Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ökad säkerhet för SCB med W10

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 1 augusti 2017 digit

AdobeStock_80882540_2.jpg

– Vi började titta på Windows 10 i samband med att vårt gamla avtal löpte ut och att Microsoft aviserat att man skulle sluta med supporten för Windows 7. Vi har aldrig varit riktigt i fas med roadmapen för operativsystem och nu fick vi en chans att inte bara komma i kapp utan vara tidigt ute. Det var ett strategiskt beslut att störa verksamheten så lite som möjligt så vi bestämde oss för att göra det i samband med uppgradering av hårdvara, säger Daniel Barsom, it-strateg på SCB.

SCB skapade därför stationer där medarbetarna kunde lämna in sin gamla dator och hämta ut den nya med Windows 10 förinstallerat.

– Så långt det var möjligt förde vi över filer, skrivbordsbakgrunder, inställningar. För användarna blev det ingen större skillnad. Vi standardiserade också hårdvaran så att alla fick två skärmar och det fanns tre olika hårdvaruplattformar, två vanliga och en särskild arbetsstation för utvecklarna, att välja på. Totalt handlade det om cirka 1 400 enheter, säger Daniel Barsom.

Smidigt byte

Bytet till Windows 10 gick över förväntan med få klagomål och lite nedtid. Förstärkningen inför de förväntade supportsamtalen behövdes knappast.

– För driftsidan är det kul att jobba med något på ett tidigt stadium och Windows 10 är en väldigt stabil plattform utan några direkta barnsjukdomar. Den stora vinsten är väl framför allt att vi går från 32 till 64 bitar på alla enheter så att vi kan få fullt kapacitetsutnyttande och att vi får en trevlig miljö att jobba i.

db_960x640.jpg

Daniel Barsom, SCB

Nästa steg för SCB är att implementera Device Guard, Microsofts system för att hindra enheter från att köra skadlig kod genom att nyttja det virtualiseringsbaserade skydd som finns inbyggt i Windows 10.

– Vi har Bitlocker i grunden och ska köra en förstudie på Device Guard. Nu har vi standardiserat arbetsplatserna men på sikt tror jag att vi kommer att gå mot mer skräddarsydda plattformar där man ska kunna jobba mer sömlöst med automatiserade tjänster och åtkomst till filer var man än befinner sig. Då är säkerhet en viktig faktor. Vi tittar också på biometrisk inloggning med Windows 10 i botten.

Verksamhet som styr

För SCB:s it-avdelning är det viktigt att man har ett stöttande perspektiv. Verksamheten får styra vad som görs även om man ofta tar initiativ att fråga dem och föreslå lösningar. Man skickar inte ut lösningar på eget bevåg.

– Det är ju ofta vi som sitter på kunskapen så då är det enklare att vi föreslår lösningar utifrån deras behov. Men det är alltid verksamheten som styr, säger Daniel Barsom.

 

Rekommenderad läsning

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

andmamma med ungar bakom går på väg.jpg

Kalmar driver standard

19 feb 2020 digit

För att Sverige ska nå digitaliseringsmålen krävs det standarder som alla kan dra nytta av. Kalmar stad ingår i ett projekt som ska göra det lättare för kommuner att dela erfarenheter och plattformar med varandra. 

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

mängder av myror omringar en godisklubba.jpg
video

20 mdr attacker

19 sep 2019 säkerhet

Lösningar som ger en synlighet är ett måste om vi ska tackla dagens och morgondagens säkerhetsutmaningar. Det menar Cisco Sveriges vd Per Samuelsson.

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.