Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ökad säkerhet för SCB med W10

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 1 augusti 2017 digit

AdobeStock_80882540_2.jpg

– Vi började titta på Windows 10 i samband med att vårt gamla avtal löpte ut och att Microsoft aviserat att man skulle sluta med supporten för Windows 7. Vi har aldrig varit riktigt i fas med roadmapen för operativsystem och nu fick vi en chans att inte bara komma i kapp utan vara tidigt ute. Det var ett strategiskt beslut att störa verksamheten så lite som möjligt så vi bestämde oss för att göra det i samband med uppgradering av hårdvara, säger Daniel Barsom, it-strateg på SCB.

SCB skapade därför stationer där medarbetarna kunde lämna in sin gamla dator och hämta ut den nya med Windows 10 förinstallerat.

– Så långt det var möjligt förde vi över filer, skrivbordsbakgrunder, inställningar. För användarna blev det ingen större skillnad. Vi standardiserade också hårdvaran så att alla fick två skärmar och det fanns tre olika hårdvaruplattformar, två vanliga och en särskild arbetsstation för utvecklarna, att välja på. Totalt handlade det om cirka 1 400 enheter, säger Daniel Barsom.

Smidigt byte

Bytet till Windows 10 gick över förväntan med få klagomål och lite nedtid. Förstärkningen inför de förväntade supportsamtalen behövdes knappast.

– För driftsidan är det kul att jobba med något på ett tidigt stadium och Windows 10 är en väldigt stabil plattform utan några direkta barnsjukdomar. Den stora vinsten är väl framför allt att vi går från 32 till 64 bitar på alla enheter så att vi kan få fullt kapacitetsutnyttande och att vi får en trevlig miljö att jobba i.

db_960x640.jpg

Daniel Barsom, SCB

Nästa steg för SCB är att implementera Device Guard, Microsofts system för att hindra enheter från att köra skadlig kod genom att nyttja det virtualiseringsbaserade skydd som finns inbyggt i Windows 10.

– Vi har Bitlocker i grunden och ska köra en förstudie på Device Guard. Nu har vi standardiserat arbetsplatserna men på sikt tror jag att vi kommer att gå mot mer skräddarsydda plattformar där man ska kunna jobba mer sömlöst med automatiserade tjänster och åtkomst till filer var man än befinner sig. Då är säkerhet en viktig faktor. Vi tittar också på biometrisk inloggning med Windows 10 i botten.

Verksamhet som styr

För SCB:s it-avdelning är det viktigt att man har ett stöttande perspektiv. Verksamheten får styra vad som görs även om man ofta tar initiativ att fråga dem och föreslå lösningar. Man skickar inte ut lösningar på eget bevåg.

– Det är ju ofta vi som sitter på kunskapen så då är det enklare att vi föreslår lösningar utifrån deras behov. Men det är alltid verksamheten som styr, säger Daniel Barsom.

 

Rekommenderad läsning

Gävle_960x640.jpg

Gävle framtidssäkrar med Windows 10

8 jun 2017 digit

Säkrare och mer användarvänligt – det var två av ledorden som gjorde att Gävle valde att satsa på Windows 10 som plattform för sina närmare 19 000 enheter.

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

JönköpinRoy_960x640.jpg
video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

JönköpingUniversity_960x640.jpg
video

Jönköping university bygger för framtiden

27 okt 2016 digit

Från och med sommaren 2016 används Office 365 av 10 000 studenter och medarbetarna vid Jönköping university och nästa sommar är det dags för byte till Windows 10. Fördelarna är många, inte minst för ett ökat samarbete mellan Sveriges lärosäten.

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

anna johansson pixlr.jpg

"Digitaliseringen innebär smidigare resor för alla"

15 jul 2016 digit

Infrastrukturminister Anna Johansson, (S), drömmer om ett Kollektivtrafiksverige med mer öppna data och där man kanske bara behöver ett enda kort till sina resor inom landet.
 Där skulle man kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning. Man skulle även kunna beställa andra färdmedel, som till exempel hyrcykel eller gå med i en bilpool.

blogg_Windows10_960x640.jpg

Grattis på ettårsdagen, Windows 10

21 jun 2016 digit

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes och i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här är några av nyheterna.