Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Fritt fram för surf i Gävle

Med 600 accesspunkter för omvårdnad redan från starten rivstartar Gävle sin satsning på gratis wifi med enkel tillgång till kommunens hela verksamhet.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 21 september 2017 digit

– Vi har kommit igång på med wifi på stan, som vi kallar det, där vi har 18 av 30 platser igång i citykärnan. Nu siktar vi på att få igång det inomhus också till hela kommunens  verksamhet, så att vi kan lägga det på våra egna acesspunkter, säger Torbjörn Stråhle, verksamhetsutvecklare IT, Gävle kommun

Hur kommer det att fungera?

– På ett enkelt sätt godkänner man ett villkor på en startsida, och sen är man inne. På samma sida kommer det att finnas kommunal information, och det ger oss möjlighet att dela upp startsidorna i olika delar. Omvårdnad kommer till exempel att vara en stor kund inomhus, och kommer då kunna ha sin startsida om man vill.

När räknar ni med att vara färdiga?

– På stan räknar vi med att vara färdiga inom en månad, med kanske någon enstaka som undantag. Inomhus drar vi igång vilken dag som helst. Framförallt med 600 accesspunkter för omvårdnad vid månadsskiftet, och sen ytterligare 200. Vi tror också att fler verksamheter kommer vilja hoppa på, som idrottsarenor och bibliotek och liknande.

Rekommenderad läsning

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

kollgegacoach 960640.jpg kollgegacoach 960640.jpg kollgegacoach 960640.jpg video

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

snip anders olsson.JPG snip anders olsson.JPG snip anders olsson.JPG video

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg gävle 1 puffbild 960640.jpg video

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

"Vi måste komma närmre leverantörerna"

22 sep 2016 ledarskap

Snip Anna Andersson.JPG Snip Anna Andersson.JPG Snip Anna Andersson.JPG video

Inköp Gävleborg är upphandlare åt tio kommuner i Gävleborg. Anna Andersson sköter affärerna kring it och telefoni, ett område som växer och har många utmaningar.

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

snip ledesma.JPG snip ledesma.JPG snip ledesma.JPG video

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG video

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Gävle gillar programmering

21 sep 2017 it i skolan

AdobeStock_90046923_2.jpg AdobeStock_90046923_2.jpg AdobeStock_90046923_2.jpg video

Gävle kommun har anställt en processledare för att möta skolornas intresse för programmering enligt den nya läroplanen. Samtidigt skiftar perspektivet från att fokusera på tekniken till att sätta pedagogiken i första rummet.

Service on-prem eller i molnet

20 sep 2016 digit

VideoÖstersund1_960x640.jpg VideoÖstersund1_960x640.jpg VideoÖstersund1_960x640.jpg video

Loxysoft levererar lösningar inom kundservice och försäljning med kontor i Sverige, Norge och USA. Utmaningen är att leverera kundanpassade lösningar inte minst på den krävande USA-marknaden.