensamt ville förbättra cancervården i Sverige.
 Det kom fram idéer om att med hjälp av AI kunna upptäcka lungcancer tidigare och med 3D-utskrifter samt Hololens förbättra behandlingen vid huvud-hals-cancer, säger Morten Kildal. 

anna-maria vmware.jpg

Branschen diskuterar årets utmaningar

20 jan 2017 digit

Voister var på plats när Atea höll sitt årliga partnerevent på Norra Latin i Stockholm igår. Vi passade då på att fråga några aktörer i branschen om bland annat deras största utmaningar för 2017. 

Looprocks_960x640.jpg

Så skapade NCC ett digitalt ekosystem på 16 veckor

1 jun 2017 digit

När allt fler företag och branscher digitaliseras skapas nya möjligheter långt bortom den egna sfären. Det menar Anders Torell, digital affärschef på NCC, som precis lanserat startupen Loop Rocks, en plattform för byggbranschen.

amer_2.jpg

Stena Line på kurs mot smartare service

27 jul 2017 digit

Med artificial super intelligence, ASI, förändras mänsklighetens livsvillkor i grunden. Eller vad sägs om att leva i 300 år? Stena Lines AI-guru Amer Mohammed förutspår förändringar som får steget från ånga till el att framstå som en bagatell.

blockWEBB.jpg

Därför säkrar blockkedjor alltmer

2 okt 2017 digit

I en tid när riskerna med AI och självlärande botar och datorer oroar allt fler finns en teknik för trygg informationsöverföring under stark utveckling. Blockkedjor ger säkerhet och transparens för myndigheter och banker.