Nordeas devop störst i Europa

2016_wahlroos2_highres_2.jpg

Björn Wahlroos är Nordeas styrelseordförande sedan 2011.

När Nordea utvecklar sin digitala plattform berörs 11 miljoner kunder i 16 länder. Containerplattformen OpenShift är en förutsättning för en snabb förändringsprocess och flexibla möjligheter att testa nya tjänster.

– Enkelt uttryckt är systemet den plats där bankkonton och lån ligger och där transaktioner äger rum för Nordeas cirka 11 miljoner kunder. En viktig faktor i förändringsarbetet är att samma plattform ska användas i alla länder Nordea är verksamma i, säger José Quaresma som leder devopsutvecklingen på Accenture i Norden, och är Nordeas samarbetspartner i en av de största digitala transformationerna av plattformar inom den europeiska bankvärlden.

Som en del av den större strategin handlar det pågående container-experimentet framförallt om att snabba på utvecklingsprocessen och implementeringen av nya tjänster. För det ändamålet använder man sig av Red Hats containerplattform OpenShift.

Att sätta upp en ny testmiljö kan ta en timme istället för veckor.

José Quaresma

– Vi arbetar nu i en testmiljö, där vi prövar oss fram med att bygga om hela plattformen för kärnverksamheten från grunden, säger José Quaresma.

Alla bidrar

Den stora vinsten med att använda den här typen av containerplattform är enligt José Quaresma att alla i kedjan kan vara med och bidra – och det snabbt.

– Att sätta upp en ny testmiljö kan ta en timme istället för veckor. Om en del av laget har en funktion de vill testa, skapar de enkelt sin egen lilla värld där de kan bygga, testa, och sedan kasta eller spara sitt arbete beroende på utfall. Om Nordea tar detta vidare från testmiljön kan sådana här små förbättringar och förändringar i det stora systemet göras smidigare än tidigare eftersom alla personer i kedjan dessutom har överblick över vad de andra gör, säger José Quaresma.

Bankvärlden rör på sig

quaresmaWEBB.png

José Quaresma, leder devopsutvecklingen på Accenture i Norden

I startup-världen är begrepp som mikrotjänster, containers, eller devops inga nyheter. Det är tjänster och plattformar som gör det möjligt för utvecklare, programmerare, och driftansvariga att snabbare och effektivare skapa nya applikationer och programvaror.

Läs mer: Voister förklarar devops

Nya startups inom banksektorn, så kallade fintech:s, arbetar ofta med den här typen av verktyg, men nu börjar även de stora bankjättarna röra på sig, enligt Ted Schönbeck, teknisk chef på it-företaget Red Hat.

– Banksektorn känner nog ett stort tryck. När nya, pigga aktörer dyker upp i bankvärlden, känner även de tunga drakarna att de måste modernisera sina plattformar. Det handlar framförallt om att göra det snabbare för utvecklare. Här är innovation lika med snabbheten och vice versa, säger han.

29 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Juha Törmälä, Sampo, José Quaresma

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng