Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Spark board föddes vid köksbordet"

Torkel Mellingen är grundaren av Cisco Spark board. Här pratar han om hur idén kläcktes när han och några kollegor satt runt köksbordet, på vilket sätt samarbetet med Apple är viktigt och hur Spark board kan komma att utvecklas framöver. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 8 september 2017 digit

Torkel Mellingen, hur kom du på idén?

– Vi var tre stycken som för tre år sedan satt runt köksbordet och tänkte att vi måste komma på den nästa stora idén. Vi hade utrustat oss med papper och penna för att komma på något helt mindblowing. Men vi slarvade nog lite, så efter fyra dagar var papprena fortfarande ganska tomma.

– Då tänkte vi på vad det egentligen är vi försökte lösa här, och det var ju att fokusera på användaren. Och vi har sedan tidigare jobbat väldigt länge med mötesrum, så vi tänkte att istället för att fokusera på nästa generation av videosystem så ska vi tänka på användarbehoven i ett mötesum. Och då uppfann vi Spark board.

Du har jobbat mycket i Silicon Valley med Spark board?

– Ja, vi har ju ett partnerskap med Apple och som designer är det väldigt spännande att jobba med Apple som värderar design väldigt högt, och gör design tillgängligt för folk. Vi har diskuterat med dem vad man vill se och efter det försökt skapa något nytt som utför det gamla. Apple är ett företag som ständigt kommer på nya produkter som också konkurrerar med deras egna tidigare lanseringar. 

Det är inte så längesedan Spark board lanserades. Hur långt har ni kommit?

– Vi är bara i startgropen, det är en lång historia som ska gå över många år. Vi brukar jämföra det lite med Iphone eller Ipad - det de startade med var ganska enkelt och så blir produkten allt bättre med tiden. På samma sätt tänker vi att det här bara är en första variant av Spark board där vi har med det enklaste och viktigaste, och så utvecklar vi vidare de kommande åren. 

Rekommenderad läsning

Sparkboard3_960x640.jpg
video

Spark board - Ciscos nya whiteboarddödare

9 feb 2017 digit

– Cisco Spark board är en kombination av en häftig gadget och något man faktiskt har nytta av.

Så beskriver Kristian Hedman, försäljningschef på Cisco samverkan, företagets nya samarbetsenhet.

emmaskolan.jpg
video

Emmaskolan: Från kaos till klockrent

19 jun 2017 it i skolan

När Emmaskolan i Angered började med Ipads var nätverket för långsamt för att undervisningen skulle kunna fungera. Med en ny lösning och ett tätt samarbete med Cisco har problemen lösts. Alexandra Ågren, pedagog Emmaskolan och Peter Jerhamre berättar om lösningen och resultatet.

4.jpg
Voister förklarar

Kollaborativa enheter

16 aug 2017 digit

Stora, intelligenta och multifunktionella – kollaborativa enheter kliver in i allt fler mötesrum där både projektorer och whiteboards åker ut. Voister förklarar fördelarna med dem. 

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

datacenter.jpg
video

Framtidens datacenter hos Cisco

8 sep 2017 digit

Frank Palumbo, SVP Data Center på Cisco, och Greger Jerlehagen, ansvarig för datacenter på Cisco Sverige, pratar om framtiden inom datacenter, skillnader mellan Sverige och USA och varför Hyperflex är nummer ett. 

peter-jerhamre-960640.jpg
video

Samarbetet som ger smartare nät

31 jan 2018 digit

Möjligheten att använda nätet för att prioritera och samtidigt ha koll på säkerheten är några funktioner som har utvecklats gemensamt av Apple och Cisco. Peter Jerhamre berättar om de nya lösningarna och hur de kan användas.

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

bianca-ingrosso-som-sommarpratare.jpg
video

Cisco säkrar sändningen

4 okt 2018 digit

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.