Airwatch har koll på skolplattorna

tablet unge.jpg

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

På skolorna i Jönköpings kommun köps det in och används mycket surfplattor. Ett stort problem med det har varit att det tagit mycket kraft, ork och tid att få igång samt hantera enheterna.

 När en skola köpte in 30-40 plattor så har vi exempel på att det kunde ta en och en halv vecka att få igång dem. Att hålla på så blir väldigt dyrt och är inte så effektivt överhuvudtaget, säger Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Ett av bekymrena har handlat om är att Ipads i grunden är en konsumentprodukt och till för en individ, och att det därför tog tid att skapa Apple-ID:n samt ladda ner appar till alla användare. Lågt räknat menar Claes Axelsson att det tog upp till fyra  timmar per år och enhet. Då Jönköpings utbildningsförvaltning just nu har 6 000 stycken och förväntar sig att antalet kommer öka markant under de kommande åren, så kände de att något behövde göras och valte föll på VMwares MDM-lösning Airwatch.

Appar = läromedel

claes axelsson pixlr.jpg

Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

 Med MDM är det några enkla steg som användaren själv går igenom, sedan är du igång. Det tar max 15 minuter per enhet och sedan är den helt personanpassad. Mejlklienten hämtar dina personliga mejl, ett användaranpassat utbud av appar skickas ut och så vidare. Och allt sköts automatiskt. Det sparar in mycket pengar och resurser för våra förskole- och skolverksamheter. 

 För oss är appar ett läromedel och därför vill vi decentralisera hanteringen av dem så mycket som möjligt. Skolorna ska själva kunna bestämma vilka appar de vill skjuta ut till enheterna, och själva ha kompetensen att göra det rent praktiskt. Vi vill att hanteringen ska likna den vi har gällande övriga läromedel så mycket som möjligt.

Vilka är nackdelarna?

 En nackdel som vissa upplever är ju att deras frihet till viss del försvinner. Användarna kan inte köpa exakt de appar de vill ha från App Store utan de beställer apparna av någon administratör istället. Det blir lite mer standardisering och lite mindre individanpassat, men fördelarna överväger nackdelarna för vår del.

MDM på datorer

Att bevisa fördelarna för verksamheterna, i Claes fall skolorna, handlar delvis om att jobba med verksamhetens arbetssätt och ge morötter. Det bedöms finnas gott om sådana.  

 En morot är mängdrabatten som innebär halva priset på appar. En annan är att rekommendera bra appar som vi sedan utbildar på. Vi kan därefter kvalitetssäkra och styra verksamheten mot dessa appar. 

Vad är på gång härnäst?

 Jönköping står inför ett förmodat genomförande av ”en-till-en” – att eleverna får låna en personlig digital enhet under skoltiden i grundskolan, vilket man redan har i gymnasiet idag. Eftersom vi är så nöjda med hur Airwatch fungerat för oss hittills så skulle det vara bra med en MDM-lösning även för skoldatorerna i kommunen. Just nu håller vi på att utreda frågan.

29 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson it i skolanFoto Adobe Stock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng