Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Vi har löst det olösliga”

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 6 september 2017 Säkerhet

perWEBB.jpg

Per Samuelsson talar på Cisco Connect på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– Den enskilt största utmaningen idag är cyberhoten, säger Per Samuelsson, vd för Cisco Sweden, på evenemanget Cisco Connect med temat säker digitalisering, som i år hålls på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Man brukar tala om att ”The internet is going dark”, vilket betyder att ungefär 50 procent av all trafik och information som delas på internet är krypterad. Men inom endast två år spår man att så mycket som 90 procent kommer att vara krypterad. Det kommer ha en enorm påverkan för traditionella säkerhetssystem, enligt Per Samuelsson.

– Problemet är att dagens säkerhetssystem har väldigt svårt att upptäcka hot när datatrafiken är krypterad. Om man vill upptäcka dessa hot måste man dessutom dekryptera trafiken, men det kan innebära en mängd andra problem, som till exempel brist på integritetsskydd. På Cisco har vi tagit fram det vi kallar för Encrypted Traffic Analytics, ETA, som en del säger har löst det hittills olösliga: att upptäcka hot utan dekryptering.

Vi bygger en helhet med bättre säkerhet.

Per Samuelsson , Vd, Cisco Sweden

Exponentiell utveckling

År 1984 var ungefär 1 000 enheter uppkopplade till internet; år 2020 räknar man med att den siffran kommer att ligga någonstans mellan 20 och 50 miljarder enheter. 1992 slussades ungefär 100 gigabyte data per dag; idag är den siffran uppe på 30 000 gigabyte per sekund – och om fyra år kan den siffran vara uppe i en 100 000 gigabyte per sekund.

Det finns därför många viktiga frågor att fundera kring i under digitaliseringsprocesser. Enligt Per Samuelsson sticker fem punkter ut: förenkling, automatisering, säkerhet, intelligens, och innovation.

För att adressera dessa punkter har Cisco lanserat något de kallar för ett intuitivt nätverk.

– Den stora fördelen är att allt blir mjukvarubaserat, vilket tar automatiseringsprocessen till en helt annan nivå. Det intuitiva nätverket blir som en bas för plattformen för säker digitalisering. I dagsläget kan ett stort företag ha mellan 20 och 50 olika säkerhetssystem, som ändå inte alltid ger ett fullgott skydd. Vi väljer att tänka mer på arkitekturen i systemen och bygga en helhet med bättre säkerhet, säger Per Samuelsson.

Den nya oljan

I dagsläget talar man om data inom nätverk som den nya oljan. Än så länge utnyttjas nämligen mindre än en halv procent av all data som skapas och lagras i nätverk används i beslutsfattning.

– Det är i dagsläget en enormt outnyttjad resurs. Därför vill vi med våra analysverktyg som ingår i vårt intuitiva nätverk göra det möjligt att proaktivt kunna utnyttja så mycket data som möjligt för att få ut mer information om trafiken inom nätverken, vilket i förlängningen gör att det blir lättare att identifiera eventuella problem och fatta bättre beslut, säger Per Samuelsson.

Rekommenderad läsning

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

Tävlingscyklister Blurrig Bild För De Cyklar Fort
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Full fart på IBM Think

1 okt 2020 digit

Den 7 oktober anordnas IBM Think Digital Summit Nordic. På agendan finns alltifrån hur Vasaloppet ställde om sin sommarvecka till hur det går för det förarlösa AI-fartyget Mayflower. Dessutom presenterar sig Vahid Zohali, IBM Sveriges nytillträdde vd.