Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

Vi har precis lyssnat på keynoten med Pat Gelsinger, vad tyckte du?

– Jättebra, det känns som det finns visioner och vi har mycket att göra så det passar bra. Vi har ett behov av att modernisera vissa delar lite mer fokuserat.

Var är ni idag i er virtualisering?

– Vi är väldigt virtualiserade på serversidan, vi har virtualiserat alla desktops och jobbat hårt med mobilitet det senaste året för att få ut tjänster. Nu behöver vi bli mer molnbaserade och titta på säkerhet samtidigt.

Det tog ju Pat Gelsinger upp också, högst upp på agendan är säkerhet, moln och mobilitet?

– Ja, jag tror väldigt många befinner sig där, vi är inte unika och inte de heller. Men säkerhet är ju något som vi alltid ska jobba med, det ska inte behöva hända någonting och så blir det mycket fokus på det utan där ska man vara hela tiden.

– Vi märker också att tack vare att vi sätter molnlösningar så ökar attackytan mot företag och företagets tjänster, och då måste man ju tänka åtminstone ett varv till. Och det finns väldigt bra tankar, väldigt bra verktyg och det går att använda på ett bra sätt.

När det gäller mobiliteten, var står ni där?

– Vi distribuerar ut de applikationerna som behövs för olika kategorier och roller i företaget, men det där kan utvecklas vidare. Vi har plattformen, verktygen och allt som måste finnas på plats, men vi har ett väldigt heterogen struktur av applikationer. Några kan vara 15 år gamla, några kan vara splitternya och vi måste kunna distribuera ut alla applikationerna. Det är alltid en utmaning, ibland nästan omöjligt.

Vad står högst upp på din agenda för 2018?

– Det är hur vi bygger en strategi kring detta som går i linje med vad företaget vill kring digitalisering – att vi hänger med i teknologin så att det verkligen blir digitalt. Det är den största utmaningen.

13 september 2017 Uppdaterad 13 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Hastens Sang

God app med Hästens

12 apr 2021 digit

Med Hästens nya app tar det bara ett par minuter att lägga en order, mot tidigare upp emot en halvtimme. Det ger säljarna mer tid att möta kunder och att generera affärer.

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information.