Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ökad säkerhet för SCB med W10

AdobeStock_80882540_2.jpg

Innan Microsoft ens hade släppt Windows 10 ville Statistiska centralbyrån, SCB, hoppa på tåget för att komma ikapp sin it-roadmap. Nu har man rullat ut det på samtliga datorer och är mycket nöjd med resultatet.

– Vi började titta på Windows 10 i samband med att vårt gamla avtal löpte ut och att Microsoft aviserat att man skulle sluta med supporten för Windows 7. Vi har aldrig varit riktigt i fas med roadmapen för operativsystem och nu fick vi en chans att inte bara komma i kapp utan vara tidigt ute. Det var ett strategiskt beslut att störa verksamheten så lite som möjligt så vi bestämde oss för att göra det i samband med uppgradering av hårdvara, säger Daniel Barsom, it-strateg på SCB.

SCB skapade därför stationer där medarbetarna kunde lämna in sin gamla dator och hämta ut den nya med Windows 10 förinstallerat.

– Så långt det var möjligt förde vi över filer, skrivbordsbakgrunder, inställningar. För användarna blev det ingen större skillnad. Vi standardiserade också hårdvaran så att alla fick två skärmar och det fanns tre olika hårdvaruplattformar, två vanliga och en särskild arbetsstation för utvecklarna, att välja på. Totalt handlade det om cirka 1 400 enheter, säger Daniel Barsom.

Smidigt byte

Bytet till Windows 10 gick över förväntan med få klagomål och lite nedtid. Förstärkningen inför de förväntade supportsamtalen behövdes knappast.

– För driftsidan är det kul att jobba med något på ett tidigt stadium och Windows 10 är en väldigt stabil plattform utan några direkta barnsjukdomar. Den stora vinsten är väl framför allt att vi går från 32 till 64 bitar på alla enheter så att vi kan få fullt kapacitetsutnyttande och att vi får en trevlig miljö att jobba i.

db_960x640.jpg

Daniel Barsom, SCB

Nästa steg för SCB är att implementera Device Guard, Microsofts system för att hindra enheter från att köra skadlig kod genom att nyttja det virtualiseringsbaserade skydd som finns inbyggt i Windows 10.

– Vi har Bitlocker i grunden och ska köra en förstudie på Device Guard. Nu har vi standardiserat arbetsplatserna men på sikt tror jag att vi kommer att gå mot mer skräddarsydda plattformar där man ska kunna jobba mer sömlöst med automatiserade tjänster och åtkomst till filer var man än befinner sig. Då är säkerhet en viktig faktor. Vi tittar också på biometrisk inloggning med Windows 10 i botten.

Verksamhet som styr

För SCB:s it-avdelning är det viktigt att man har ett stöttande perspektiv. Verksamheten får styra vad som görs även om man ofta tar initiativ att fråga dem och föreslå lösningar. Man skickar inte ut lösningar på eget bevåg.

– Det är ju ofta vi som sitter på kunskapen så då är det enklare att vi föreslår lösningar utifrån deras behov. Men det är alltid verksamheten som styr, säger Daniel Barsom.

 

1 augusti 2017 Uppdaterad 15 augusti 2017 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.