Cisco: Så säkrar du ditt nät

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

Vilka är de viktigaste frågorna för kunderna just nu när det gäller nätverk?

– Som överallt annars ser vi digitaliseringen som en av de största frågorna och den skapar stora utmaningar. Man vill bli effektivare, nå ut till nya kundgrupper, vara konkurrenskraftig som företag och man vill använda it för att göra detta möjligt.

Och hur gör man det säkert?

– Säker digitalisering är en av de största utmaningarna vi ser. Då vill man gärna dela upp nätverk i säkra zoner. De flesta har ett nätverk av praktiska skäl och då vill man gärna kunna virtualisera nätverket.

– Om vi till exempel har en stad eller kommun så vill man att socialtjänstens kontor kör ett eget avgränsat nät som inte riskerar att kommunicera okontrollerat med andra nät i kommunen, som exempelvis elevnät, lärarnät och så vidare.

Hur vanligt är det att kommuner har den här typen av smarta, avgränsade nät?

– Idag så har man virtualiserat på en äldre teknik som använder sig av WLAN och det är relativt mycket arbete och administration att bygga på det viset. Därför ser vi att många av våra kunder inte har segmenterat eller virtualiserat i den utsträckning de skulle behöva. Nya Software-Defined Access som vi pratat om mycket här idag är faktiskt ett sätt att introducera säker digitalisering i alla led. Man styr åtkomsten till vilka som kommer in på nätverket utifrån vem man är, vilken roll man har, vilken enhet man kopplar upp sig med och vart man befinner sig. Så att just en viss person på socialtjänsten kommer åt sina delar medan en elev kommer åt sina.

När har samtliga kommuner och landsting den här lösningen?

– Man segmenterar idag och det gör man rätt i men de behöver göra det mer.  Tekniken som kommer nu med det nya, intuitiva nätverket som vi pratat mycket om gör att det blir mycket mer lättillgängligt, enklare och snabbare och det avlastar it-avdelningen så att de kan göra det här i större utsträckning. Då uppnår man en högre säkerhetsnivå. Och det här gäller såklart för företag också.

Det låter dyrt?

– Det behöver det inte vara. Vi kan göra det här på befintliga Cisco-utrustningar men med vissa begränsningar då förstås. Men allt nytt vi levererar kommer att ha stöd för Software Defined Access och verktygen vi använder för det här är helt centraliserade så att man inte behöver gå in i varje nätelement som man tidigare behövde göra.

6 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng