Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fritt fram för surf i Gävle

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 21 september 2017 digit

– Vi har kommit igång på med wifi på stan, som vi kallar det, där vi har 18 av 30 platser igång i citykärnan. Nu siktar vi på att få igång det inomhus också till hela kommunens  verksamhet, så att vi kan lägga det på våra egna acesspunkter, säger Torbjörn Stråhle, verksamhetsutvecklare IT, Gävle kommun

Hur kommer det att fungera?

– På ett enkelt sätt godkänner man ett villkor på en startsida, och sen är man inne. På samma sida kommer det att finnas kommunal information, och det ger oss möjlighet att dela upp startsidorna i olika delar. Omvårdnad kommer till exempel att vara en stor kund inomhus, och kommer då kunna ha sin startsida om man vill.

När räknar ni med att vara färdiga?

– På stan räknar vi med att vara färdiga inom en månad, med kanske någon enstaka som undantag. Inomhus drar vi igång vilken dag som helst. Framförallt med 600 accesspunkter för omvårdnad vid månadsskiftet, och sen ytterligare 200. Vi tror också att fler verksamheter kommer vilja hoppa på, som idrottsarenor och bibliotek och liknande.

Rekommenderad läsning

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

snip anders olsson.JPG
video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Snip Anna Andersson.JPG
video

"Vi måste komma närmre leverantörerna"

22 sep 2016 ledarskap

Inköp Gävleborg är upphandlare åt tio kommuner i Gävleborg. Anna Andersson sköter affärerna kring it och telefoni, ett område som växer och har många utmaningar.

AdobeStock_90046923_2.jpg
video

Gävle gillar programmering

21 sep 2017 it i skolan

Gävle kommun har anställt en processledare för att möta skolornas intresse för programmering enligt den nya läroplanen. Samtidigt skiftar perspektivet från att fokusera på tekniken till att sätta pedagogiken i första rummet.

train 960640.jpg
video

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.