Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Din mormor kan vara en hackare”

Ransomware och andra malware gör att säkerhet alltid är i fokus. Eric Howard, Cisco och Chung-wai Lee, Cisco Sverige, ger tips hur du skyddar dig och snabbast kommer tillbaka efter en attack.

Varför har vi, trots all ny teknik, fortfarande ransomware och malware?

– Det är en bra fråga, men samtidigt som vi och alla andra leverantörer uppdaterar tekniken så gör även hackare det. Samtidigt som branschen utvecklar ny teknik och machine learning för att upptäcka attacker så gör hackarna detsamma för att skala upp sina attacker, säger Eric Howard, Technical Marketing Engineer, Cisco. 

– Jag såg en artikel för en tid sedan som sa att din mormor skulle kunna vara en ransomware-attackerare. En hackare behöver inte vara en expert utan kan köpa all information för att utföra den. Det är ett snabbt sätt att tjäna pengar och det finns alltid personer som är villiga att utföra en attack, säger Chung-wai Lee, säkerhetsspecialist Cisco Sverige.

Hur kan du förebygga och hur ska du jobba efter en attack?

– Det finns många sätt men om vi pratar ransomware så är ditt bästa försvar en bra back-up. Om du har en bra back-up på din data kan du snabbt och lindrigt komma ur en attack. Det andra är patch-management. Att ha koll på processer och att inga sårbarheter missas. Det tredje är utbildning för användarna. Att öka kunskapen om vad det kan innebära att klicka på en länk i ett mejl.

Chung-wai Lee, håller du med?

– Jag håller absolut med. Det handlar om att skifta fokus till att förbygga istället för att enbart agera under en attack. Att lägga tid och resurser på att upptäcka sårbarheter och också lära sig läxan från varje attack, det vill säga att ta utvärdera och lära sig var sårbarheterna fanns och se till att säkerheten förbättras.

– Det är jätteviktigt. Det är lätt att glömma att lära av en attack och skynda vidare. Gå istället tillbaka och se vilka hål som finns och gör allt bättre, utfärda nya föreskrifter och råd, säger Eric Howard.

– Genom att uppskatta tiden från att du utsätts för en attack till att du upptäcker den kan du mäta om din säkerhet har blivit bättre, avslutar Chung-wai Lee. 

12 september 2017 Reporter Elisabeth Nore säkerhet Foto Adobe Stock

Rekommenderad läsning

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar. 

livboj ligger på vattenytan.jpg
ett samarbete med ibm

IBM hindrar WannaCry

18 dec 2019 säkerhet

Antalet cyberattacker ökar snabbt mot kommuner, regioner och annan samhällskritisk verksamhet. I regel tar det 279 dagar att upptäcka och hantera ett dataintrång. IBM:s it-säkerhetsplattform ger ett förebyggande skydd mot cyberattacker.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

kryptokapning-960640.jpg

Dålig koll på kryptokapning

12 feb 2019 säkerhet

Kryptokapningar ökar och blir allt farligare, men oron för det är fortsatt låg. Samtidigt växer malware-as-a-service-branschen där amatörer genom filialer kan utpressa personer på pengar.

kille-tar-selfie-och-gor-parkour.jpg

6 av 10 offer för cyberbrott

17 okt 2018 säkerhet

Varje månad tar Microsoft emot cirka 11 000 klagomål från personer som utsatts för falska supportsamtal från bedragare. Generation Y och Z är en högriskgrupp för att förlora pengar till dem, visar en ny undersökning.

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

bilkrasch-sakerhet-960640.jpg

En ny säkerhetsvärld

4 sep 2018 säkerhet

Hoten ökar och blir allt mer komplexa då hackare tar hjälp av AI och skapar maskinsnabba attacker. Samtidigt används vd-bedrägerier och andra angrepp till en stor kostnad för drabbade. Rik Ferguson, VP Security Research på Trend Micro, skissar en hotfull framtid under Trend Micros Xday.