Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Din mormor kan vara en hackare”

Ransomware och andra malware gör att säkerhet alltid är i fokus. Eric Howard, Cisco och Chung-wai Lee, Cisco Sverige, ger tips hur du skyddar dig och snabbast kommer tillbaka efter en attack.

Text Elisabeth Nore Foto Adobe Stock 12 september 2017 säkerhet

Varför har vi, trots all ny teknik, fortfarande ransomware och malware?

– Det är en bra fråga, men samtidigt som vi och alla andra leverantörer uppdaterar tekniken så gör även hackare det. Samtidigt som branschen utvecklar ny teknik och machine learning för att upptäcka attacker så gör hackarna detsamma för att skala upp sina attacker, säger Eric Howard, Technical Marketing Engineer, Cisco. 

– Jag såg en artikel för en tid sedan som sa att din mormor skulle kunna vara en ransomware-attackerare. En hackare behöver inte vara en expert utan kan köpa all information för att utföra den. Det är ett snabbt sätt att tjäna pengar och det finns alltid personer som är villiga att utföra en attack, säger Chung-wai Lee, säkerhetsspecialist Cisco Sverige.

Hur kan du förebygga och hur ska du jobba efter en attack?

– Det finns många sätt men om vi pratar ransomware så är ditt bästa försvar en bra back-up. Om du har en bra back-up på din data kan du snabbt och lindrigt komma ur en attack. Det andra är patch-management. Att ha koll på processer och att inga sårbarheter missas. Det tredje är utbildning för användarna. Att öka kunskapen om vad det kan innebära att klicka på en länk i ett mejl.

Chung-wai Lee, håller du med?

– Jag håller absolut med. Det handlar om att skifta fokus till att förbygga istället för att enbart agera under en attack. Att lägga tid och resurser på att upptäcka sårbarheter och också lära sig läxan från varje attack, det vill säga att ta utvärdera och lära sig var sårbarheterna fanns och se till att säkerheten förbättras.

– Det är jätteviktigt. Det är lätt att glömma att lära av en attack och skynda vidare. Gå istället tillbaka och se vilka hål som finns och gör allt bättre, utfärda nya föreskrifter och råd, säger Eric Howard.

– Genom att uppskatta tiden från att du utsätts för en attack till att du upptäcker den kan du mäta om din säkerhet har blivit bättre, avslutar Chung-wai Lee. 

Rekommenderad läsning

folksamling 960640.jpg

Cisco: Se upp för spam och höga kostnader

1 feb 2017 säkerhet

Ciscos årliga säkerhetsrapport har kommit och i år innehåller den mycket nytt. Bland annat kom det fram att 20 procent av företagen som blivit utsatta för intrång tappat kunder på grund av detta och 30 procent har förlorat intäkter.

ContainerSäkerhet_960x640.jpg

Containrar - ransomwares värsta fiende

20 apr 2017 säkerhet

Att använda containrar i utvecklingssyfte blir allt populärare, men principen bakom kan också vara nyckeln till ett lyckat skydd för all it.

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg
video

VGR säkrar med Cisco

31 jan 2018 säkerhet

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg
video

Kriget mot hackarna

2 feb 2018 säkerhet

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.

crab.jpg

Gandcrab 2.0 slår till

7 mar 2018 säkerhet

Gisslanprogrammet Gandcrab har under den senaste månaden infekterat runt 53 000 datorer runt om i världen. Europol och Bitdefender tog fram en gratistjänst som skydd men nu slår hackarna tillbaka.

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

bilkrasch-sakerhet-960640.jpg

En ny säkerhetsvärld

4 sep 2018 säkerhet

Hoten ökar och blir allt mer komplexa då hackare tar hjälp av AI och skapar maskinsnabba attacker. Samtidigt används vd-bedrägerier och andra angrepp till en stor kostnad för drabbade. Rik Ferguson, VP Security Research på Trend Micro, skissar en hotfull framtid under Trend Micros Xday.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.