Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

AdobeStock_112283873_2.jpg

Med smarta förpackningar för livsmedel vet vi att det vi äter hanterats rätt hela vägen till bordet.

Digitalisering är en avgörande framgångsfaktor i Stora Ensos utveckling från pappers- och kartongtillverkare till ett ledande företag inom förnybara material från skogen. Till sin hjälp har de 25 000 medarbetare i koncernen.

– Vår digitalisering bygger mycket på att involvera hela organisationen och ta vara på den innovationskraft som finns bland våra egna medarbetare. Bland annat har vi anordnat hackathons för intern idégenerering. Det är ett spännande sätt att arbeta där jag upplever att vi ligger i framkant, säger Stora Ensos CIO Teemu Salmi som också har det övergripande ansvaret för koncernens innovativa digitaliseringsprojekt.

Testbädd

ds 2016.jpg

Digitala strategier

Stora Enso talar under Digitala strategier 22 november. Anmäl dig här. 

Teemu Salmi framhåller speciellt två områden där koncernen fokuserar sin digitaliseringsenergi; dels den övergripande frågan om hur koncernen driver sin digitala agenda inom fem strategiskt viktiga områden - bland dem automation, smarta pappersbruk och kundbemötande - dels det som kallas acceleratorprogrammet. Det senare är ett initiativ där Stora Enso samarbetar med utvalda startupbolag i syfte att öka innovationstakten inom bolaget. Teemu Salmi beskriver det som Stora Ensos testbädd för digitalisering.

– Inom koncernen deltar 18 medarbetare i acceleratorprogrammet där de jobbar sida vid sida med startupbolagen. Deltagarna, som alla har chefspositioner inom Stora Enso, har fått ansöka om att vara med och har gemensamt att de är nyfikna och förändringsbenägna. Dessutom samarbetar vi med Aalto-universitetet i Helsingfors som representerar akademin, samt en etablerad inkubator med bred erfarenhet av startupvärlden. På så sätt har vi skapat ett fantastiskt, brett digitalt ekosystem med traditionell industri, startups och ledande forskning.

Våga prova

För Stora Enso handlar digitalisering både om att vidareutveckla befintliga digitala lösningar, till exempel för logistik och materialflöden, till att framtidssäkra koncernens konkurrenskraft. Självklart finns det utmaningar på vägen, men för Teemu Salmi handlar det i första hand om att utveckla en tillåtande företagskultur.

– Vi ska alltid våga försöka, våga prova oss fram. En idé kanske inte håller hela vägen men har vi bara lärt oss något på vägen så har vi inte misslyckats. Vi ska utveckla en kultur för hur vi på ett naturligt sätt integrerar innovation i vårt dagliga arbete. För att komma dit arbetar vi mycket med kommunikation och ledarskap

Smart mjölk

På tal om konkurrenskraft arbetar koncernen sedan ett par år tillbaka med utvecklingen av intelligenta förpackningar inom olika appliceringsområden. Till exempel för att verifiera vad som finns i förpackningen och spårbarhet genom att använda teknik för trådlös dataöverföring. Det sistnämnda är ett område där utvecklingen tagit ett stort kliv framåt och öppnat upp för nya möjligheter inom förpackningsindustrin.

Salmi Teemu_0585_2.jpg

"Vi har skapat ett fantastiskt, brett digitalt ekosystem med traditionell industri, startups och ledande forskning", säger Stora Ensos CIO Teemu Salmi.

– Vi har testat så kallade RFID-chip, Radio Frequency Identification, på prototypnivå tidigare men först nu har tillverkningskostnaden gått ner till en nivå som gör tekniken tillgänglig på allvar. Ett annat spännande appliceringsområde är äkthet, det vill säga att mottagaren verkligen får den produkt eller vara man beställt.

Livsmedelshantering är ett annat område där tekniken för intelligenta förpackningar kan tillämpas. Till exempel med förpackningar som berättar för konsumenten hur mjölken förvarats på väg till och i butiken. Lösningar som relativt snart kan vara en del av vår vardag.

– Det är lätt att glömma att teknikutveckling handlar mer om evolution än om revolution. Inom några år kommer vi sannolikt att sluta säga ”smarta förpackningar” och bara säga ”förpackningar”. Det är ett spännande område som på många sätt symboliserar Stora Ensos transformation i kombination med ny teknik.

22 september 2017 Uppdaterad 22 november 2017 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Pappersbruk Nordic Paper

Datadrivet och säkert på Nordic Paper

7 jun 2021 digit

Sedan Nordic Paper börsnoterades i oktober har fokuset på säkerheten intensifierats och nu arbetar bolaget med en riskmatris och regelbundna internkontroller. Dessutom har pandemin lett till nya digitala lösningar och smartare arbetssätt.

Skola Hemifrån Reading Progress

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021 digit

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.