AI knäcker robotfiltret Captcha

captchaWEBB2.jpg

En startup i Kalifornien har utvecklat en artificiell intelligens som kan knäcka det populära robotfiltret Captcha på nolltid.

Captcha har som syfte att fånga och blockera botar som försöker ta sig in på sidor som endast den rätta mänskliga användaren som loggar in ska ha tillgång till.

Metoden har gått ut på att du som användare får skriva in vad du ser i en rad med blandade och otydliga siffror. Ett mer eller mindre vattentätt sätt för många webbplatser du loggar in på att veta att du är en människa och inte en bot. Tills nu.

Inom tre-fyra månader kommer Captchas dagar vara räknade.

Simon Edwards, Cyberarkitekt på datasäkerhetsföretaget Trend Micro Europe

Captcha har tidigare utsatts för tester men de har krävt 300 gånger mer data och behövt gå igenom miljontals Captchabilder.

Avancerade neurala nätverk

Det finurliga med den här nya metoden är att det framtagna neurala nätverket som ligger bakom mer liknar hur vår hjärna fungerar: den tycks se bilderna i sin helhet, som i det här fallet är bokstäver och siffror, oavsett var i textfältet de är och hur de är vinklade. Den är på ett sätt hårdare programmerad och kodad att göra starkare antaganden och generalisera från bilderna den ser.

captchaWEBB.jpg

Alla har vi väl någon gång besökt sidor där robotfiltret Captcha har använts för att kontrollera att vi är människor.

AI-framsteget publiceras i en artikel i Science, en av världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter. Den här gången kommer alla medskribenter från ett och samma ställe, en kalifornisk startup vid namn Vicarious, som har stöttats ekonomisk av bland andra Mark Zuckerberg och Amazons Jeff Bezos.

– Vi ser inga attacker på Captcha just nu, men inom tre-fyra månader kommer den här nya tekniken att vara mainstream och då är Captchas dagar räknade, säger Simon Edwards, cyberarkitekt på datasäkerhetsföretaget Trend Micro Europe, till BBC.

31 oktober 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng