Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nordeas devop störst i Europa

När Nordea utvecklar sin digitala plattform berörs 11 miljoner kunder i 16 länder. Containerplattformen OpenShift är en förutsättning för en snabb förändringsprocess och flexibla möjligheter att testa nya tjänster.

Text Tim Leffler Foto Juha Törmälä, Sampo, José Quaresma 29 september 2017 digit

2016_wahlroos2_highres_2.jpg

Björn Wahlroos är Nordeas styrelseordförande sedan 2011.

– Enkelt uttryckt är systemet den plats där bankkonton och lån ligger och där transaktioner äger rum för Nordeas cirka 11 miljoner kunder. En viktig faktor i förändringsarbetet är att samma plattform ska användas i alla länder Nordea är verksamma i, säger José Quaresma som leder devopsutvecklingen på Accenture i Norden, och är Nordeas samarbetspartner i en av de största digitala transformationerna av plattformar inom den europeiska bankvärlden.

Som en del av den större strategin handlar det pågående container-experimentet framförallt om att snabba på utvecklingsprocessen och implementeringen av nya tjänster. För det ändamålet använder man sig av Red Hats containerplattform OpenShift.

Att sätta upp en ny testmiljö kan ta en timme istället för veckor.

José Quaresma

– Vi arbetar nu i en testmiljö, där vi prövar oss fram med att bygga om hela plattformen för kärnverksamheten från grunden, säger José Quaresma.

Alla bidrar

Den stora vinsten med att använda den här typen av containerplattform är enligt José Quaresma att alla i kedjan kan vara med och bidra – och det snabbt.

– Att sätta upp en ny testmiljö kan ta en timme istället för veckor. Om en del av laget har en funktion de vill testa, skapar de enkelt sin egen lilla värld där de kan bygga, testa, och sedan kasta eller spara sitt arbete beroende på utfall. Om Nordea tar detta vidare från testmiljön kan sådana här små förbättringar och förändringar i det stora systemet göras smidigare än tidigare eftersom alla personer i kedjan dessutom har överblick över vad de andra gör, säger José Quaresma.

Bankvärlden rör på sig

quaresmaWEBB.png

José Quaresma, leder devopsutvecklingen på Accenture i Norden

I startup-världen är begrepp som mikrotjänster, containers, eller devops inga nyheter. Det är tjänster och plattformar som gör det möjligt för utvecklare, programmerare, och driftansvariga att snabbare och effektivare skapa nya applikationer och programvaror.

Läs mer: Voister förklarar devops

Nya startups inom banksektorn, så kallade fintech:s, arbetar ofta med den här typen av verktyg, men nu börjar även de stora bankjättarna röra på sig, enligt Ted Schönbeck, teknisk chef på it-företaget Red Hat.

– Banksektorn känner nog ett stort tryck. När nya, pigga aktörer dyker upp i bankvärlden, känner även de tunga drakarna att de måste modernisera sina plattformar. Det handlar framförallt om att göra det snabbare för utvecklare. Här är innovation lika med snabbheten och vice versa, säger han.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

13 apr 2017 digit

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

Devops-960x640.jpg

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

redhat.png (2)

Red Hat köper Core OS

1 feb 2018 digit

Red Hat har förvärvat Core OS, ett bolag med ledande lösningar för containermiljöer.

två tvillingtjejer står och håller om varandra och tittar åt varsitt håll.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Devops med snapshots och kloner

12 mar 2018 digit

Agilt för utvecklarna och tryggt för it-teknikerna. NetApps integrerade containerplattformar löser behovet och problematiken vid devops.

en livräddningsbåt ute till havs med en helikopter ovanför.jpg

Snabbare hjälp med Openshift

24 apr 2018 digit

SOS International utvecklar smarta appar så att du snabbt ska få hjälp om olyckan är framme när du är utanför Sverige. I det arbetet kommer Red Hats containerplattform att vara oumbärlig.

devops 960640.jpg
Voister förklarar

Devops

27 apr 2017 Voister förklarar

Devops, mikrotjänster, containrar… Ord som blir allt vanligare i utvecklingssammanhang. Den som inte kan svara direkt på kasten i sin marknad och hänga med i sin digitala miljö löper stor risk att duka under. Voister förklarar hur devops gör din utveckling agilare än någonsin.

crowd-people-open-source.jpg
video

Öppet moln för alla

18 jan 2018 digit

Öppna hybridmoln är en förutsättning för att kunna ta vara på alla applikationer och verktyg. Red Hats plattform Openshift erbjuder full frihet oavsett arkitektur eller typ av moln.