Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 13 september 2017 digit

Vi har precis lyssnat på keynoten med Pat Gelsinger, vad tyckte du?

– Jättebra, det känns som det finns visioner och vi har mycket att göra så det passar bra. Vi har ett behov av att modernisera vissa delar lite mer fokuserat.

Var är ni idag i er virtualisering?

– Vi är väldigt virtualiserade på serversidan, vi har virtualiserat alla desktops och jobbat hårt med mobilitet det senaste året för att få ut tjänster. Nu behöver vi bli mer molnbaserade och titta på säkerhet samtidigt.

Det tog ju Pat Gelsinger upp också, högst upp på agendan är säkerhet, moln och mobilitet?

– Ja, jag tror väldigt många befinner sig där, vi är inte unika och inte de heller. Men säkerhet är ju något som vi alltid ska jobba med, det ska inte behöva hända någonting och så blir det mycket fokus på det utan där ska man vara hela tiden.

– Vi märker också att tack vare att vi sätter molnlösningar så ökar attackytan mot företag och företagets tjänster, och då måste man ju tänka åtminstone ett varv till. Och det finns väldigt bra tankar, väldigt bra verktyg och det går att använda på ett bra sätt.

När det gäller mobiliteten, var står ni där?

– Vi distribuerar ut de applikationerna som behövs för olika kategorier och roller i företaget, men det där kan utvecklas vidare. Vi har plattformen, verktygen och allt som måste finnas på plats, men vi har ett väldigt heterogen struktur av applikationer. Några kan vara 15 år gamla, några kan vara splitternya och vi måste kunna distribuera ut alla applikationerna. Det är alltid en utmaning, ibland nästan omöjligt.

Vad står högst upp på din agenda för 2018?

– Det är hur vi bygger en strategi kring detta som går i linje med vad företaget vill kring digitalisering – att vi hänger med i teknologin så att det verkligen blir digitalt. Det är den största utmaningen.

Rekommenderad läsning

"Ensure good instead of chasing bad"

12 sep 2017 digit

pat gelsinger.jpg pat gelsinger.jpg pat gelsinger.jpg

Att förenkla för kund och ett hårdare fokus på säkerhet var några återkommande budord från VMwares vd Pat Gelsinger under tisdagens stora keynote på VMworld.

Så säkrar VMware datacenters

19 sep 2017 digit

snip repli datacenters.JPG snip repli datacenters.JPG snip repli datacenters.JPG video

Tjänsten Cloud disaster recovery innebär att du har ett replikerande datacenter och skyddar dig med en sekundär datahall i molnet.

NSX - hett på VMworld

21 sep 2017 digit

vmworld överblick 960640.jpg vmworld överblick 960640.jpg vmworld överblick 960640.jpg

En av de stora snackisarna under VMworld var den virtuella nätverks- och säkerhetsplattformen NSX. Lösningen innebär att säkerheten kommer från insidan och leder till att kunder kan skifta fokus. 

”Vi behöver se på säkerhet på ett nytt sätt”

15 sep 2017 säkerhet

snip per angelika.JPG snip per angelika.JPG snip per angelika.JPG video

”We have failed you as an industry” sa VMwares vd Pat Gelsinger under sin keynote på VMworld. Nu är tiden kommen för ett nytt ekosystem för säkerhet som sträcker sig hela vägen från datacentret till användaren.

Region Gävleborg virtualiserar

18 sep 2017 digit

gävleborgWEBB.jpg gävleborgWEBB.jpg gävleborgWEBB.jpg video

Virtuella servrar har hjälpt Region Gävleborg i sitt digitaliseringsarbete. Nu tittar regionen på virtualiserade nätverk, bland annat i säkerhetssyfte.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.