Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nordic Paper tar hjälp av robot

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

Hur har digitaliseringsresan sett ut för er?

Ett bra exempel är att vi har automatiserat vår pappersprovningsdel och våra pappersprovningsrapporter som vi skickar till kund och bekräftar kvalitén på pappret vi tillverkar. Vi låter en pappersremsa gå genom en provbänk och automatiskt testa massa parametrar och egenskaper som vi lagrar i en databas. Sedan matchar vi det när vi skickar en faktura till kunden på pappret och matchar kravspecen de beställt mot det vi har tillverkat. Förut arbetade två personer med det här helt manuellt, men nu har vi byggt en applikation som gör det. En robot testar pappret och en systemapplikation skriver ut testrapporten och mejlar provningsrapporten till kunden. 

Vad har ni på gång nu och framöver?

– Just nu är GDPR aktuellt. Nästa vecka ska vi börja en workshop och göra en inventering kring vad vi har för data och var det är lagrat. När vi gjort den inventeringen kommer vi gå vidare och göra en konsekvensanalys. Detta kommer vi jobba med här den närmaste tiden och det har även fått stort fokus nu under hösten.

Vad har varit mest utmanande under omställningen?

– Ett pappersbruk har ju mycket gamla system och datorer så att kunna kapa av den svansen och ersätta med nytt har varit det svåraste. Vi har fasat ut de flesta systemen men det är ändå det som varit en stor utmaning. Annars blir det att vi tillsätter nytt men även har kvar det gamla, och det har vi inte råd med.

Har du några tips till andra när det gäller digitalisering?

– Jag är ju it-chef men jag tycker att det är roligare med funktion och kundnytta. Och det är de gångerna som vi fokuserar på det och vet vad användarna vill ha för att sedan välja teknik sist som vi kommer till bäst lösningar. Funktion först, teknik sen helt enkelt.

26 september 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron / Adobe Stock

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras.