Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fritt fram för surf i Gävle

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 21 september 2017 digit

– Vi har kommit igång på med wifi på stan, som vi kallar det, där vi har 18 av 30 platser igång i citykärnan. Nu siktar vi på att få igång det inomhus också till hela kommunens  verksamhet, så att vi kan lägga det på våra egna acesspunkter, säger Torbjörn Stråhle, verksamhetsutvecklare IT, Gävle kommun

Hur kommer det att fungera?

– På ett enkelt sätt godkänner man ett villkor på en startsida, och sen är man inne. På samma sida kommer det att finnas kommunal information, och det ger oss möjlighet att dela upp startsidorna i olika delar. Omvårdnad kommer till exempel att vara en stor kund inomhus, och kommer då kunna ha sin startsida om man vill.

När räknar ni med att vara färdiga?

– På stan räknar vi med att vara färdiga inom en månad, med kanske någon enstaka som undantag. Inomhus drar vi igång vilken dag som helst. Framförallt med 600 accesspunkter för omvårdnad vid månadsskiftet, och sen ytterligare 200. Vi tror också att fler verksamheter kommer vilja hoppa på, som idrottsarenor och bibliotek och liknande.

Rekommenderad läsning

kollgegacoach 960640.jpg video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

snip anders olsson.JPG video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

snip oscar frisendahl.JPG video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

snip cloetta.JPG video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

AdobeStock_115114206_Nelson_960x640.jpg

Nelson Garden outsourcar rubbet

3 okt 2016 digit

Företaget Nelson Garden har på 1,5 år förändrat sin it-drift totalt. De har outsourcat driften vilket inneburit en säkrare, mer kostnadseffektiv och mer flexibel it-drift, och personalen kan nu fokusera mer på verksamhetsutveckling.

snip peter fors.JPG video

Fastighetsbranschen växer med tjänstefiering

21 sep 2016 digit

Diös fastigheter är ett fastighetsbolag verksamma från Borlänge i syd till Luleå i norr. På företaget är Peter Fors it-ansvarig, och han är helt säker på att digitaliseringen kommer att påverka branschen.