Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

”Din mormor kan vara en hackare”

Ransomware och andra malware gör att säkerhet alltid är i fokus. Eric Howard, Cisco och Chung-wai Lee, Cisco Sverige, ger tips hur du skyddar dig och snabbast kommer tillbaka efter en attack.

Text Elisabeth Nore Foto Adobe Stock 12 september 2017 säkerhet

Varför har vi, trots all ny teknik, fortfarande ransomware och malware?

– Det är en bra fråga, men samtidigt som vi och alla andra leverantörer uppdaterar tekniken så gör även hackare det. Samtidigt som branschen utvecklar ny teknik och machine learning för att upptäcka attacker så gör hackarna detsamma för att skala upp sina attacker, säger Eric Howard, Technical Marketing Engineer, Cisco. 

– Jag såg en artikel för en tid sedan som sa att din mormor skulle kunna vara en ransomware-attackerare. En hackare behöver inte vara en expert utan kan köpa all information för att utföra den. Det är ett snabbt sätt att tjäna pengar och det finns alltid personer som är villiga att utföra en attack, säger Chung-wai Lee, säkerhetsspecialist Cisco Sverige.

Hur kan du förebygga och hur ska du jobba efter en attack?

– Det finns många sätt men om vi pratar ransomware så är ditt bästa försvar en bra back-up. Om du har en bra back-up på din data kan du snabbt och lindrigt komma ur en attack. Det andra är patch-management. Att ha koll på processer och att inga sårbarheter missas. Det tredje är utbildning för användarna. Att öka kunskapen om vad det kan innebära att klicka på en länk i ett mejl.

Chung-wai Lee, håller du med?

– Jag håller absolut med. Det handlar om att skifta fokus till att förbygga istället för att enbart agera under en attack. Att lägga tid och resurser på att upptäcka sårbarheter och också lära sig läxan från varje attack, det vill säga att ta utvärdera och lära sig var sårbarheterna fanns och se till att säkerheten förbättras.

– Det är jätteviktigt. Det är lätt att glömma att lära av en attack och skynda vidare. Gå istället tillbaka och se vilka hål som finns och gör allt bättre, utfärda nya föreskrifter och råd, säger Eric Howard.

– Genom att uppskatta tiden från att du utsätts för en attack till att du upptäcker den kan du mäta om din säkerhet har blivit bättre, avslutar Chung-wai Lee. 

Rekommenderad läsning

Cisco: Se upp för spam och höga kostnader

1 feb 2017 säkerhet

folksamling 960640.jpg folksamling 960640.jpg folksamling 960640.jpg

Ciscos årliga säkerhetsrapport har kommit och i år innehåller den mycket nytt. Bland annat kom det fram att 20 procent av företagen som blivit utsatta för intrång tappat kunder på grund av detta och 30 procent har förlorat intäkter.

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

perWEBB.jpg perWEBB.jpg perWEBB.jpg

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

Cisco: Mjukvaran hotar säkerheten

13 dec 2017 säkerhet

people-in-city.jpg people-in-city.jpg people-in-city.jpg

2017 har varit ett helt banbrytande år när det gäller cyberattacker, där Petya och WannaCry är några av de kändaste. Utvecklingen beror bland annat på att hårdvaran fortsätter utvecklas enligt Moores lag, men mjukvaran har hamnat efter.

VGR säkrar med Cisco

31 jan 2018 säkerhet

sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg video

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

Kriget mot hackarna

2 feb 2018 säkerhet

nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg video

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.

Containrar - ransomwares värsta fiende

20 apr 2017 säkerhet

ContainerSäkerhet_960x640.jpg ContainerSäkerhet_960x640.jpg ContainerSäkerhet_960x640.jpg

Att använda containrar i utvecklingssyfte blir allt populärare, men principen bakom kan också vara nyckeln till ett lyckat skydd för all it.

Så säkrar VMware datacenters

19 sep 2017 digit

snip repli datacenters.JPG snip repli datacenters.JPG snip repli datacenters.JPG video

Tjänsten Cloud disaster recovery innebär att du har ett replikerande datacenter och skyddar dig med en sekundär datahall i molnet.

Kundens tillit numera CIO:s ansvar

20 maj 2016 ledarskap

mcnab.jpg mcnab.jpg mcnab.jpg

Idag är det omöjligt att skydda verksamheten till hundra procent, därför krävs nya säkerhetsstrategier, säger James McNab, ansvarig för cybersäkerhet på Cisco.

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

MG_Rex_160322_5688.jpg MG_Rex_160322_5688.jpg MG_Rex_160322_5688.jpg

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.