Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

Vi har precis lyssnat på keynoten med Pat Gelsinger, vad tyckte du?

– Jättebra, det känns som det finns visioner och vi har mycket att göra så det passar bra. Vi har ett behov av att modernisera vissa delar lite mer fokuserat.

Var är ni idag i er virtualisering?

– Vi är väldigt virtualiserade på serversidan, vi har virtualiserat alla desktops och jobbat hårt med mobilitet det senaste året för att få ut tjänster. Nu behöver vi bli mer molnbaserade och titta på säkerhet samtidigt.

Det tog ju Pat Gelsinger upp också, högst upp på agendan är säkerhet, moln och mobilitet?

– Ja, jag tror väldigt många befinner sig där, vi är inte unika och inte de heller. Men säkerhet är ju något som vi alltid ska jobba med, det ska inte behöva hända någonting och så blir det mycket fokus på det utan där ska man vara hela tiden.

– Vi märker också att tack vare att vi sätter molnlösningar så ökar attackytan mot företag och företagets tjänster, och då måste man ju tänka åtminstone ett varv till. Och det finns väldigt bra tankar, väldigt bra verktyg och det går att använda på ett bra sätt.

När det gäller mobiliteten, var står ni där?

– Vi distribuerar ut de applikationerna som behövs för olika kategorier och roller i företaget, men det där kan utvecklas vidare. Vi har plattformen, verktygen och allt som måste finnas på plats, men vi har ett väldigt heterogen struktur av applikationer. Några kan vara 15 år gamla, några kan vara splitternya och vi måste kunna distribuera ut alla applikationerna. Det är alltid en utmaning, ibland nästan omöjligt.

Vad står högst upp på din agenda för 2018?

– Det är hur vi bygger en strategi kring detta som går i linje med vad företaget vill kring digitalisering – att vi hänger med i teknologin så att det verkligen blir digitalt. Det är den största utmaningen.

13 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng