Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nordic Paper tar hjälp av robot

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron / Adobe Stock 26 september 2017 digit

Hur har digitaliseringsresan sett ut för er?

Ett bra exempel är att vi har automatiserat vår pappersprovningsdel och våra pappersprovningsrapporter som vi skickar till kund och bekräftar kvalitén på pappret vi tillverkar. Vi låter en pappersremsa gå genom en provbänk och automatiskt testa massa parametrar och egenskaper som vi lagrar i en databas. Sedan matchar vi det när vi skickar en faktura till kunden på pappret och matchar kravspecen de beställt mot det vi har tillverkat. Förut arbetade två personer med det här helt manuellt, men nu har vi byggt en applikation som gör det. En robot testar pappret och en systemapplikation skriver ut testrapporten och mejlar provningsrapporten till kunden. 

Vad har ni på gång nu och framöver?

– Just nu är GDPR aktuellt. Nästa vecka ska vi börja en workshop och göra en inventering kring vad vi har för data och var det är lagrat. När vi gjort den inventeringen kommer vi gå vidare och göra en konsekvensanalys. Detta kommer vi jobba med här den närmaste tiden och det har även fått stort fokus nu under hösten.

Vad har varit mest utmanande under omställningen?

– Ett pappersbruk har ju mycket gamla system och datorer så att kunna kapa av den svansen och ersätta med nytt har varit det svåraste. Vi har fasat ut de flesta systemen men det är ändå det som varit en stor utmaning. Annars blir det att vi tillsätter nytt men även har kvar det gamla, och det har vi inte råd med.

Har du några tips till andra när det gäller digitalisering?

– Jag är ju it-chef men jag tycker att det är roligare med funktion och kundnytta. Och det är de gångerna som vi fokuserar på det och vet vad användarna vill ha för att sedan välja teknik sist som vi kommer till bäst lösningar. Funktion först, teknik sen helt enkelt.

Rekommenderad läsning

snip inge hansson.JPG
video

En digitalisering i förändring

12 okt 2016 digit

Digitalisering går mer och mer mot automatisering - vilket innebär att väldigt många branscher kommer behöva se om sina affärsmodeller framöver, tror Inge Hansson, konsult i förändringsledningen på Xmentor.

Stellan sjögren snip.JPG
video

Kristinehamns kommun fortsätter resan

12 okt 2016 ledarskap

Kristinehamns kommun har de senaste tre åren byggt om sin it-infrastruktur. Nu börjar jobbet med att modernisera verksamhetssystemen, bland annat ska en ny hemsida, med bättre service, lanseras.

snip cecilia.JPG
video

Därför är en nationell e-hälsosatsning viktig

12 okt 2016 ledarskap

Inom hälsa- och sjukvården är digitaliseringen inte bara en möjliggörare, utan också en ren nödvändighet. Ifall den uteblir kommer skatten behöva höjas betänkligt och 225 000 personer behöva anställas, menar Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg, Landstinget i Värmland.

snip swedbank.JPG
video

Swedbank: Vi vill göra affärer på biblioteket

20 okt 2016 ledarskap

Swedbank vill möjliggöra att deras rådgivare ska kunna göra affärer - som exempelvis betala ut lån - utanför bankkontoren, men det finns vissa säkerhetsaspekter att lösa först.

snip per andersson.JPG
video

Så ska Scania nå sina mål

20 okt 2016 ledarskap

Scania ska via programmet Scania Enterprise Collaboration nå sina långsiktiga mål när det gäller bland annat försäljningsvolymer. Programmet ska leda till modernare och effektivare arbetsverktyg och ansvarig över det är Per Andersson.

karlstad2WEBB.jpg
video

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

snip swedbank1.JPG
video

Swedbank automatiserar för säkerhet

6 okt 2017 digit

Med 16 000 medarbetare i framförallt Sverige och Baltikum har Swedbank en stor och omfattande klientstruktur. Automation ger en snabb och säker leverans och möjlighet till utveckling. 

studenter i gräs 960640.jpg

Universitetet med Europas bästa support

30 okt 2017 digit

Linnéuniversitetet har i en årlig studentbarometer fått utmärkelsen Europas bästa it-support. Dessutom är det småländska universitetet näst bäst i världen.