"Spark board föddes vid köksbordet"

Torkel Mellingen är grundaren av Cisco Spark board. Här pratar han om hur idén kläcktes när han och några kollegor satt runt köksbordet, på vilket sätt samarbetet med Apple är viktigt och hur Spark board kan komma att utvecklas framöver. 

Torkel Mellingen, hur kom du på idén?

– Vi var tre stycken som för tre år sedan satt runt köksbordet och tänkte att vi måste komma på den nästa stora idén. Vi hade utrustat oss med papper och penna för att komma på något helt mindblowing. Men vi slarvade nog lite, så efter fyra dagar var papprena fortfarande ganska tomma.

– Då tänkte vi på vad det egentligen är vi försökte lösa här, och det var ju att fokusera på användaren. Och vi har sedan tidigare jobbat väldigt länge med mötesrum, så vi tänkte att istället för att fokusera på nästa generation av videosystem så ska vi tänka på användarbehoven i ett mötesum. Och då uppfann vi Spark board.

Du har jobbat mycket i Silicon Valley med Spark board?

– Ja, vi har ju ett partnerskap med Apple och som designer är det väldigt spännande att jobba med Apple som värderar design väldigt högt, och gör design tillgängligt för folk. Vi har diskuterat med dem vad man vill se och efter det försökt skapa något nytt som utför det gamla. Apple är ett företag som ständigt kommer på nya produkter som också konkurrerar med deras egna tidigare lanseringar. 

Det är inte så längesedan Spark board lanserades. Hur långt har ni kommit?

– Vi är bara i startgropen, det är en lång historia som ska gå över många år. Vi brukar jämföra det lite med Iphone eller Ipad - det de startade med var ganska enkelt och så blir produkten allt bättre med tiden. På samma sätt tänker vi att det här bara är en första variant av Spark board där vi har med det enklaste och viktigaste, och så utvecklar vi vidare de kommande åren. 

8 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng