Nordic Paper tar hjälp av robot

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

Hur har digitaliseringsresan sett ut för er?

Ett bra exempel är att vi har automatiserat vår pappersprovningsdel och våra pappersprovningsrapporter som vi skickar till kund och bekräftar kvalitén på pappret vi tillverkar. Vi låter en pappersremsa gå genom en provbänk och automatiskt testa massa parametrar och egenskaper som vi lagrar i en databas. Sedan matchar vi det när vi skickar en faktura till kunden på pappret och matchar kravspecen de beställt mot det vi har tillverkat. Förut arbetade två personer med det här helt manuellt, men nu har vi byggt en applikation som gör det. En robot testar pappret och en systemapplikation skriver ut testrapporten och mejlar provningsrapporten till kunden. 

Vad har ni på gång nu och framöver?

– Just nu är GDPR aktuellt. Nästa vecka ska vi börja en workshop och göra en inventering kring vad vi har för data och var det är lagrat. När vi gjort den inventeringen kommer vi gå vidare och göra en konsekvensanalys. Detta kommer vi jobba med här den närmaste tiden och det har även fått stort fokus nu under hösten.

Vad har varit mest utmanande under omställningen?

– Ett pappersbruk har ju mycket gamla system och datorer så att kunna kapa av den svansen och ersätta med nytt har varit det svåraste. Vi har fasat ut de flesta systemen men det är ändå det som varit en stor utmaning. Annars blir det att vi tillsätter nytt men även har kvar det gamla, och det har vi inte råd med.

Har du några tips till andra när det gäller digitalisering?

– Jag är ju it-chef men jag tycker att det är roligare med funktion och kundnytta. Och det är de gångerna som vi fokuserar på det och vet vad användarna vill ha för att sedan välja teknik sist som vi kommer till bäst lösningar. Funktion först, teknik sen helt enkelt.

26 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Fredrik Kron / Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng