Visbo välkomnar Karlskronas äldre

karlskronaWEBB2.jpg (1)

Med smarta visningslägenheten Visbo vill Karlskrona erbjuda sina äldre invånare inspiration och förståelse för hur ett digitaliserat hem kan erbjuda en tryggare och enklare vardag. Nu är kommunen en av fem finalister i Årets Digitaliseringskommun 2017.

– Visbo har varit mycket uppskattat. Vi har varit ute och lyssnat hos kommunens seniorer vilka behov som finns, och i visningslägenheten visar vi upp förslag på hur dessa behov kan tillgodoses, säger Eva Herbertsson, utvecklingschef på Äldreförvaltningen i Karlskrona kommun.

Kort om Sveriges Digitaliseringskommun

De nominerade till Sveriges Digitaliseringskommun 2017 är Falkenberg, Karlskrona, Kungsbacka, Stockholm och Uppsala. Bakom nomineringarna står SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, Kvalitetsmässan, Finansdepartementet, VINNOVA, PwC och IT&Telekomföretagen.

Till Sveriges Digitaliseringskommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda it och digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Vinnaren tillkännages den 14 november.

I Visbo finns bland annat stolar med höj- och sänkbara sittdynor som underlättar när man ska ställa sig upp, ljusslingor som tänds runt karmen på toalettdörren när man reser sig ur sängen på natten, och titthålet i ytterdörren har byts ut mot en digital tittskärm för att man enklare ska kunna se vem det är som plingar på dörren.

Från digitala signaturer till hotellås

Karlskrona är en av fem finalister att ta hem Årets Digitaliseringskommun 2017. Inom LEDA-projektet har man både inspirerat och inspirerats, och man arbetar nu på högsta växel med att förenkla och digitalisera arbetet både externt och internet.

– Det var en fjäder i hatten att bli nominerade. Ett skäl kan vara att vi arbetar väldigt förvaltningsövergripande. Äldreomsorg, funktionsomsorg, och socialstöd är tre områden där vi har arbetat överlappande inom kommunen men också tillsammans med SKL, säger Fredrik Sjölin, utvecklingschef inom it för Karlskrona Kommun, och fortsätter:

fredrik sjölin2 (002).jpg

Fredrik Sjölin, IT-utvecklingschef Karlskrona kommun.

– Vi håller bland annat på med en pilot för digitala signaturer när anställda ska skriva under protokoll av olika slag, och vi tittar på hur vi kan automatisera handläggningar och annat administrativt arbete på kommunen. Det torde både kunna effektivisera och förenkla arbetet för många. Dessutom är vårt mål att så mycket som möjligt ska kunna lösas mobilt.

När det kommer till verksamheten med kommunens seniorer, är en nyckel att ständigt sätta upp både kort- och långsiktiga mål för att fortsätta utvecklas.

– För fem år sedan var det inte alla som hade wifi i sina boenden men det har vi nu ordnat. Något som många av våra seniorer lyfter är vikten av att kunna känna sig trygg och säker. Vi har redan digital nyckelhantering inom hemtjänstverksamheten, och nu testar vi också att på omvårdnadsboende implementera något som kan liknas vid hotellås, säger Eva Herbertsson.

karlskronaWEBB.jpg

Visbo är visningslägenheten i Karlskrona där kommunens medborgare kan undersöka de senaste tekniska innovationerna som kan underlätta vardagen hemma.

Finns det något extra viktigt i ert arbete som du skulle vilja lyfta?

– För oss har det varit oerhört viktigt att avsätta någon i organisationen som enbart fokuserar på att fungera som länk och som kan dela och sprida erfarenheter mellan alla delar i kommunen. Att involvera så många aktörer som möjligt, allt ifrån medborgare och brukare till den politiska ledningen, kan vara utmanande, men det ger ofta de bästa resultaten., säger Eva Herbertsson.

Vård och omsorg i LEDA

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

Kommunerna som deltar inom området hälsa och omsorg är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

 

19 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobe Stock / Karlskrona kommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng